Hrvatski Fokus
Kultura

Mrgari – kameni cvjetovi Baške

Izložba fotografija Sanjina Ilića

 

Izložba fotografija  Sanjina Ilića „Mrgari – kameni cvjetovi Baške“, koju organiziraju Etnografski muzej Split, Društvo Sinjali i Turistička zajednica općine Baška u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu, od 22. ožujka 2023. gostuje u Etnografskom muzeju Split.

Izložba u Splitu nadopunjena je novim fotografijama autora Sanjina Ilića, a uključene su i fotografije s radionica obnove na mrgarima Ljubimer. Uz postojeći video o mrgarima posjetitelji mogu pogledati i novi video, koji sadrži kompilaciju videozapisa s lanjskih radionica i arhivskih video snimki spravljanja ovaca, a za skladbu u videu i ovaj je put zaslužan Marin Čubranić iz Baške. Uz foto i video zapise članovi Društva Sinjali prostor muzeja oplemenili su i etnografskom zbirkom predmeta iz bašćanske doline.

Gorovit krajolik jugoistočnog Krka dojmljivo je različit od pretežno nizinskog i brežuljkastog ostatka otoka. Dvije krševite vapnenačke visoravni pružaju se kilometrima iznad plodne bašćanske doline stremeći od prijevoja Treskavac prema moru iz kojeg na kraju izranja pusti otok Prvić i planinski masiv Velebita. Surovim krajolikom na nadmorskoj visini većoj od 300 metara pružaju se i vijugaju kamene bordure svih oblika – od pravocrtnih linija do impresivnih kamenih cvjetova – mrgara.

Mrgari su najljepši primjer prastare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen bez ikakvog vezivnog materijala. Te višeprostorne ovčare s tlocrtom u obliku velikih kamenih cvjetova suvereno dominiraju kraškim krajolikom na visoravnima iznad bašćanske doline. Građeni su za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika na zajedničkim pasištima (komunadama), no danas su sve rjeđe u upotrebi. Smanjenjem broja pastira nestaje i potreba za njihovom uporabom i održavanjem. Na škrtim kamenim pašnjacima iznad Baške i otoku Prviću ima ih ukupno petnaest i većina je danas van uporabe. Slične građevine u Europi za sada su poznate samo još na dva otoka – Velikoj Britaniji (Wales) i Islandu, te u švicarskim Alpama (kanton Wallis, Naters).

Mrgari su rijetki na svijetu, jedinstveni i krhki, stalno izloženi buri, soli i suncu. Njihova bezvremenska ljepota zaslužuje jednako naše divljenje koliko i brigu za njihovo očuvanje i zaštitu. Stoga je izložba o mrgarima prvi korak na putu do realizacije višegodišnjeg projekta Društva Sinjali, koji za cilj ima obnovu i redovno održavanje nekoliko postojećih mrgara te zaštitu i označavanje svih preostalih mrgara na području bašćanske doline. Mrgari su znak jednog vremena i spomenik ljudskom trudu, podsjetnik na suživot s prirodom, ma kako surova ona bila.

Izložba u Etnografskom muzeju Split nastavak je prošlogodišnjih, odnosno početak svih ovogodišnjih aktivnosti vezanih za očuvanje ovih iznimno rijetkih suhozidnih konstrukcija. Nakon Splita, izložba seli u Rijeku, gdje se na Dan muzeja, 18. svibnja 2023. otvara u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Otvorenje u Rijeci prethodit će vikendu najpopularnije bašćanske manifestacije Crna ovca (19. – 21. svibnja), u sklopu kojeg će se obnavljati mrgari „Na Starošćini“, smješteni na atraktivnoj lokaciji – uz planinarsku stazu prema Veloj luci, a kao dio programa uslijedit će i svečano otvorenje obnovljenih mrgara „Na Ljubimeru“.

Izložba ostaje otvorena do 14. svibnja 2023. godine.

Sanjin Ilić je rođen u Rijeci 1967. godine. Porijeklom je iz Jurandvora, kraj Baške i u genima nosi pripadnost dominantnom krajoliku iznad bašćanske doline te strastveno i uporno kroz foto objektiv bilježi sve njegove mijene. Već dvadesetak godina fotografijom pokušava drugima približiti vlastitu fascinaciju oporom ljepotom bašćanskih visoravni. Autorovo oko ne bilježi samo objektivnu pojavnost kamenih formi, već svjesno gradi poetske slike reljefa razigranih svjetlom i sjenom, kamenom i more.

Nives Matijević

Povezane objave

Na baštinskim zasadama

HF

O, jedina moja

HF

Probudi se, uspavami grade

HF

Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više