Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Atiq Ahmed: Bivši indijski zastupnik i brat ubijen uživo na TV-u

Nekoliko trenutaka prije nego što se bivši indijski zastupnik Atiq Ahmed snima uživo na TV-u

 

Bivši indijski političar osuđen za otmicu ubijen je uživo na TV-u zajedno sa svojim bratom. Atiq Ahmed, koji je bio pod policijskom pratnjom, razgovarao je s novinarima kada mu je pištolj povučen blizu glave u Prayagraju, također poznatom kao Allahabad. Nakon pucnjave u subotu navečer, trojica muškaraca koji su se predstavljali kao novinari brzo su se predali i privedeni. Ahmedovog sina tinejdžera ubila je policija nekoliko dana ranije.

Deseci slučajeva, uključujući otmice, ubojstva i iznude, registrirani su protiv Atiqa Ahmeda u posljednja dva desetljeća. Lokalni sud osudio je njega i još dvojicu na doživotni zatvor u ožujku ove godine u slučaju otmice.

Ahmed je ranije tvrdio da postoji prijetnja vlastitom životu od policije.

Na snimci se vidi kako Ahmed i njegov brat Ashraf, obojica u lisicama, razgovaraju s novinarima na putu do liječničkog pregleda u bolnicu nekoliko sekundi prije nego što su obojica upucani. Na snimci, koju su naširoko podijelili na društvenim mrežama i TV kanalima, Ahmeda pitaju je li prisustvovao sprovodu svog sina. Njegove posljednje riječi kameri su: “Nisu nas odveli, pa nismo išli.”

Trojica osumnjičenih napadača stigli su na mjesto događaja motociklima, priopćila je policija. Na mjestu događaja ozlijeđeni su i policajac i novinar.

Nakon incidenta u subotu navečer, glavni ministar Yogi Adityanath naredio je sudsku istragu ubojstava i zabranio velika okupljanja u okruzima države Uttar Pradesh kako bi osigurao mir. Stručnjaci su pred medijima i policijom postavili pitanje kako bi čovjek mogao biti ubijen. Bbc-jev hindski dopisnik Anant Zanane izvijestio je iz Prayagraja da se grad nalazi u situaciji sličnoj blokadi.

Tko je bio Atiq Ahmed?

Dugo je bio u politici i u kriminalnom svijetu. Prvi put je optužen u slučaju ubojstva 1979. U sljedećih 10 godina pojavio se kao osoba koja je imala snažan utjecaj u zapadnom dijelu grada Allahabada.

Pobijedio je na svojim prvim izborima kao neovisni kandidat i postao državni zastupnik 1989. Osvojio je to mjesto dva uzastopna mandata, a četvrta pobjeda ostvarila je kao zastupnik regionalne stranke Samajwadi (SP). Godine 2004. osvojio je mjesto na saveznim izborima kao kandidat za SP i postao zastupnik. U međuvremenu, protiv njega su se i dalje vodili slučajevi u Allahabadu i drugim dijelovima države. Ahmed je osporio još nekoliko izbora u sljedećem desetljeću, ali ih je sve izgubio. Najviši indijski sud naredio je 2019. da ga se premjesti u zatvor u državi Gujarat nakon što se otkrilo da je planirao napade na poduzetnika iz zatvora u Uttar Pradeshu gdje je bio zadržan čekajući suđenje u drugom slučaju.

U ožujku je vraćen u Prayagraj iz Gujarata kako bi se pojavio na lokalnom sudu kada je priopćio kako je izrekao presudu u slučaju otmice.

Ahmed je također doveden u grad na ispitivanje u drugim slučajevima. Njegov brat Ashraf, koji je bio u zatvoru u okrugu Bareilly, također je doveden u grad na ispitivanje. Obojica su ispitani u ubojstvu Umeša Palija, ključnog svjedoka ubojstva Rajua Pala, zastupnika regionalne stranke Bahujan Samaj (BSP) u veljači 2005. Raju Pal pobijedio je Ashrafa na izborima za skupštinu 2004. u političkom uporištu Atiqa Ahmeda. Tinejdžerski sin Atiqa Ahmeda Asad i nekoliko drugih imenovani su kao glavni osumnjičenici u slučaju ubojstva Umesh Pal. Asada i još jednog muškarca ubila je policija ranije ovog tjedna u, kako je opisano, pucnjavi.

‘Kriminal je dosegao svoj vrhunac u UP-u’

Prošlog mjeseca indijski Vrhovni sud odbio je saslušati Ahmedovu peticiju u kojoj je tvrdio da postoji prijetnja njegovom životu od policije.

Uttar Pradeshom upravlja hinduističko-nacionalistički BJP, a oporbene stranke kritizirale su ubojstva kao sigurnosni propust. “Kriminal je dosegao svoj vrhunac u UP-u i moral kriminalaca je visok”, napisao je na hindskom Akhilesh Yadav, šef oporbene Stranke Samajwadi. “Kada netko može biti ubijen u otvorenoj pucnjavi usred sigurnosnog kordona policije, što je sa sigurnošću šire javnosti. Zbog toga se u javnosti stvara atmosfera straha, čini se da neki ljudi namjerno stvaraju takvu atmosferu”, dodao je.

Više od 180 osoba koje se sučeljavaju s različitim optužbama ubila je policija u državi u posljednjih šest godina. Aktivisti za prava optužuju policiju za izvansudska ubojstva, što državna vlada niječe. Policija ih obično naziva “susretima” – mnogi kažu da su to doista inscenirani sukobi koji gotovo uvijek završavaju mrtvim kriminalcima i neozlijeđenom policijom. Susreti koje provodi policija su – barem djelomično – odgovor na indijski oštro spor i disfunkcionalan kaznenopravni sustav.

Soutik Biswas i Vikas Pandey, BBC News, Delhi, https://www.bbc.com/news/world-asia-india-65290042

Povezane objave

Trump vratio stari video na Twitter koji Twitter želi sakriti

hrvatski-fokus

Black Cube otkrila korupciju na visokoj razini u Italiji, Panami i Meksiku

hrvatski-fokus

Europarlamentarci protiv Sorosa

HF

Korona i urušavanje Svjetskog poretka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više