Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Tražimo i potičemo odgovornost u području javne komunikacije

Priopćenje DSHV u prigodi Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje

 

U svjetlu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, 18. lipnja, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ukazuje kako govor mržnje ostavlja duboke i trajne posljedice na sve sudionike društvenih procesa čiji je dio komunikacija. Negativni učinci djeluju na one ka kojima je usmjeren, ali i na one koji ga komuniciraju te na cijeli prostor javnosti i društvo u cjelini.

Hrvati su, u svojoj domicilnoj državi Republici Srbiji, na žalost znaju što znači biti objektima govora mržnje i omalovažavanja. Naše je iskustvo kako se on najčešće se očituje putem poruka iznesenima na društvenim mrežama, grafitima, skandiranju navijača na utakmicama, a njegove drastične oblike do skora smo gotovo svakodnevno mogli vidjeti u (ne samo) tabloidnim medijima, ali i javno izrečenim riječima pojedinih društvenih čimbenika. Posljedice takve realnosti se ozbiljno osjećaju među Hrvatima u Srbiji. Neke od njih su drastična samoizolacija od sudjelovanja u društvenoj zajednici, te izbjegavanje javnoga svjedočenja svojeg identiteta, uvjerenja, pa sve do samocenzure koja dovodi do zatajivanja vlastita jezika i imena, kako bi se prilagodilo „mainstreamu“. Ne samo stoga odlučno ponavljamo kako ne pristajemo na „normaliziranje“ praksi govora  mržnje. Uporno ćemo ih registrirati i uvijek odlučno odbacivati te isto tako zahtijevati da ne prestanu napori da se govor mržnje sankcionira.  

Iz zatvorenog kruga patnji koje prouzrokuje govor mržnje ima izlaska. Samo uz međusobno poštivanje, uvažavanje razlika, tolerancije drugog i drukčijeg i razumijevanja možemo nadići i riješiti one podjele u društvu koje, među ostalima, generiraju govor mržnje. Stremimo i gradimo društvo dijaloga, gdje ćemo u zajednici različitosti pronaći motive i razloge za tolerantnu komunikaciju u kojoj će dominirati pozitivni načini imenovanja onih drugih. Vjerujemo da smo za to, uključivanjem predsjednika naše stranke u Vladu Republike Srbije, dobili partnere i među glavnim kreatorima politike u Srbiji. Sa svoje strane, Hrvati će se i nadalje trsiti biti dionicima društvenih odnosa i praksi koje se temelje na odgovornosti za riječi izrečene u području javnosti.

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

Povezane objave

Hrvati izvan Hrvatske trebaju imati više zastupnika u Hrvatskom saboru

HF

Što je Crkva za Bokelja?

hrvatski-fokus

Još smo mladi

HF

Književnost Hrvata po Žigmanovu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više