Hrvatski Fokus
Kolumne

Svečano, uštogljeno pa veselo

Trideset godina je trebalo proći da se subotički Bunjevci smiluju

 

Pisao sam da sam u cijelom svom životu, prošavši svijet, samo u Hrtkovcima bio kod kuće. Onda sam ostao i bez kuće i bez Hrtkovaca i trideset godina dolazio jedino na hrtkovačko groblje gdje su sahranjeni svi moji. I već se gubila svaka nada da to može biti drukčije kada je nedavno u Hrtkovcima osnovano Hrvatsko kulturno društvo „Dr. Nikola Dogan“.

Trideset godina je trebalo proći da se Subotičani (čitaj Bunjevci), kod kojih je sav novac koji pripada svim Hrvatima u Srbiji, smiluju pomoći da se u selu koje je simbol u cijelom svijetu za izgon Hrvata iz Vojvodine dogodi tako nešto.

I Josipovo, pored dana rođenja bana Jelačića, najveći praznik svih Hrvata u Republici Srbiji proslavljeno je jučer u Hrtkovcima!

Trideset godina unazad jučer je, pored rođenja mojih unuka, bio moj najsretniji dan, ponovo sam bio kod kuće u Hrtkovcima, sa mojim Hrtkovčanima! Ne trebam naglasiti, tim više, jer je Josipovo i imendan moje majke, koja je cijeli svoj radni vijek provela u Hrtkovcima kao učiteljica i učila i odgojila trideset generacija Hrtkovčana! Isto važi i za mog oca Paskala te ih se preostali stari Hrtkovčani i danas sjećaju s puno poštovanja jer su bili časni ljudi u svakom pogledu.

Slavlje je počelo veličanstvenom misom u crkvi svetog Klementa koju je vodio srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, što je za našu crkvu izuzetna čast! Sat vremena smo uživali u ovom bogosluženju, koje je uveličao i crkveni hor iz Srijemske Mitrovice!

Onda ide naličje! Josipovo je praznik svih Hrvata u Republici Srbiji i ako je centralna misa, sa prigodnim programom poslije nje, ove godine bila u Hrtkovcima, što je za pohvalu, ali u svim katoličkim crkvama u cijeloj Srbiji gdje ima Hrvata također je poslije mise trebao biti program prigodan za proslavu ovog praznika! Naime, Josipovo treba da slavi cijeli hrvatski puk u Srbiji, a ovako ispada da ga slave samo u onom mjestu gdje dođe petnaestak „hrvatskih“ čelnika iz Subotice! To je manipulacija cijelim našim narodom!

Bez ovih „slavljenika“ hrvatski puk ne zna ići u crkvu, ne zna kako treba slaviti i ne zna ništa drugo učiniti! Iza toga, međutim, stoji strašna istina da od silnog novca poreskih obveznika iz Republike Srbije i Republike Hrvatske (i drugih izvora) do hrvatskih udruga izvan Subotice i okolice ne dospjeva skoro ništa i one ne mogu niti pripremiti program za proslavu Josipova! Sav novac je u rukama ove rođačko, prijateljske klike subotičkih Bunjevaca!

 I, po običaju, oni su iskoristili i proslavu Josipova u Hrtkovcima za svoju osobnu promociju. Čak je iz Subotice došao i osobni „video-novinar“ Tomislava Žigmanova, Josip Stantić, jer nitko drugi osim njega ne zna slikati! U pitanju je novac, jedna „obična“ hrvatska kulturna udruga ne može kupiti ni običan fotoaparat! A kada sam Stantiću rekao da slika malo i Hrtkovčane, ne samo svoje Bunjevce, pitao je „Gdje su Hrtkovčani?“! Dakle, Josip Stantić se trideset godina bavi „hrvatskim video-novinarstvom“ i ne poznaje niti jednog Hrvata u Hrtkovcima!

U tom za sve Hrvate svijeta svetom mjestu Hrtkovcima!

Zato zna svaku salašarku i svakog salašara sa bunjevačkih salaša oko Subotice! Bilo bi lijepo znati koliko je do sada „ukrao“ novca od naše zajednice!

Isti je slučaj sa Tominim mladežom, došao je čak iz Subotice, a da nikoga ne poznaje od mladih u Hrtkovcima! On inače, kao Tomin prirepak, na svim produciranjima subotičke elite uvećava samo njihov broj. No, zato se ispred hrtkovačke crkve slikao u pozi prepotentnog kauboja (ne znam ima li kolt u ruci?!). 

Pa nam je poslije mise u župnim prostorijama, jer u Hrtkovcima nitko ne zna čitati, morao napisani program proslave čitati međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća, čuveni hrvatski pjesnik i još čuveniji autor sramnog bloga „Srijemski Hrvat“! Prava uvrijeda za sve Hrtkovčane, i za ovo malo preostalih ovdje i za sve one diljem svijeta!

Evo još likova (od 15 dvoje nisu Bunjevci) iz Subotice koji kroje sudbinu 57.900 Hrvata u Srbiji uslikanih u Hrtkovcima, a moglo je to biti bilo gdje

Centralni lik je svakako Tomislav Žigmnaov, “alfa i omega političkog i kulturnog života Hrvata u Srbiji”, koji je prevarivši sve s kojima je bilo kada surađivao te sve Bunjevce i sve Hrvate svijeta, dogurao do ministra u srbijanskoj vladi. Kao poznata kukavica htio je izbjeći da se zna da dolazi u Hrtkovce, a u tome su učestvovali i svi njegovi poltroni!

 Naime, najava da će se tako veliki praznik svih Hrvata u Srbiji odigrati u Hrtkovcima objavljena je samo nekoliko dana prije, bez ikakvih detalja oko programa poslije mise, gostiju i sl.. “Hrvatska riječ” je, primjerice, to objavila tek 17. ožujka, iako ovaj “hrvatski” list za neke nevažne bunjevačke događaje zna opetovati objavu (na cijeloj stranici) tjednima unazad!!!

Tomislav čak nije ni najavljen da će doći u Hrtkovce, a dan ranije je na tviteru napisao kamuflažu:

Tko ovo pročita, pomislit će: Eto, bez njega! A onda je samo 24 sata kasnije banuo sa svojom svitom u hrtkovačko crkveno dvorište!

 Poslije uvježbanih fraza i uštogljenih govora u župskim prostorijama glavnih subotičkih likova, jedino su lijepe i iskrene riječi bile biskupa Svaline!

Subotičani su se najeli i napili na domjenku i otišli kući, a mi Hrtkovčani smo tek onda počeli slaviti naš praznik, Josipovo, onako po srijemački.

Ispostavilo se da malobrojni Hrvati u Hrtkovcima imaju tamburaški orkestar koji bi mogao nastupati na televiziji. Treba samo da se opet umilostive Subotičani i to im omoguće (u pitanju je, naravno, novac)!

Na kraju na grob Mijata Štefanca nije nitko otišao!

Bio sam tamo sam (sa Mijatom i svojim pokojnim roditeljima, djedom, bakom, stricem, strinom, tetkom… njih 37 sahranjenih tu od 1737.!)

Miroslav Cakić

Povezane objave

Povijesne konstrukcije našega Iveka

HF

Ivan Supek o Ruđeru Josipu Boškoviću

hrvatski-fokus

Kompanije prodaju, a Hrvati iseljavaju

hrvatski-fokus

Ortak Pavla Vujnovca bio je prvi vlasnik PPD d.o.o. Hrvatska – Balász Gergely Bisztray

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više