Hrvatski Fokus
Kultura

Zagrebačka filharmonija predstavila novu koncertnu sezonu

Pod geslom Glazba uvijek pronađe put!

 

Glazba je pronašla svoj put unatoč izazovima pandemije i potresa, a Zagrebačka filharmonija je najbolji dokaz toga. Ulazi u svoju 151. koncertnu sezonu 2021/2022 s jednim novim ciklusom, vrhunski osmišljenim koncertnim programom u postojećim ciklusima, bogatija za nekoliko novih nosača zvuka sa skladbama suvremenih hrvatskih skladatelja i zanimljivim projektima za publiku željnu live izvedbi i povratku u koncertne dvorane.

Potres je „zatvorio“ Lisinski, ali Zagrebačka filharmonija prepreku je učinila izazovom i orkestar stavila na „kotačiće“ pa su u protekloj sezoni svoje koncerte održavali u Crkvi sv. Križa, Domu Hrvatske vojske, Laubi, Tvornici kulture, u Maksimiru i na Bundeku, a svečani koncert u povodu obilježavanja jubilarne 150. koncertne sezone održan je bez publike, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, s prijenosom na javnoj televiziji.

U novoj sezoni nadaju se vratiti u svoj dom, Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i publici željnoj dobre glazbe u vrhunskoj izvedbi predstaviti neka nova, ali i neka već dobro poznata imena čije interpretacije klasičnih glazbenih djela smo se zaželjeli čuti. U goste im dolaze dirigentski bardi poput: Dmitrija Kitajenka, Leopold Hagera, Alexandera Rahbarija i Marka Letonje, zatim mlade i jake hrvatske pijanističke snage: Aljoša Jurinić, Ivan Krpan i Mia Pečnik, primadone i operni prvaci: Dubravka Šeparović Mušović, Martina Tomčić, Tomislav Mužek i Domagoj Dorotić… MINIMINI ciklus predstavit će novi naslov: Napokon orkestar!, a OFF ciklus ponovno će rasplesati publiku u ritmovima rocka, tanga i fada.

Nova koncertna sezona 2021/2022 Zagrebačke filharmonije predstavljena je 18. svibnja 2021. godine u Galeriji Klovićevi dvori. Predstavili su je ravnatelj Zagrebačke filharmonije, g. Mirko Boch, maestro Dawid Runtz, njezin mladi šef dirigent koji već u svojoj prvoj godini na ovoj odgovornoj funkciji niže redom samo sjajne kritike te osvaja svojim smirenim i sigurnim nastupom, dirigentskom izvrsnošću i nevjerojatnim autoritetom. Za govorničkim stolom bili su i skladatelj, g. Ivo Josipović, koji je, zajedno s ravnateljem Filharmonije, bio inicijator projekta snimanja tri nosača zvuka sa skladbama suvremenih hrvatskih skladatelja, kao i g. Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori koji je predstavio suradnju dvaju gradskih kulturnih institucija u ovim pandemijskim vremenima.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije govoreći o novoj koncertnoj sezoni predstavio je jednu novost. Od sezone 2021/2022, uz postojeće cikluse Crveni, Plavi, OFF i MiniMini, ustanovljen je i jedan novi: Bijeli ciklus.   „ Novim ciklusom, od pet uistinu top koncerata, razveselit ćemo pretplatnike koji su uz nas ostali u izazovnim vremenima. Ona su od Zagrebačke filharmonije, a posebno od njezinih pretplatnika, zahtijevala mnogo strpljivosti i prilagodbu brojnim promjenama. Tih pet koncerata izdvojili smo u zaseban ciklus, koji dijeli samo zajedničko ime s nekadašnjim Bijelim ciklusom, ali kojim smo nastojali osvježiti novu sezonu, i u nešto manjem obujmu od ostalih ciklusa, ponuditi samu “kremu“ glazbenih poslastica – počevši od solističkih imena (violinist Orest Shourgot, pijanistica Mia Pečnik…) preko onih dirigentskih (Shlomo Mintz, Dawid Runtz, Dean Whiteside) do repertoara sastavljenog od nekih kapitalnih djela klasične glazbene literature (Mahlerova Titan simfonija, Shubertova Klasična, Mozartova 40. simfonija…) do opere-bajke Ivica i Marica, nečeg posve drugačijeg, posebnog i neviđenog, koja će konačno imati svoju pravu premijeru – pred live publikom.“

Otkrio je da će se obilježavanje 150. godišnjice Zagrebačke filharmonije upriličiti i na još jedan poseban način – velikom izložbom u suradnji s Muzejom grada Zagreba kojom će posjetitelji moći „zaploviti“ vremenoplovom u povijest najdugovječnijeg zagrebačkog profesionalnog orkestra i uroniti u ogromnu arhivu (notnih) zapisa, slika, priča i osobnosti koji su je oblikovali kroz vrijeme do ovoga što ona danas jest. 

Zagrebačka filharmonija nastavlja s dobrom praksom koncerata u kojima kao solisti nastupaju upravo članovi Zagrebačke filharmonije. Orest Shourgot (violina), Martin Draušnik (violina), Zita Draušnik (violončelo), Jasen Chelfi (violončelo), Sho Akamatsu (violina), Filip Fak (klavir), trombinisti: Ivan Mučić, Mario Šincek, Marin Rabadan, Goran Glavaš, hornisti: Viktor Kirčenkov, Yevhen Churikov, Lenart Istenič i Jan Janković – solistikim nastupima u prvi plan stavljaju individualnu kvalitetu glazbenika koji potom njome doprinose izvrsnosti orkestra u cjelini. 

MINIMINI ciklus nastavlja svoj uspješni niz pa će tako u novoj koncertnoj sezoni ponuditi i jedan novi naslov: Napokon orkestar! Iz umjetničkog uma, i u režiji Petre Radin, uz glazbu i aranžmane Marina Rabadana, jedva čekamo premijeru u listopadu. MiniMini ciklus nastavlja sa izvedbama Ježeve kućice i Božića kod Zimogroznih koji su se s punim pravom i razlogom, brzo i lako izborili za stalno mjesto u repertoaru ciklusa za najmlađe Zagrebačke filharmonije.

OFF ciklus rasplesat će publiku u ritmovima rocka, tanga i fada. Program Rock the opera prokušani je recept za dobru zabavu i rock hitove u orkestralnim aranžmanima. Obilježavanjem 100. obljetnice rođenja Astora Piazzole odat ćemo počast ovom argentinskom skladatelju koji je uvelike zaslužan za popularnost tanga na velikim svjetskim koncertnim pozornicama. Vrhunac ovogodišnjeg OFF ciklusa (pra)izvedba je operete „Moć ljubavi“ iz pera „zagrebačkog Straussa“ Gjure Eisenhutha u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nakon premijere u Zagrebu, ista će biti izvedena i pred riječkom publikom.

Maestro Dawid Runtz u svom se obraćanju osvrnuo na svoju prvu godinu na funkciji šefa dirigenta zagrebačkog orkestra i s posebnim veseljem najavio mini turneju Zagrebačke filharmonije u njegovu rodnu Poljsku već u rujnu, koja će obuhvatiti tri grada: Katowice, Zakopane, s velikim finalom u Krakowu.    Maestro Runtz dirigirat će ovogodišnjim Filharmonijskim balom, tradicionalnim svečanim koncertom u kojem ćemo, vjerujemo, ove godine uživati više nego ikad i pljeskati jače nego ikad da nas na valovima Lijepog Plavog Dunava odvede u neka „normalnija“ vremena.

Zagrebačka filharmonija u svojoj misiji promocije i očuvanja hrvatske gazbene baštine, snimila je nosač zvuka u izdanju Cantusa pod nazivom The Wonderful Monster Of Time. Nosač zvuka nosi naslov skladbe hrvatskog skladatelja Dalibora Bukvića koja se nalazi na ovom CD-u, skupa sa skladbama drugih suvremenih hrvatskih skladatelja poput: Marka Ruždjaka, Frane Paraća, Berislava Šipuša, Olje Jelaske, Ive Josipovića i Dubravka Detonija.    

Skladatelj, g. Ivo Josipović, izrazio je zadovoljstvo ovakvom suradnjom sa Zagrebačkom filharmonijom, posebno stoga što će nakon ovog izdanja uslijediti još dva CD-a koja će obuhvatiti uistinu impresivan opus suvremenog glazbenog stvaralaštva u Hrvatskoj. Neka od tih djela zastupljena su i u koncertnom programu nove sezone Zagrebačke filharmonije pa će ih publika moći čuti i uživo. O izazovima s kojima su se kulturne ustanove suočile u pandemijskim vremenima sve zna i g. Antonio Picukarić, ravnatelj Klovićevih dvora, koji je predstavio suradnju Galerije Klovićevi dvori sa Zagrebačkom filharmonijom u obliku simboličnih, ali u ovim vremenima itekako dobrodošlih popusta, koji će posjetitelji izložbi Galerije moći ostvariti prilikom dolaska na koncerte Zagrebačke filharmonije i obrnuto.

Konferenciju za medije nastupom je otvorio Martin Draušnik, koncertni majstor Zagrebačke filharmonije, a zatvorio Kvartet rogova Zagrebačke filharmonije. No, glazba se nastavlja te već 24. rujna, na svečanom otvorenju nove koncertne sezone,na krilima Zagrebačke filharmonije –  i na zadovoljstvo svih nas – PRONAĆI ĆE PUT DO VAS!

Anđelka Felja

Povezane objave

Nazdravimo cvijeću

hrvatski-fokus

Uži izbor grafičkih listova

HF

Hanibal Salvaro izlaže u Heidelbergu

HF

Misaona previranja, nemiri, drhtaji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više