Hrvatski Fokus
Intervjui

Često koristim temu “Par” ili “Majka i dijete”, volim se poigrati s njihovom pozicijom i međusobnoj suradnji

Prvenstveno sam slikarica a ipak radim u kamenu jer je jednostavno nemoguće ostati ravnodušan prema njemu a stalno me okružuje

 

Akademska slikarica i doktor umjetnosti, Dina Jakšić Pavasović, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, školovala se u Splitu i Rimu, autorica je vrlo zapaženog  slikarskog ali i skulptorskog  opusa, izlagala je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu. Autorica je nadahnutog i dobro promišljenoga  opusa sačinjenog od niza prepletenih slikarskih i skulptorskih ciklusa, koji su istodobno i različiti ali i bliski. Istaknimo kako je riječ o doista posve samosvojnom, izdvojenom autorskom djelu hrvatske slikarice i kiparice nefigurativne motivike.

Kako skulpture tako i slike Dine Jakšić Pavasović valjalo bi izložiti u adekvatnim izložbenim prostorima diljem Hrvatske, kako bi i šira javnost imala prigodu upoznati opus temeljen na izvornim autorskim idejama.

  • Realizirali ste vrlo zanimljiv kiparski opus, koristeći teme poput para ili majke s djetetom.

-Jako često koristim temu “Par” ili “Majka i dijete”, volim se poigrati s njihovom pozicijom i međusobnoj suradnji.

  • Druge su skulpture slobodnije?

-Ostale skulpture su slobodne forme u prostoru – tj. geometrijska tijela u prostoru koje intervencijama na dijelovima postaju organske forme. Na taj način kruta geometrijska forma postaje fluidna u prostoru, a kamen koji je inače hladan i krut postaje mekan i lepršav.

  • Koristite u radu posebnu tehniku?

-Ovom tehnikom ljepljenja kamena te naknadnim intervencijama stvaram crteže u prostoru. Svaki komad je novi izazov a mogućnosti su neograničene.

  • Iako ste diplomirali slikarstvo, kamen Vas iznimno privlači?

-Prvenstveno sam slikarica a ipak radim u kamenu jer je jednostavno nemoguće ostati ravnodušan prema njemu a stalno me okružuje. Iako smatram da princip oblikovanja mojih kiparskih radova proizlazi iz slikarskog promišljanja.

Miroslav Pelikan 

Povezane objave

Rockefelleri vladaju SAD-om i svijetom

hrvatski-fokus

“Plava faza” je došla sama po sebi

HF

Ne može se budućnost graditi na jugoslavenskim maglama!

HF

Pokret za slobodu govora nije ništa drugo nego sredstvo za nadzor i zabranu slobode govora

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više