Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Komu je smetala hrvatska zastava tijekom Plenkovićeva posjeta Subotici?

Valjda onima zato što se borim da nam vrate hrvatske institucije koje su nam otete

 

U petak, 23. lipnja, u posjet Subotici došao je predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković zbog otvaranja Hrvatske Matice koja je predviđena kao nova hrvatska institucija koja će okupljati Hrvate i u koju je Hrvatska uložila 1,8 milijuna eura a ujedno je predviđen susret s predsjednicom srpske vlade Anom Brnabić.

Ja kao osnivač i reosnivač skoro svih dosadašnjih hrvatskih institucija izostavljen sam s popisa pozvanih i odlučio sam da s mojim kćerkama koje pohađaju hrvatske razrede, prvi i četvrti, samostalno odem kao dio publike.

Očekivao sam nekoliko stotina građana koji će iz znatiželje ili iz dobrodošlice hrvatskom premijeru nazočiti njegovu dočeku. Ponijeli smo hrvatsku zastavu kako bi pokazali gostima iz Hrvatske da je dolaskom novoga ministra došlo do promjena koje je on više puta isticao ali praksa je bila sasvim drugačija.

Policajci su odmah došli i pred djecom od osam i deset godina visokim prijetećim tonom natjerali nas da se pomaknemo deset metara.

Došla je druga grupa policajaca koja je dobila naređenje da se pomaknemo još deset metara na drugu stranu zgrade jer smetamo. Ja sam ih uvjeravao da je to daleko i da djeca ne će ništa vidjeti, e onda su pojedinci koristili silu i sa svojom masom tijela me odgurali a djecu uplašili i rastužili do maksimuma.

Ne ljutim se na te policajce jer oni rade po nečijoj naredbi ili po svom osjećaju prema njima nadređenima ali bitno je komu su smetala naša djeca s hrvatskom zastavom koja je vjekovna i nije ustaška, zar je možda novi ministar dao neke upute preko novih političkih veza ili su nadležni iz BIA-e dali upute jer znaju da se ja preko Hrvatskog udruženja građana „Josip Vuković Đido“ borim da nam vrate hrvatske institucije koje su nam otete i uništene pa onda samo mogu da zaključim da mi kao narod i dan-danas nismo dostigli nivo jednakosti s drugim manjinama ili većinskim narodom, a je li to bila tema između dvoje premijera neka ostane da se vidi.

Na kraju možemo zaključiti da je ovaj događaj bio zbog javnosti a ne zbog dobrosusjedskih odnosa. Od svega ovoga profitiralo je samo nekoliko pojedinaca, a hrvatski narod se ni za što nije pitao i ne će pitati.

Blaško Temunović, predsjednik Hrvatskog udruženja građana (HUG) “Josip Vuković Đido”, Subotica

Povezane objave

Ususret iseljeničkom znanstvenom kongresu

HF

Hrvatsko-češko društvo organiziralo tribinu o Milanu Kunderi

hrvatski-fokus

Političari pokvarili slavlje

HF

Hrvatska čitaonica iza “mesare Matijević”

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više