Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Iran i Saudijska Arabija obnavljaju diplomatske odnose nakon pregovora u Pekingu!

Većinski šijitski Iran i sunitska Saudijska Arabija desetljećima su se natjecali za utjecaj na Bliskom istoku

 

Iran i Saudijska Arabija postigli su dogovor u kineskoj prijestolnici Pekingu o obnovi međusobnih odnosa sedam godina nakon što su prekinuli veze zbog nekoliko spornih pitanja. Sporazum je postignut danas nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora između tajnika iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost (SNSC) Alija Shamkhanija i njegovog saudijskog kolege u Pekingu. Iran i Saudijska Arabija složili su se ponovno uspostaviti veze i ponovno otvoriti veleposlanstva u roku od dva mjeseca, prema iranskoj državnoj agenciji Tasnim. Riječ je o petoj rundi pregovora. Novinska agencija MEHR piše da su visoki irački i omanski dužnosnici odigrali ulogu u okupljanju strana za razgovore nakon prethodne runde u rujnu. Većinski šijitski Iran i sunitska Saudijska Arabija desetljećima su se natjecali za utjecaj na Bliskom istoku. Krvavi sukob u Jemenu mnogi su stručnjaci nazvali posredničkim ratom (“proxy”) između Teherana i Rijada. Iran zamjera saudijskom kraljevstvu i suradnju sa SAD-om. 

Saudijska Arabija prekinula je veze s Iranom 2016. nakon što su se prosvjednici upali u saudijsko veleposlanstvo. To je bila reakcija na to što je Saudijska Arabija nekoliko dana ranije pogubila pogubila šijitskog muslimanskog svećenika, što je izazvalo demonstracije u Iranu.

Iran, Saudijska Arabija i Kina su u zajedničkoj objavi istaknuli međusobno poštivanje suvereniteta i nemiješanje u unutarnje poslove, složili su se da će provoditi sporazum o sigurnosnoj suradnji potpisan 17. travnja 2001. te da će se vratiti provedbi sporazuma o gospodarskoj, trgovačkoj, investicijskoj, tehničkoj, znanstvenoj, kulturnoj i sportskoj suradnji potpisanom 1998. godine. Iran, Saudijska Arabija i Kina izrazili su čvrstu odluku da ulože sve napore u jačanje regionalnog i međunarodnog mira i sigurnosti.

F. F., https://www.geopolitika.news/vijesti/iran-i-saudijska-arabija-onjavljaju-diplomatske-odnose-nakon-pregovora-u-pekingu/

Povezane objave

U Siriji je podjela jedino moguće rješenje

HF

Izvršni direktor YouTubea uvjerava elite iz Davosa da će nastaviti kontrolirati narati

hrvatski-fokus

Smanjene cijene za kupce saudijske nafte

HF

Rusija uspješno testirala torpedo Poseidon, Putinovo “oružje sudnjeg dana” koje može izazvati radioaktivni tsunami 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više