Hrvatski Fokus
Gledišta

Prijevoz učenika do škole

Traži se novac po općinama u Hrvatskoj

 

Delegacija hrvatske zajednice u Srbiji na čelu sa predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić i neizbježnima (suprugom njenog rođenog brata i suprugom rođene sestre Tomislava Žigmanova, a često i samog Žigmanova) neumorno posjećuje županije u Hrvatskoj, gdje traži (uglavnom novčanu) pomoć za Hrvate u Srbiji.

Tako je u ime pomoći svim Hrvatima u Srbiji ona sve izdašnija i bilo bi jako lijepo kada bi još bila i ravnomjerno raspoređena na sve Hrvate u Srbiji!

Međutim, sve vrijeme (već dvadesetak godina) je isključivo usmjerena na donjotavankutsku crnu rupu bez dna, odnosno na Bunjevce u Subotici i okolici koji kažu da su i Hrvati, pripadnici dvaju naroda u isto vrijeme!

(U vezi ovog treba naglasiti da je potpuno apsurdan status Tomislava Žigmanova, koji za sebe kaže da je i Bunjevac i Hrvat, a govori da Bunjevci nisu narod iako su priznati kao takvi upravo od države čiji je on ministar za ljudska i manjinska prava!!!)

Nedavno smo se uvjerili da je preko 77 posto (oko 420.000 eura!) novca za projekte prekogranične suradnje otišlo upravo u tu donjotavankutsku crnu rupu pod parolom pomoći hrvatskoj zajednici u Srbiji, a jučerašnji Dnevnik RTV2 na hrvatskom jeziku nas obavještava da je sredstvima iz Hrvatske osiguran i prijevoz do škole (i nazad) u naredne tri godine svim učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku!

Ugovor je potpisan u Općini Andrijaševci, 25. lipnja 2023. godine. Potpisali su ga župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić i 14 načelnika općina i u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji dopredsjednik HNV-a za Suboticu Slavko Benčik.

Ranije je osigurano 6.000 eura, koje će godišnje za prijevoz učenika izdvojiti Općina Ivankovo. Ugovor s Općinom Ivankovo potpisan je u Subotici, 18. lipnja, a potpisali su ga načelnik Općine Marko Milićević i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Na ovaj način osigurana su potrebna sredstva za prijevoz učenika na godišnjoj razini od 20.000 eura u naredne tri godine.

– Našli smo model i za druge projekte i način kako možemo djelovati. Nastavit ćemo povećavati sredstva i broj općina – kazao je Dekanić.

– Prošle godine bilo je 11 općina, a ove godine 14! – kaže načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević.

– Mnogi projekti hrvatske zajednice u Srbiji ne bi mogli biti realizirani da nije potpore iz Hrvatske. Jedan od takvih projekata je prijevoz učenika. – kazao je Benčik.

Fantastično!

Jedino nedostaje koliko učenika je u pitanju u cijeloj Srbiji i na kojim linijama im je obezbjeđen prijevoz do škole i druge benificije (kao što je pratnja i sl.)!!!

Bit ćete frapirani kada to saznate!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Tražimo povrat istočnog Srijema u Hrvatsko Državno Područje

hrvatski-fokus

Dr. Nikola Dogan iz Cakića šora

hrvatski-fokus

Želim svjedočiti u svezi prodaje dionica INA-e mađarskom MOL-u

hrvatski-fokus

Nije bilo narušavanja javnog reda i mira

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više