Hrvatski Fokus
Gledišta

Još 410.000 eura za rođake i prijatelje

Bunjevci u crnoj donjotavankutskoj rupi bez dna

 

Prije nekoliko dana sam pod naslovom POL MILIJUNA EURA ZA ROĐAKE I PRIJATELJE pisao o raspodjeli sredstava za financiranje projekata hrvatske manjinske zajednice u Srbiji po odluci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u visini od preko pol milijuna eura (543.761 €), a koja je tabelarno prikazana u “Hrvatskoj riječi” br. 1055. od 7. srpnja 2023. godine.

Iz tablice se vidjelo da su Bunjevci u crnoj donjotavankutskoj rupi bez dna (Subotica i okolica) progutali 77 procenata tih sredstava (!), Šokci su dobili  15 procenata, Zaklada “Spomen dom bana Josipa Jelačića” 4,5 procenta, a Fondacija “A.G. Matoš” 3,5 procenta!!!  

Tako je u Bačku otišlo 92 procenta od ukupne sume novca (!), u Srijem 4,5 procenta (niti jednoj od 14 udruga!!!) i u Beograd 3,5 procenta! Hrvati u Banatu i užoj Srbiji nisu dobili niti jedan cent, što se može pravdati time što  nisu u pograničnom području, ali je to, nažalost, perfidno planirana diskriminacija prema njima (zašto mora suradnja biti pogranična?), kao i to da se očito smatra da ni Srijem nije u pograničnom području!!!

A sve to se naziva pružanje potpore Hrvatima u Srbiji!!!

Napisao sam da je već dvadesetak godina tako u svemu kada je u pitanju hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji, a nije prošlo ni nekoliko dana da na facebook profilu Hrvatskog nacionalnog vijeća dobijamo potvrdu toga!

 Naime, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, na koji Tomislav Žigmanov i Jasna Vojnić imaju nevjerojatan upliv, raspodjelio je   novih 410.000 eura po istom principu (malo manje drastično nego ranije):

Iz tablice se vidi da su Bunjevci u crnoj donjotavankutskoj rupi bez dna (Subotica i okolica) progutali još 230.000 eura ili 56 procenata od ukupnih  sredstava, Šokci su dobili 60.000 ili 15 procenata, Srijemci 84.000 ili 20 procenata (što je prijatno iznenađenje – Srijemska biskupija 18.000 €), Banaćani 12.00 ili 3 procenta, “Spomen dom bana Josipa Jelačića” nula eura, Beograd (Fondacija “A.G. Matoš”) 10.000 ili 2,5 procenta, Novi Sad (dvije udruge) 10.000 ili 2,5 procenta i uža Srbija (Niš) 4.000 ili 1 procenat !!! 

Pojedinačna analiza iznosa dodjeljenih sredstava govori točno i o kojim se ljudima radi, a sve pokazuje da gro novca ide onima koji ga već imaju (kao i prostorije i opremu za rad)!!!  I tako dvadeset godina!

ZKVH i HNV uzimaju velika sredstva namjenjena udrugama. Izmišljena je i revijalna manifestacija “Hrvatsko nacionalno vijeće u Vašem mjestu” od čega hrvatski puk (ni u tom mjestu) nema nikave koristi i služi samo za produciranje  subotičkih “zvijezda” koje nam kroje sudbinu!

A enormni iznos je dobila, primjerice, Udruga bunjevačkih Hrvata “Dužijanca”, dok je indikativna najezda “Cro” udruga (Cro-Fond, Cro-Art, Cro-News, Cro-Femina, Cro-info, Cro…)!

Na ovaj način odumiru udruge u kojima se odvija život hrvatskog puka dok se mala skupina pojednaca u bliskim rođačkim i prijateljskim vezama u Subotici i okolici (uglavnom Bunjevaca) bogati na račun cijele zajednice.

Dokle?

Stop nasilju!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Čuva leđa Bošku Obradoviću

HF

Slavlje bez Hrvata

hrvatski-fokus

Farsičan slučaj jedinoga vođe

HF

Podjela Hrvatske na statističke regije i izborne jedinice

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više