Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Predsjednik Vlade sigurno ne stoji iza toga, premijer se ne bavi takvim stvarima

Oleg Butković, otpredsjednik Vlade i ministar prometa o tvrdnjama medija da je Vanju Marušić smijenio A. Plenković, Dnevnik Nove TV

– Još jednom svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje gospođe Vanje Marušić s mjesta ravnateljice USKOK-a. Spomenuta teza u potpunosti je neutemeljena i netočna.

Priopćenje Vlade RH o smjeni Vanje Marušić, donedavne čelnice Uskoka

– Zamjenik ravnateljice USKOK-a zadužen za rad na predmetima protiv Josipe Rimac krajem prošle godine predao je EPPO-u transkripte prepiske između Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u kojoj se spominje AP, a potom je otišao raditi u EPPO-u.

Napis u tjedniku Nacional

– Ono što se proteklih godinu dana zbivalo, imali smo tragove emancipacije, u trenutku uhićenja Darka Horvata premijer je jasno pokazivao da nije znao da će se to dogoditi i propitivao je tajming. Očito su to bili elementi u kojima je USKOK pod ravnanjem Vanje Marušić pokazivao želju da se emancipira, da nastupa doista nezavisno. A što možemo zaključiti iz ovoga proteklih dana? To se gubi, to nestaje, Zlata Hrvoj Šipek postaje gospodarica DORH-a u kojem USKOK postaje jedan trakt, jedan ured u funkciji, a ne samstoalno tijelo za borbu protiv korupcije.

Đurđica Klancir, novinarka i urednica na N1 TV

– Vujnovac ima velik utjecaj na premijera Andreja Plenkovića. Ja sam u to uvjeren, to pokazuje nastup nakon pitanja o predatorima ministra Filipovića, on relativizira takve izjave koje su u demokratskom društvu opasne. Sasvim je jasno da je Plenković pod velikim Vujnovčevim utjecajem. Otvorio bih i pitanje utjecaja Vujnovca i PPD-a na političku scenu u Hrvatskoj, ne samo Plenkovića. Njegov čovjek od povjerenja bio je Ivan Vrdoljak, član Milanovićeve vlade, onda imamo posudbu HDZ-u pa pokušaj utjecaja preko stvaranja desne političke opcije gdje je kao maneken iskorišten Miroslav Škoro koji valjda nije ni znao tko je to sve osmislio. Mario Radić je suradnik Pavla Vujnovca, prijatelj Ivana Vrdoljaka i jedan od glavnih ljudi Domovinskog pokreta. To je konglomerat interesa koji je premrežio mnoge političke opcije u RH. Vujnovac ima svoje ljude u dobrom dijelu političkih stranaka, izuzev Mosta i možda još pokoje stranke. Imaju namjeru i njihov cilj je utjecati na političke procese”

Nikola Grmoja, saborski zastupnik mosta na N1 TV

TVRDNJE

– Šefica USKOK-a Vanja Marušić smijenjena je jer je njezin zamjenik Uredu europskog tužitelja u Zagrebu dostavio prepisku iz grupe na WhatsAppu iz mobitela Josipe Rimac u kojoj se spominje AP.

Napis u tjedniku Nacional

 – Ta razina ponašanja Njonje Jandrokovića prevršila je svaku mjeru. On ima svoje osobne komplekse, ne znam kakve sve ima, ali ne zovu ga bez veze po govoru Njonjo. Čini mi se da ima više frustracija nego cijeli Sabor.

Krešo Beljak, saborski zastupnik u Saboru o G. Jandrokoviću

– Ne znam što je on ali znam sigurno da je kao što kazžeš jedan patološki mrzitelj. Imaš njegov facebook profil koji je otvoren kao i svi njegovi komentari, malo ga proguglaj po internetu, Slobodnoj. Imaš njegovu biografiju i na wikipediji. Dosta je prisutan u medijima. Manje više sve ti je dostupno. Ako mu Verbum objavljuje knjige, gost je ili voditelj na Danima kršćanske kulture, naš akademik i vitez, čuvar Kristova groba, Kuzma Kovačić mu je jedan od predstavljača uz brojne svećenike to ne može proći bez njihova znanja i angažmana a oni su ti koji su navodno konzervativna struja kako u vjeri tako i u politici. Nisu oni baš tako neupućeni, barem neki od njih koje poznajem.

Marko J., https://narod.hr/hrvatska/skandalozan-tekst-u-pupovcevim-novostima-nadbiskup-saric-skropio-je-srbosjeke-i-nozeve-za-klanje-djece

– Žene nisu baš lojalne svom plemenu. Nikada nisu bile, niti će ikada biti. Razlog je tomu što im nije u prirodi da to budu.

Ivan Horvat, croativ.net/zasto-zene-unistavaju-nacije-i-civilizacije-46747

– Istina je da stvarno ne postoji „profano carstvo“ koje bi se na bilo koji način moglo suprotstaviti „svetom carstvu“; postoji samo “profano gledište”, koje zapravo nije ništa drugo nego gledište neznanja.

René Guénon, francuski filozof (1886.-1951.) u knjizi Kriza modernog svijeta (1927.)

– Pavao Vujnovac stvara carstvo koje ima namjeru u potpunosti ovladati s nekoliko sektora. Ovladao je energetikom, želi sad trgovačkim sektorom pa preko toga prehrambenom industrijom. Iz ovih poslovnih poteza, ako ih tako možemo nazvati – prodaja Super Konzuma ispod svake cijene pa njegovo iznajmljivanje Fortenovi, kao i ovaj slučaj gdje ENNA Fruit uvjetuje što će se u Konzumu prodavati, pokazuje se da Vujnovac ne gleda poslovanje pojedinog segmenta svojih tvrtki, nego gleda na širenje imperija. Zato su mu potrebni svi ti poslovni partneri kojima izlazi u susret. Pavao Vujnovac ima samo jednu namjeru – širenje carstva u djelatnostima bitnim za funkcioniranje države.

Nikola Grmoja, saborski zastupnik mosta na N1 TV

GOVOR MRŽNJE

– NDH nije bila izraz težnje hrvatskog naroda za svojom državom i nije nastala oslobodilačkim ratom naroda niti izborima, već isključivo i jedino političkom voljom okupatorskih snaga Njemačke i Italije motiviranih vojno-strateškim razlozima.

Luka Džanko, bivši oficir JNA i umirovljeni general HV-a, Nacional

– Fašistički uzvici, simboli sa hrvatskih stadiona, netrpeljivost mladih prema nacionalnim manjinama, radikalni nacionalizam i želja za apsolutnom homogenošću hrvatskog naroda, samo su neki primjeri fašizma koji se pojavio među mladim ljudima. Često na ove značajke fašizma samo odmahnemo rukom, ostavljamo ih negdje na periferiji, ne shvaćajući da ga tako samo nesvjesno prihvaćamo i odobravamo.

Miroslav Delić, predsjednik Udruženja antifašista grada Karlovca, https://sabh.hr/antifasizam-s-200-eura/ 

– Mi pozivano javnost i vlasti Republike Hrvatske da odustanu od zataškavanja zločina u Ahmićima. Krivnju snosi pojedinac, ali odgovornost snose svi. Izricanjem žaljenja zbog zločina koji se dogodio mi radimo na zajedničkoj budućnosti.

Ana-Marija Raffai, čelnica organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND), za vrijeme protuhrvatske akcije „Ne u naše ime – 30 godina od ratnog zločina u Ahmićima”, Anadolija, Turska, Saff, Sarajevo, BiH

JUGONOSTALGIJA

– Od prvog dana svoga nastanka pa do kraja svoga postojanja tzv. NDH je provodila rasističku, nacističku politiku istrebljenja Židova, Roma, Srba i svih oponenata.

Luka Džanko, bivši oficir JNA i umirovljeni general HV-a, Nacional

– Predsjednik i potpredsjednik Zveze združenj borcev NOB-a iz Metlike Milan Travnikar i Anton Žunić su nasuprot tome rekli da ova susjedna slovenska općina sa oko 8.000. stanovnika ima 230 članova Udruženja, odličnu saradnju s općinskim i državnim vlastima od kojih godišnje dobiju oko 2.300. eura za rad te da redovno održavaju 80 spomenika iz Drugog svjetskog rata na području njihove općine od kojih niti jedan nije oštećen. Pokojnom generalu Radi Bulatu dodijeljena je titula počasnog građanina Metlike i u tamošnjem Muzeju postoji soba posvećenu njemu, dok je u Hrvatskoj bio optuživan kao navodni ratni zločinac.

Milan Cimeša, novinar Pupovčevih velikosrpskih Novosti, https://sabh.hr/antifasizam-s-200-eura/ 

DEMAGOGIJA

– Moramo razvijati demokratsko društvo u kojem mogu postojati razni stavovi.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH u Pupovčevim velikosrpskim Novostima brane četništvo tih istih Novosti

– Ravnatelja USKOK-a imenuje Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Gospođa Vanja Marušić imenovana je za ravnateljicu USKOK-a prvi put u studenome 2018. godine u mandatu Dražena Jelenića te je ponovno imenovana u studenome 2022. godine u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek, i to oba puta uz pozitivno mišljenje ministra pravosuđa.

Priopćenje Vlade RH o smjeni Vanje Marušić, donedavne čelnice Uskoka

FEMINIZAM

– Ženska psihologija uvijek je bila usko povezana s prilagođavanjem. U našoj plemenskoj prošlosti, ukoliko se žene pokorenih plemena nisu podčinile svojim novim gospodarima, bile su suočene sa smrću, zajedno sa svojim muževima, braćom, sinovima, očevima.

Ivan Horvat, croativ.net/zasto-zene-unistavaju-nacije-i-civilizacije-46747

– Broj žena koje prijavljuju seksualno nasilje nije u porastu i obično je riječ o 300 do 400 slučajeva godišnje u Hrvatskoj, no iz godine u godinu se bilježi porast prijava kada su žrtve djeca. Djeca šute i tek se nakon dosta vremena, više mjeseci ili godina, povjere nekome. Manja djeca se najčešće povjere majkama, a adolescenti vršnjacima. Čak i kada se djeca povjere odraslim osobama, vrlo često dožive negativne reakcije. Deklarativno se jako brinemo o pravima djece, a ne mogu vam opisati koliko je to daleko od istine. Sudski postupci traju godinama, kazne su male i sve to odvraća žrtve od prijavljivanja.

Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe i feministička aktivistica, Jutarnji list

GLOBALIZACIJSKI FAŠIZAM

– Što se tiče Savezne obavještajne službe, BND, valja upozoriti kako se na to pitanje ne može odgovoriti iz razloga ‘dobrobiti države’ (Staatswohlgruenden)… Pojedini partneri u tome suradničkom odnosu rade s BND-om samo pod uvjetom da njihova konkretna suradnja ne će biti, pa ni posredno, objelodanjena, nego će biti tretirana apsolutno povjerljivo. To znači da informacije o takvoj suradnji ne smiju ići dalje od BND-a.

Odgovor aktualne njemačke vlade Alternativa za Njemačku koja je poslala pitanje plaća li vlada novinare da im podastiru obavještajne podatke, AfD

– “Again and again and again…” ako si jučer pomislio kako ne može biti luđe i gore – danas se probudiš i vidiš kako može, svaki put malo dalje i jače… No, sada makar – ponovo – imam motiv uputiti “zahvalu” “vladi” RH što troši novce na ovako napredne ideologije, festivale i udruge, jer zaista kako ćemo ovako zatucani konačno progledati i gledati svijet očima “menstruanata”. Usput ću im i zahvaliti jer novce koji trebaju invalidnoj i bolesnoj djeci daju ovima koji će istoj djeci pokazati ljepotu života (ne ću spominjati potres i HEP)… Zaista fantastično… lp
alexosijek, komentar u povodu Festivala menstruacije, https://www.logicno.com/zivotni-stil/u-rijeci-se-odrzava-prvi-hrvatski-festival-menstruacije.html

HOMOSEKSUALIZAM

– Naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je određena pisma i stalo iza naših građana, ali mislim da je vrijeme da se angažira ministar službenim posjetom Zambiji i zatraži od zambijskih vlasti okončanje ovoga kafkijanskog procesa u kojem je dosad prekršen čitav niz njihovih prava.

Aleksandar Maršavelski, izvanredni profesor na Katedri za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakultet brani pedofile, 24 sata

– U sekularnom društvu valja voditi brigu o pluralnosti. Tako se nauk neke religije ne smije jednostavno kopirati u građansko zakonodavstvo. Gotovo potpuna zakonska zabrana pobačaja u Poljskoj zapravo potaknula ‘abortus turizam’ Poljakinja u Češkoj i Slovačkoj, pridonijevši vrlo malo zaštiti nerođenih i da to ne će moći zaustaviti zlo pobačaja.

Tomáš Halík, češki katolički svećenik, teolog i filozof

– U festivalskom formatu menstruacijom ćemo se baviti kroz kreativne i praktične radionice za djevojčice, mlade i starije žene i osobe koje menstruiraju, kroz mnoge razgovore, kreaciju i edukaciju. Festivalom menstruacije želimo istaknuti i proslaviti trenutak promjene i društvenog napretka proizašao iz istraživanja koje je udruga Pariter provela o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, ali i raditi na razbijanju menstrualne stigme te na osnaživanju i povezivanju žena u zajednici kroz brojne kreativne aktivnosti/razgovore/radionice fokusirane na naše cikluse.

Poziv organizatora Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke na prvi Festival menstruacije od 21.-23. travnja 2023.

HRVATSKI JEZIK

– …jer (menstruacija) je u funkciji reprodukcije, pa je zato FEMINISTKINJE (hrv. feministice) slave.

Marcel Holjevac, novinar, Dnevno, https://www.dnevno.hr/vijesti/punica-bi-mogla-bti-veleposlanica-u-zambiji-obitelj-kekin-

– Milanović forsira SVO (hrv. sve) ovo vrijeme.

Dragan Kovačević, progonjeni bivši predsjednik Uprave Janafa, Index

– FOTO Nogometaš Slaven Belupa hitno prebačen u bolnicu, doživio tešku POVREDU (hrv. ozljedu)…

Naslov članka novinara Sportskih novosti Gorana Čičin-Mašanskera, https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/hnl/kup-hnl/foto-nogometas-slaven-belupa-hitno-prebacen-u-bolnicu-dozivio-tesku-povredu-nije-bio-sasvim-priseban-15325089

– U 44. minuti Luka Vušković nepotrebno RUŠIA (hrv. ruši, srušio) Pokua.

Antonio Juričić, novinar Slobodne Dalmacije

OTROVNO PITANJE

– Zašto očita diskriminacija i obespravljivanje najbrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini prolazi relativno mirno i bez ozbiljnijeg otpora bošnjačkog društva? Zašto bošnjačka sudbina počinje nalikovati na nešto što se može naći na stranicama antikolonijalne literature ili u knjigama Rudolfa Daumanna poput poznate Propasti Dakota Indijanaca? Šta se to događa s Bošnjacima pa mirno, gotovo nezainteresirano, promatraju kako ih se pretvara u untermensche, urođenike koji ostaju čak i bez svoga rezervata, crvenokošce koji nemaju pravo čak ni da izaberu vlastitog poglavicu koji bi se mogao požaliti Velikom Bijelom Ocu, već im glasnogovornike bira neka korumpirana “indijanska agencija” u obliku OHR-a?
Mustafa Drnišlić, pseudonim islamiziranog Hrvata katolika od Drniša koji se stoljećima jedini bori protiv kaura, Stav, Sarajevo, stav.ba/vijest/borba-za-vlastita-prava-ili-nestanak-s-historijske-scene/13933

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više