Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Žao mu je što svi hrvatski zastupnici nisu jedinstveno glasali protiv izvješća te najspornijih amandmana

Oznake zemljopisnog podrijetla za vino, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode

 

U Europskom parlamentu sa 603 za, 18 protiv te 8 suzdržanih glasova usvojeno izvješće o “Oznakama zemljopisnog podrijetla za vino, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode”, a koje će imati određeni utjecaj i na ishod talijansko-hrvatskog spora u vezi korištenja naziva za vino “prošek”, kojemu se Talijani protive poradi sličnosti s njihovim vinom “Proseccom”. U sklopu izglasanog izvješća EP-a, koje predstavlja mišljenje s amandmanskim dodatcima na nacrt Europske Komisije o novom prijedlogu Uredbe, nalaze se i dva sporna amandmana (272, 153) koji naglašeno potenciraju kriterij homonima, tj. sličnosti naziva prilikom odlučivanja o dodjeljivanju oznaka zemljopisnog porijekla, a koje idu u prilog talijanske strane.

Ladislav Ilčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, kazao je kako je, današnjim ishodom glasanja, talijanski socijalist del Castro, glavni izvjestitelj, dobio izvješće kakvo je i priželjkivao. Žao mu je što svi hrvatski zastupnici nisu jedinstveno glasali protiv izvješća te najspornijih amandmana. Ipak, naveo je kako je, nakon završetka glasanja, razgovarao s povjerenikom za poljoprivredu Europske Komisije Januszom Wojciechowskim te upozorio kako kriterij homonima i sličnosti ne može biti jedini glavni argument pri odlučivanju. Povjerenik Wojciechowski mu je kazao kako ovaj kriterij, neovisno o izvješću EP-a, zasigurno neće biti jedini parametar. Borba za prošek se nastavlja – kazao je Ilčić.

Ladislav Ilčić

Povezane objave

Brodogradnja nije nacionalni interes

HF

Globalno tržište od 90 milijardi dolara

HF

Informacije za potencijalne izvoznike u Kinu

HF

Obnovljivi izvori energije priča koja se Hrvatskoj tek treba dogoditi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više