Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Zakon o hrvatskom jeziku ne pripada nijednoj skupini stručnjaka

Jezik nije samo sredstvo komunikacije već i sredstvo izražavanja i razumijevanja svijeta oko nas

 

OTVORENO PISMO NOSITELJIMA ZAKONA O HRVATSKOM JEZIKU

Što je viša, općenitija razina nekog zakona ili drugog dokumenta, to je teže naći prave osobe za povjereni zadatak. S nacrtom Zakona o hrvatskom jeziku to je uspjelo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Izborom Mire Gavrana i Hrvoja Hitreca kao dvojice čelnika tog, tako dugo očekivanog zakona, koji treba braniti hrvatski jezik od nepotrebnog utjecaja stranih riječi.

Na prvi pogled ne treba predstavljati ove dvije osobnosti. No, treba ipak iznijeti dvije pojedinosti. H. Hitrec je jedini uspio tijekom XX. stoljeća izgraditi kazališnu dvoranu u Zagrebu. Manje je poznato da postoji naziv za Miru Gavrana, Industrija Mire Gavrana. Naime on udovoljava sve kriterije koje treba ispuniti, a postavljeni su za Industrije: Ernesta Hemingwaya, Wolfganga Mozarta i osobito Williama Shakespearea.

Ne ulazeći u pojedinosti, već se čuju prigovori na nacrt zakona. Pažnju je privukao jedan komentar. Slobodno prepričan. A gdje smo tu mi jezikoslovci?

Zakon pripada svima koje zanima i brine hrvatski jezik

Zakon o hrvatskom jeziku ne pripada nijednoj skupini stručnjaka. Zakon pripada svima koje zanima i brine hrvatski jezik i kako ga obraniti od najezde npr. raznih 3D printera ili izraza, posebno s područja stvaranja realnog svijeta. Tehnike. No, množe se informacijski fakulteti i studiji računarstva. U hrvatskom jeziku postoje ili bi trebala postojati samo računala i izvedenice.

Povjeriti samo jednoj ustanovi da odlučuje o jeziku, dokazano je neučinkovito. Primjer. Za englesku riječ tensile strength i njemačku Zugfestigkeit postoje dva naziva. A u dokumentu označene ustanove postoji i šest definicija tog pojma, od čega tri potpuno netočne. Slijedeći pravila pojmovnog mišljenja postoje dva naziva jednog mehaničkog svojstva. Rastezna čvrstoća i vlačna čvrstoća. U akademskoj zajednici prevladava stariji izraz vlačna čvrstoća. Vuku se iz mora ribarske mreže. Za gumenu vrpcu kojoj se povećava početni razmak, kaže se da ju se rasteže. Dakle izbor bi bio rastezna čvrstoća.

Predlažem da se Vijeću pridruže stručnjaci iz tehničkih, društvenih i humanističkih znanosti

Zato predlažem da se jedanaestorici članova Vijeća za hrvatski jezik, pridruže kao pomoć i stručnjaci s tri područja: tehničkih, društvenih i humanističkih znanosti, kao tijela koja će svojim savjetima pomagati Vijeću.

Završno valja citirati njemačkog lingvistu i političara Wilhelma von Humboldta (1767.-1835.). »Jezik nije samo sredstvo komunikacije već i sredstvo izražavanja i razumijevanja svijeta oko nas. Svaki jezik ima svoju jedinstvenu strukturu koja odražava kulturu i način razmišljanja ljudi koji ga govore. Jezik je važan u oblikovanju našeg mišljenja i načina na koji doživljavamo svijet oko nas

Konačno, zašto otvoreno pismo? Nemam namjeru to pisati da čita netko iz administracije, nego da predložim Miri Gavranu i Hrvoju Hitrecu da se oni pobrinu za to proširenje.

Prof. emeritus Igor Čatić

Povezane objave

Popularno je biti protiv Trumpa

HF

Montirani proces koji teče

HF

Dan zaljubljenih u Lisinskom

HF

Mrežna stranica Društva Jasenovac

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više