Hrvatski Fokus
Kolumne

Hard rock u Dubrovniku!

Bitno je da raste trava zelena, zelena domovinska trava za ovce i novce…

 

Iznenađenjima u životu nikad kraja. Malo sam bio začuđen kada su u nekadašnjem prostoru dubrovačkih franjevki (klarise) visile grafike Salvadora Dalija, koji je ipak katolik i Europljanin, pa postoji nekakva poveznica s Dubrovnikom, doduše tanka, jer to nije dio priče o Dubrovniku i hrvatskoj kulturi Otvaranje Hard rock kafea u prostoru klarisa  neugodno me iznenadilo. Rock je za nas na europskom istoku bio simbol slobode i prkosa mladih, pobune protiv autoritarnosti režima. U stvarnosti on je produkt engleske i američke radničke klase potpomognut od strane Theodora Adorna i nekih drugih znalaca iz elite. Taj projekt je prošao “evoluciju” od relativno slušljivih stvari iz šezdesetih do organizirane buke teškometalaca, punka, rapa, techna do današnjih tugaljivih parodičara i ostarjelih rokera iz LET 3. U duhovnom pogledu, osobito nakon Woodstocka rock postaje pojam za “sex, drugs and rock”; simbolika, ezoterija i poruka rock sastava je tema za dublju analizu, o čemu postoji literatura, pa i sotonistička. Niti sam osnivač Hard rock franšiza Isaac Tigrett nije imun od duhovnih težnji; njegov duhovni učitelj (guru) je Indijac gospodin Sai Baba. Doduše američki narod, osobito glasači republikanca Donalda Trumpa, preferira folk i country (D.Parton, K. Roggers), a ozbiljniji i obrazovaniji ljudi klasiku i jazz.

Dubrovnik očito postaje mjesto u kojem se može uživati u pizzerijama talijanskih imena, kupovati svijeće, staklo i keramiku s Dalekog istoka, uživati u razgledavanju “Igara prijestolja”, slušati španjolsku gitaru ispred Sponze i valjda kao dio našeg identiteta imati franšizu Hard rocka i za zaljubljene Gay bar “Milka”. Uz takvu ponudu domaćih stvari počinje mi nedostajati simpatični Vodičanin Šime s gusarskim rupcem i papigama. Jer barem gusari i uskoci su autentično naši. I papige u Saboru.

Otac Ruđer Bošković još nema svoj muzej, nitko nije predočio djelatnost benediktinaca, crkvenu povijest, djelovanje B. Kašića, M. Temperice, M. Orbinija, I. Stojkovića, padra Perice, B. Drakolice, J. Baničevića, Luja Čurčije, Golubovića i tolikih drugih puku nepoznatih, koji ni ulice svoje nemaju. Od sv Jeronima, Benjamina i Hermana Dalmatinca do Stjepana Krasića Crkva je vodila narod i kulturu od ilirskog do hrvatskog doba. Čak i Stjepan Konzul Istranin i Flacius i Sava Vladislavić su proizvodi katoličke kulture i školstva.

Mislim da se europska elita, pa i njezini hrvatski epigoni odnarodila.

Slučaj Zambija u kojem naša država može imati ozbiljno narušen ugled pokazuje da se unatoč možebitnoj plemenitosti pojedinaca ipak radi o falsificiranju isprava, kupovanju djece, pa i moguće strašnim i neugodnim detaljima, jer zasad ne znamo što je sa tom djecom kasnije bivalo. Tragovi  vode do samoga vrha, ali ne malene lijepe naše, već  Pariza i Bruxellesa. Dobri Hrvati će i to prespavati, kao i državno sakaćenje i razbijanje Agrokora i oslobađajuću presudu Ivici Todoriću; Istanbul i Marakeš sve za keš!

U međuvremenu dolazi do globalnih tektonskih poremećaja dok Hrvatska demografski iščezava, ekonomski propada i vojno nazaduje.

A Sandra Benčić se bavi Hrvojem Zekanovićem i asistentima u nastavi, bez da je makar porazgovarala s nekim tko godinama nešto konkretno radi u prosvjetnom sustavu koji je karikaturalan, kao što je karikaturalna i ekipa iz “Možemo” koja u nedostatku vizije gura “prevaziđene” lijevo liberalne i ljudevitgajske floskule u Građanskom odgoju.

Dubrovnik grad rocka nije niti će biti, ali imao je  kultni sastav “Crna udovica” i pjevača Davora Ercega kojega smatram iznimnim talentom, iza kojega nije stala moćna mašinerija, unatoč njegovom upečatljivom mediteranskom glasu i umjetničkom senzibilitetu. Bitno je da raste trava zelena, zelena domovinska trava za ovce i novce. I golf. A Hanibal stoji ante portas !

Teo Trostmann

Povezane objave

Značajnici obitelji Ban u Dubrovniku i okolici

hrvatski-fokus

Dalekovidni Jacques Attali

hrvatski-fokus

Hrvatska vlada talac Milorada Pupovca

HF

Kako je Staljinov komunizam ubijao Hrvate

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više