Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Tjeraju li Bunjevci inat Hrvatima u Srbiji?

A mrvice sirotinji…

 

Svi „hrvatski“ mediji u Srbiji su nas opširno izvjestili o spektakularnom početku radova na izgradnji drugog vrtića u Tavankutu pod parolom „Rasti gdje si posijan“, između ostalih i „Hrvatska riječ“ iz Subotice, te sam prije tri dana pisao kako će bunjevačka djeca u Tavankutu imati dva vrtića (u Subotici još dva i u Đurđinu) dok ostala hrvatska djeca u Srbiji o vrtićima niti ne sanjaju (citat iz mog dopisa „Vraća li se Šime?“ od 3. listopada 2023. godine): Subotička bunjevačka obitelj je sve bogatija i dok dvije trećine hrvatskih udruga u Srbiji nema svoje prostorije i osnovne uvjete i sredstva za rad (o vrtićima za svoju djecu ovdašnji Hrvati niti ne sanjaju) njima (za njihovu „brojnu dicu“) nedostaje još jedan vrtić! Naime, pored postojećeg vrtića „Naša radost“ u Tavankutu će se graditi još jedan, tako da svi mali tavankutski Bunjevci mogu u vrtić, do posljednjeg Vojnića! Koliko ima predškolske djece u preostalih 39.107 Hravta u Srbiji se ne zna, taj podatak subotičku bunjevačku obitelj čak niti formalno ne interesira! Za drugu hrvatsku djecu u Srbiji (posebno srijemsku) nije važno da li uopće rastu, a ako već rastu mogu rasti gdje god ih vjetar odnese!

Ranije sam u više navrata pisao kako ta subotička bunjevačka obitelj drži u rukama sva dobro plaćena ključna mjesta u svim ovdašnjim hrvatskim krovnim (i drugim) institucijama i raspolaže ogromnim novcem namjenjenim svim Hrvatima u Republici Srbiji, a koji neravnomjerno raspoređuje u odnosu na mjesta gdje žive Hrvati, odnosno na njihove udruge u tim mjestima.

Samo jedan dijagram o tome iz 2022. godine govori sve, a tako se čini dvadeset godina unazad s tendencijom sve veće nesrazmjere pri sve većoj sumi novca! Već sada se vidi da će ova slika za 2023. biti poražavajuća, a za 2024. katasrofalna za mnoge hrvatske udruge izvan Subotice i okolice!!! 

I umjesto da nađe bilo koju riječ opravdanja za ovakvo stanje subotička bunjevačka obitelj se bahati i očito tera neki inat još to malo preostalim Hrvatima u Srbiji!

Dok se u “matici” slijeva čokoladna fontana ostali se moraju zadovoljiti mrvicama sa tog stola i biti jako sretni da su i to dobili!

Najnoviji broj “tjednika koji piše o životu Hrvata u Srbiji” (koji našu zajednicu svakog petka košta preko 10.000 eura i čiji je ravnatelj suprug Žigmanovljeve rođene sestre), naglašava na naslovnoj stranici parolu “Rasti gdje si posijan”, ali s jasnom porukom da to u cijeloj Srbiji važi samo za Tavankut (tekst na 6., 7. i 8. stranici, autori I.P.S. i D.B.P.)!!!

Bahate se s miljun eura dobijenih iz Zagreba samo za jedan vrtić, a za milijun eura se svih pedesetak hrvatskih udruga u Srbiji mogu preporoditi!

A o mrvicama u istom broju „Hrvatske riječi“: Na jednoj trećini 30. stranice autor teksta potpisan s D.B.P. u tri rečenice kaže kako su u jednoj od najstarijih i najvećih hrvatskih udruga u Vojvodini (koja nema svoje prostorije) presretni jer su dobili suvenir banove rodne kuće u Petrovaradinu!!!

Ovaj suvenir je finale pompeznog “vraćanja banove kuće hrvatskoj manjinskoj zajednici u Srbiji”, što je subotička bunjevačka obitelj spektakularno (našim novcem) proslavila prije tri godine i u više navrata poslije toga, dok ovaj u Srbiji najznačajniji objekat za sve Hrvate svijeta i danas zvrji prazan!

Vidjet ćemo za manje od deset dana što nam je subotička bunjevačka obitelj osim suvenira pripremila za ovogodišnji dan rođenja bana Jelačića, jedan od četiri praznika svih Hrvata u Republici Srbiji!!! Treba li komentar, ili bolje u slici?

Miroslav Cakić

Povezane objave

Udba

hrvatski-fokus

Crkva sv. Klementa u Hrtkovcima

hrvatski-fokus

Što je o izbjeglicama rekao biskup Mate Uzinić?

HF

Václav Havel – državnik i intelektualac

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više