Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Nelogično, protuzakonito i opasno ignoriranje predsjednika države

U takvom stanju predsjednik države vjerojatno može raspustiti Sabor i raspisati nove izbore

 

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković je izjavio, povodom objavljenog njemu upućenog Pisma predsjednika države i poziva na suradnju, da vlada s predsjednikom države ne će surađivati do kraja ovog mandata. Ne mogu vjerovati. Predsjednik Republike je državni poglavar i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske. U okviru svoje djelatnosti i svojih ovlasti predsjednik države i predsjednik vlade moraju i trebaju surađivati.

“Predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike. Predsjednik Republike, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, odlučuje o osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu. Također, na prijedlog Vlade i uz mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, donosi odluku o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija Republike Hrvatske u inozemstvu, uz prethodni supotpis predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Republike prima vjerodajnice i opozivna pisma inozemnih šefova diplomatskih misija. Predsjednik Republike Hrvatske predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost svih tijela državne vlasti. Predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.”

“U suradnji s Vladom RH, predsjednik Republike sudjeluje u usmjeravanju rada sigurnosnih službi. Za poslove ostvarivanja te suradnje osnovano je Vijeća za nacionalnu sigurnost, kojim predsjedava predsjednik Republike, a odluke Vijeća supotpisuje zajedno s predsjednikom Vlade. Imenovanje čelnika sigurnosno-obavještajnih službi (SOA-e i VSOA-e), uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, supotpisuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade“. Tako  piše u Ustavu. Premijer sada tu suradnju otkazuje. Što na to reći. Osim zapitati se: Je li to normalno ? Mislim da nije. To je nenormalno. Ako je to tako, onda smo u izvanrednom stanju. Država ne može funkcionirati. U takvom stanju predsjednik države vjerojatno može raspustiti Sabor i raspisati nove izbore. To bi bilo super. Trebalo bi tog napuhanog, oholog, tvrdoglavog premijera, što se igra kralja i glumi Luja XIV. naučiti pameti.

Predsjednika države kao državnika bi trebalo poštivati i poštovati, štogod on rekao i napravio. Ukoliko i ako ne valja i svoju dužnost ne obavlja u skladu sa zakonom i propisima, onda ga treba opozvati. Ovo stanje sada ne vodi ničemu dobrom. Nije to nikakva tvrda kohabitacija. Nije to niti politička kohabitacija. Nije to ništa, osim velike sramote. Nismo to zaslužili.

U svojim prepucavanjima i obostranim vrijeđanjima, čak i na osobnoj razini, više dalje ne može. Dosegnuli su plafon. Nije dovoljno da vrijeđaju jedan drugoga, već obostrano zadiru u užu i širu obitelj. Dodjeljivanje stipendije grada Zagreba, Milanovićevu mlađem sinu izazvalo je nove prijepore i zajedljivi osvrt Plenkovića. Ne želim nikoga braniti, niti biti ičiji odvjetnik. Koliko se zna Marko Milanović je dobio tu stipendiju radi izvrsnosti u sportu. Uz to je još i odličan učenik. One dvije petice ljetos naknadno upisane u svjedodžbu tu ne igraju nikakvu ulogu. To je posebna ne baš lijepa i dobra priča. Škola je tu zakazala i ravnateljica škole pogriješila. O tom, potom. Pojeo vuk magare. U svemu je ni kriva ni dužna loše prošla profesorica matematike, kojoj je naređeno da digne ocjene. Ja to nikad ne bih napravila. Jadno naše školstvo i kadroviranje ravnatelja po školama. Takvim prepucavanjima i vrijeđanjima nema mjesta u javnom prostoru između nikoga, a kamoli dva važna, bitna, glavna i prva čovjeka u državi.

“Snažan i karizmatičan lider” je odlučio. Nema suradnje između Predsjednika Republike i Vlade. Sad se svaka suša obrušava na predsjednika države. Vrijeđa ga i omalovažava. U tome prednjače premijerove ulizice,  odani HDZ-ovci. Sramota!

Može li se i smije na tomu stati!

Ankica Benček

Povezane objave

Istarski narodnjaci borili su se za Hrvatsku

HF

Zoran Milanović: Jokić je moj izbor!

HF

Zoran Milanović p(r)otjerao olujna krila Hrvatske vojske

HF

Dosta je bilo igara bez granica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više