Hrvatski Fokus
Kultura

Rasplesane kolažirane figure Duška Šibla

Nestvarni svijet figura koje nikada ne miruju

 

Značajan dio plodnog ciklusa vječnog putnika akademskog slikara Duška Šibla posvećen je pokretu, gibanju, kretanju, pomacima, otmjenim ili nervoznim, finim ili strastvenim, neobuzdanim ili otmjenim.

Šibl je raznovrsne forme pokreta oživio u nizu svojih ciklusa ulja ili akrila na platnu, doista različitih formata, ali svi žestoki u volumenu erumpiranih boja.

Ponekad se odlučuje i na naizgled jednostavnu ali vrlo plodonosnu tehniku kolaža, stvarajući i nadalje svoj stvarno nestvarni svijet figura koje nikada ne miruju, uvijek u izraženoj napetosti, u grču, u ekstazi, u oslobođenju udova.

Novi ciklus Duška Šibla kolaža zaronio je u svijet maskiranih figura u plesu, sjena u transu, u obredu, likovi skrivenih lica sa čudesnim maskama, tajanstveni i neobjašnjivi, vitki i goropadni, apsolutni vladara osvijetljenog prostora u kome se odvija dramatično gibanje, prizivanje, slanje poruke podzemlju ili nebu.

Ponekad ti likovi sliče glumcima koji se šale i na račun publike koja ih netremice gleda ali i na račun svijeta u kome svi živimo, glumeći svi zajedno.

Šibl maksimalno koristi sve dobre osobine kolaža kreirajući zanimljivi  uvijek izazovni likovni opus, neprestano produbljujući svoj interes za fenomen pokreta, za neprikrivenu gestu svojih neumornih plesača.

Likovna vještina uz sugestivno umijeće i iskreno nadahnuće umjetnika i u ovom srčanom ciklusu kolaža Duška Šibla iznjedrilo je izniman rezultat.

Šiblovi su kolaži izrazito životni, prepuni energije i optimizma.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Čudesna lica Grada

HF

Dodijeljene nagrade na 11. Bobijevim danima smijeha

hrvatski-fokus

Biofilija

hrvatski-fokus

Magični kolorizam Josipa Trostmanna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više