Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Incidenti u Južnokineskom moru

Operacija Obalne straže u blizini otočja Galapagos bila je odgovor na zabrinutost latinoameričkih vlada glede kineskog ribolova na tom području

 

Kineski ribarski brod pokušao se zabiti u brod američke obalne straže dok su drugi bježali od inspekcije: rezač obalne straže SAD-a James (WSML 754) kako se vidi s ribarskog plovila u istočnom Pacifiku, 13. rujna 2022.

Tijekom ljeta, dok je rezač američke obalne straže pokušavao pregledati kineska ribarska plovila s lignjama u blizini ekvadorskih otoka Galapagos, jedan od kineskih brodova okrenuo se i zamalo se zabio u američki brod dok su ostali bježali s tog područja.

Associated Press prvi je izvijestio o incidentu nakon što je rekonstruirao susret informacijama obalne straže i razgovorima sa šest američkih nevojnih dužnosnika koji su govorili o operaciji pod uvjetom anonimnosti. Dužnosnici su zatražili anonimnost kako ne bi ugrozili tekuće multilateralne napore kako bi uvjerili Kinu da sankcionira ribarska plovila.

Prema rekonstrukciji incidenta Associated Pressa, posada rezača američke obalne straže Jamesa (WSML 754) približila se području na kojem su stotine kineskih ribarskih brodova bile aktivne u blizini otočja Galapagos. Rezač se obratio jednoj skupini od tri ribarska plovila u sklopu inspekcije kako bi se utvrdilo rade li brodovi u skladu s propisima o ribolovu.

Brodovi američke obalne straže smiju se ukrcati i pregledati druga plovila zbog kršenja propisa o ribolovu, iako su takvi napori navodno rijetki.

Associated Press izvijestio je da kada se američki rezač približio ova tri kineska ribarska broda s lignjama, sva tri broda su se razbježala i pobjegla, a jedan se brod okrenuo za 90 stupnjeva prema rezaču obalne straže. Dok je kineski ribarski brod prijetio da će se zabiti u brod američke obalne straže, posada broda poduzela je mjere izbjegavanja kako bi izbjegla sudar.

Poručnik obalne straže Hunter Stowes, najviši policijski službenik na rezaču James, rekao je za Associated Press: “Uglavnom su nas željeli izbjeći, ali uspjeli smo učinkovito manevrirati kako bismo cijelo vrijeme bili sigurni.”

Operacija Obalne straže u blizini otočja Galapagos bila je odgovor na zabrinutost latinoameričkih vlada glede kineskog ribolova na tom području. Kina upravlja najvećom flotom za ribolov na vodi na svijetu.

Associated Press izvijestio je da se prisutnost kineske ribarske flote u južnom Pacifiku povećala za osam puta više nego 2009., na oko 476 plovila koja su djelovala u regiji prošle godine. Veličina kineskog ribolova lignji također je, kako se izvješćuje, narasla sa 70.000 tona na 422.000 tona u tom razdoblju. Neki znanstvenici počinju strahovati da bi razina ribolova mogla postati neodrživa za populaciju lignji.

Golemi ribolovni napori Kine povećali su napetosti između Kine i drugih zemalja diljem Pacifika, a posebno u Južnom kineskom moru.

Ryan Morgan, https://americanmilitarynews.com/2022/11/chinese-fishing-boat-tried-to-ram-us-coast-guard-ship-as-others-fled-inspection-ap/

Povezane objave

Human Rights Watch, ACLU, Amnesty International užasnuti su kupnjom Twittera Elona Muska

hrvatski-fokus

Istok protiv zapada u Arktičkome krugu

HF

Putinov sirijski manevar

HF

Muslimanska pobuna na jugu Tajlanda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više