Hrvatski Fokus
Znanost

Musk najavio tužbe protiv nevladinih organizacija koje financira Soros

Navedeni irski zakon o govoru mržnje, koji bi trebao biti dovršen do listopada, smatrao bi kaznenim djelom posjedovanje navodnog “materijala mržnje” kod sebe ili u domu

 

Izvršni direktor X-a Elon Musk nastavlja borbu protiv Georgea Sorosa. Musk je najavio da će njegova tvrtka pokrenuti pravni postupak da zaustavi manipulaciju nevladinih udruga (NGO) koje financira Soroseva Zaklada otvorenog društva (OSF) nad informacijama.

U članku na koji je Musk reagirao, novinar Ben Scallan tvrdi da ljevičarske nevladine organizacije povezane sa Sorosevim OSF-om manipuliraju statistikama kako bi pokazale nagli porast zločina iz mržnje diljem Irske — unatoč vladinim podatcima koji dokazuju suprotno. Sve to kako bi se uveo novi zakon o govoru mržnje koji bi ograničio slobodu govora i otvorio nove putove za politički progon.

“Irska ne samo da je tolerantno društvo, već je i sama povijesno bila žrtva britanskog kolonijalizma i etničke pristranosti”, podsjetio je Scallan svoje čitatelje. “Zašto se tako naizgled prijateljska nacija suočava s tako neviđenim napadom na svoju slobodu?”, prenosi The European Conservative.

Članak je na X-u podijelio novinar Michael Shellenberger. Napominje da je razlog zašto političari i nevladine organizacije koje financira Soros manipuliraju informacijama o zločinima iz mržnje, je kako bi se opravdalo drakonsko gušenje slobode govora. Na to je Elon Musk jednostavno odgovorio: “Upravo tako. X će pokrenuti pravni postupak da to zaustavi. Jedva čekam da otkriće počne!”

Što će spadati pod govor mržnje

Navedeni irski zakon o govoru mržnje, koji bi trebao biti dovršen do listopada, smatrao bi kaznenim djelom posjedovanje navodnog “materijala mržnje” kod sebe ili u domu. Ako se usvoji, zakon će dopustiti policiji da pretresa domove i zaplijeni uređaje. Posjedovanje “materijala koji izaziva mržnju” kažnjavao bi se kaznom do pet godina zatvora.

Štoviše, zakon će definirati govor mržnje tako da u osnovi sve može spadati u tu kategoriju, jer prema irskoj vladi: “zločin iz mržnje je svako kazneno djelo za koje žrtva ili bilo koja druga osoba smatra da su motivirani predrasudama koje se temelje na nečijoj dobi, invaliditetu, rasi, boji kože, nacionalnosti, etničkoj pripadnosti, vjeri, seksualnoj orijentaciji ili spolu”

Unatoč tome što su mnogi kritičari zakon nazivali “orwellovskim” i vodili kampanju protiv njega, Donji dom parlamenta usvojio ga je sa 160 glasova protiv 14. Zakon sada treba samo odobrenje Gornjeg doma.

“Hoće li se podrugljivi memovi tolerirati?” upitao je nezavisni senator Ronan Mullen tijekom rasprave i nastavio:

Hoće li nošenje plakata s natpisom ‘Muškarci ne smiju dojiti’ zahtijevati istragu govora mržnje ili do pet godina zatvora, doživotnu oznaku mrzitelja kriminalaca i svu stigmu i životna ograničenja koja idu uz to? Nitko zapravo ne zna.”

Nejasno je na koje skupine povezane s OSF-om Scallan točno misli ili koje će nevladine organizacije biti meta Muskove tužbe.

narod.hr/svijet/musk-najavio-tuzbe-protiv-nevladinih-organizacija-koje-financira-soros

Povezane objave

Deset knjiga o pravnoj zaštiti okoliša

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (19)

HF

Kvaziinovacije kao alat za korupciju

HF

Liječenje bolne kralježnice

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više