Hrvatski Fokus
Aktualno

Obilježena 307. obljetnica Petrovaradinske bitke

Bitka je završila velikom pobjedom kršćanske vojske pod zapovjedništvom Eugena Savojskoga nad brojčano nadmoćnijom vojskom Otomanskog Carstva

 

Jedna od najznačajnijih bitaka u povijesti Europe bila je 5. kolovoza 1716. Petrovaradinska bitka u kojoj su u najznačajnijem broju sudjelovali Hrvati. Na Vezircu iznad Petrovaradina je povodom toga 5. kolovoza 2023. godine obilježena je 307. obljetnica te bitke o čemu na svom portalu izvještava Srijemska biskupija (https://www.srijembiskupija.rs/hr/obiljezena-307–obljetnica-petro varadinske -bitke):

»OBILJEŽENA 307. OBLJETNICA PETROVARADINSKE BITKE

Kod Petrovaradina na brdu Vezircu iznad Tekija obilježena 307. obljetnica petrovaradinske bitke

Na brdu Vezirac, koje se nalazi između Petrovaradina i Srijemskih Karlovaca, 5. kolovoza obilježena je 307. obljetnica Petrovaradinske bitke, koja se dogodila istoga dana 1716. godine i koja se završila velikom pobjedom kršćanske vojske pod zapovjedništvom Eugena Savojskoga nad brojčano nadmoćnijom vojskom Otomanskog carstva, a čije su povijesne posljedice, nakon osvajanja Beograda 1717., bile Požarevački mir i potpuno povlačenje turske vojske sa područja središnje Euroope. U tom događaju su i počeci Tekijskog svetišta, jer je princ Eugen Savojski nakon pobjede u ovoj bitci poklonio tekijskoj crkvi sliku Gospe – Pomoćnice kršćana, koju je uvijek nosio sa sobom, a koja se danas časti kao čudotvorna Gospa Tekijska.

U obilježavanju, koje već 20 godina organizira Udruga „Vezirac 1716“, sudjelovali su vojni predstavnici Austrije, Mađarske i Turske u Srbiji, predstavnici Ministarstva obrane, Vojske Srbije, OESS-a, pomoćnik gradonačelnika Grada Novog Sada Aleksandar Petrović, te zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim zajednicama Goran Kaurić.  

Prije ceremonije obilježavanja, predstavnici Srpske pravoslavne crkve molili su molitvu za poginule tijekom bitke, a na ovom je obilježavanju po prvi puta sudjelovao je i katolički svećenik, začasni kanonik i župnik u Surčinu i Novom Beogradu preč. Marko Klajić, kao izaslanik srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline. Prečasni Kljajić obratio se kratko nazočnima, rekavši kako mir uvijek treba pobijediti rat, te naglasivši koliko je važno iskazivati poštovanje žrtvama i za njih moliti.

Spomenik Petrovaradinskoj bitki, „Križ Eugena Savojskoga“, visine 6,5 metara  izradio je hrvatski kipar Herman Bollé 1902. godine. Na postamentu križa nalaze se dva natpisa na latinskom jeziku: ”Spomen u znak pobjede princa Eugena, vrhovnoga zapovjednika carske vojske protiv Turaka 5. kolovoza 1716. godine” i “Sakupljenoj vojsci Petrovaradina od najslobodnijeg roda crkvenih i samostanskih poglavara Austrije i Ugarske i najplemenitijim ljudima Mađarske, Hrvatske i Slavonije koji su sudjelovali u bitki kod Petrovaradina i pali na bojnom polju pripada ovaj spomenik. 5. kolovoza 1902. godine”.

Miroslav Cakić

Povezane objave

Mataniću dodijeljeno 19 milijuna kuna!

HF

HRT jednostavno ugasiti

HF

DAYTONSKI SPORAZUM – Je li konačno došlo vrijeme za pravednu reviziju?

hrvatski-fokus

Ispravite propust

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više