Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Las Vegas – Skup republikanskih Židova

Trumpov prvi mandat nadahnjuje ponos. Ideja o drugom potiče tjeskobu

 

Republikanski predsjednički kandidat bivši američki predsjednik Donald Trump govorio je tijekom godišnjeg summita vodstva Republikanske židovske koalicije u mondenom ljetovalištu Las Vegas, 28. listopada 2023.

Tijekom godišnje konferencije Republikanske židovske koalicije činilo se da su sudionici i govornici govorili o dva Donalda Trumpa. Jedan od njih bio je bivši predsjednik koji je dostavio popis želja okupljenih – premještanje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, posredovanje u dogovorima o normalizaciji između Izraela i četiri arapske zemlje, povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i još mnogo toga. Drugi je bio Donald Trump današnjice, koji se natjecao za predsjednika s vizijom otočnog, izolacionističkog SAD-a. Taj rascjep bio je u srži nesigurnosti koja je okupirala američke židovske republikance: S porastom stranke izolacionističke desnice, djelomično potaknute Trumpovom retorikom “Amerika na prvom mjestu”, koliko je siguran odnos SAD-a i Izraela? A koliko je predan odnosu bivši predsjednik?

“Kutovi stranke pretvorili su se u izolacionistički pupak koji gleda u džepove gluposti Charlesa Lindbergha i više nisu predani snažnoj ulozi Amerike u svijetu”, rekao je sudionik Jonathan Greenberg, rabin reforme i konzervativni aktivist koji je savjetnik privatne dobrotvorne zaklade, misleći na pilota koji je suosjećao s nacistima. “I mislim da ne razumiju kakve su posljedice toga.”

Konferencija RJC, koja se svake godine sastaje u Veneciji, djeluje kao forum za republikanske predsjedničke kandidate. Hotel i kasino bili su u vlasništvu pokojnog republikanskog megadonora Sheldona Adelsona. Njegova udovica Miriam Adelson rekla je da će ostati neutralna na predsjedničkim predizborima 2024. godine.

Ovacije Trumpu

Trump je dobio najveće ovacije od svih osam kandidata koji su prisustvovali događaju, zaradivši pljesak za govor prepun hvalisanja da bi spriječio rat u Ukrajini i Hamasov napad na Izrael. Također je ponovio svoje neistine o pobjedi na izborima 2020.

“Razmislite, ne biste imali Ukrajinu, ne biste željeli da Izrael bude napadnut”, rekao je. “Branit ću našeg prijatelja i saveznika Državu Izrael kakvu nitko nikada nije branio. Spasit ću ekonomiju. Obnovit ću američke granice, koje su katastrofa. Zalagat ću se za američki suverenitet i spasit ću američku slobodu počevši od 5. studenog 2024.

Publika je hroptala od oduševljenja, što je odraz Trumpove široke prednosti u anketama i vrlo vjerojatne mogućnosti da on bude kandidat.

Ali neposredno prije nego što je progovorio, jedna od njegovih suparnica, Nikki Haley, također je zaradila pljesak kada je artikulirala zabrinutost koja je zaokupila mnoge u židovskom republikanskom establišmentu.

“Svi znamo što je Trump radio u prošlosti”, rekla je Haley. “Pitanje je, što će raditi u budućnosti?”

Upućeni kažu da se židovski donatori GOP-a boje da je Trump sada otuđen od mnogih židovskih i proizraelskih savjetnika koji su oblikovali njegovu vanjsku politiku u prvom mandatu, poput njegovog zeta Jareda Kushnera. Zamijenili su ih izolacionisti koji su koketirali s antisemitizmom, poput Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

Trump je naznačio da će, ako bude ponovno izabran, povući Sjedinjene Države iz NATO-a i da će posredovati u dogovoru između Rusije i Ukrajine koji bi bio povoljan za Rusiju. U posljednjim danima mandata nastojao je povući američke trupe iz globalnih žarišta sukoba.

Trump nije krio svoju frustraciju američkim Židovima koji i dalje većinom glasaju za demokrate. Prije godinu dana napisao je na svojoj društvenoj mreži: “Židovi se moraju sabrati i cijeniti ono što imaju u Izraelu – Prije nego što bude prekasno!” A privatni razgovori o Trumpu tijekom konfabe RJC-a neizbježno su završili na njegovoj večeri prije godinu dana s dva zloglasna antisemita, reperom ranije poznatim kao Kanye West i poricateljem holokausta Nickom Fuentesom.

Chris Christie, bivši guverner New Jerseyja koji je također kandidat i koji se obratio konferenciji RJC-a, rekao je u nedjelju za CNN da je Trumpova sklonost odmazdi predvidjela neugodan drugi mandat za Izrael i njegove pristaše.

“Kako izgleda drugo Trumpovo predsjedništvo bit će puno, puno drugačije”, rekao je Christie, ističući Trumpove opetovane napade na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, dijelom i zato što je Netanyahu priznao pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. “F— njega”, navodno je jednom prilikom rekao Trump o premijeru.

“Osvetit će se svima za koje misli da su mu učinili krivo”, rekao je Christie na CNN-u. “I jasno je kako misli da mu je Benjamin Netanyahu učinio zlo i da su mu određeni elementi koji podupiru Izrael politički učinili loše.”

Hamasov napad na Izrael i rat Izraela protiv terorističke skupine u Gazi koji je uslijedio bili su u središtu pozornosti konferencije. Istaknuti govornik bio je Eli Beer, predsjednik United Hatzalaha, dobrovoljnog prvog odgovora, koji je plakao dok je čitao tradicionalnu židovsku molitvu za ozdravljenje. Ostao je stol s netaknutim postavkama i praznim stolicama u čast stotina talaca koje je Hamas uzeo u invaziji, u kojoj je ubijeno 1400 Izraelaca, a tisuće su ranjene.

Mike Pence protiv izolacionizma

U oštrom obraćanju istog dana, Mike Pence, Trumpov potpredsjednik, šokirao je sobu objavom svoje odluke o odustajanju od predsjedničke utrke. Pence je jasno stavio do znanja kako vjeruje da je sve izolacionističkije držanje njegovog bivšeg šefa loše opremljeno za suočavanje s trenutnom krizom.

“Ne moram govoriti ljudima da postoje snažni glasovi unutar i izvan naše stranke koji kažu da moramo birati između podrške našim saveznicima i rješavanja problema ovdje kod kuće”, rekao je Pence, koji nikada nije imenovao Trumpa. “Učinili smo oboje, moramo učiniti oboje i učinit ćemo oboje za dobrobit Amerike, Izraela i svijeta.”

Trumpova nestabilnost predstavlja konkretne prijetnje Izraelu, rekla je Haley, pojedinačna kandidatkinja među sedam Trumpovih suparnika koji su izravno imenovali bivšeg predsjednika i više puta ga napali.

“Kao predsjednica neću pohvaliti Hezbollaha”, rekla je, referirajući se na nedavni Trumpov govor u kojem je razbio Netanyahua i nazvao libanonsku terorističku organizaciju “pametnom”. “Niti ću kritizirati izraelskog premijera usred tragedije i rata. Nemamo vremena za osobne osvete.”

Duboke vanjskopolitičke podjele u Republikanskoj stranci bile su stalno izložene tijekom vikenda. Vivek Ramaswamy, poduzetnik koji je izričito pozvao na smanjenje inozemne pomoći Izraelu, predstavio je svoj pristup kao proizraelski.

“Ne kandidiram se za predsjednika Izraela, kandidiram se za predsjednika Sjedinjenih Država”, kazao je. Američka pomoć Izraelu značila je da su Sjedinjene Države imale pravo glasa o tome kako je Izrael vodio svoje ratove, rekao je Ramaswamy, dodajući da pomoć koči Izrael. Obećao je kako će nastaviti podupirati Izrael u diplomatskim arenama.

“Dakle, što to sada znači za američku umiješanost?”, rekao je. Koristeći izraelski proturaketni obrambeni sustav kao metaforu, dodao je: “To znači da u potpunosti podržavamo Izrael diplomatskom Željeznom kupolom koja omogućuje Izraelu da u potpunosti brani svoje nacionalno postojanje bez ikoga drugog, ni SAD-a, ni UN-a, ni Europe, nikoga tko stoji Izraelu na putu.”

Izolacionizam i smirivanje doveli su nas do sadašnjega stanja

Tim Scott i Lindsey Graham molili su RJC da vodi pushback protiv tih stajališta. (Graham, dugogodišnji saveznik RJC-a, bio je glavni govornik i, za razliku od ostalih, ne natječe se za predsjednika.)

“Ako Amerika ne promijeni način na koji gledamo na svijet, svijet će se pogoršati”, rekao je Graham, opisujući razaranje koje je vidio tijekom nedavnog posjeta Izraelu. “Izolacionizam i smirivanje doveli su nas do danas.”

Demokratski nacionalni odbor, koji je održao razgovor s novinarima uoči konferencije RJC-a, rekao je da je spreman gurnuti vanjsku politiku u prvi plan rasprave kada se borio s republikancima za židovske glasove – što je pomak od demokratske strategije naglašavanja unutarnje politike u prošlim židovskim kampanjama.

“Joe Biden uletio je u ratnu zonu kako bi stao uz Izrael u trenutku najveće potrebe”, rekao je židovski demokratski zastupnik u Massachusettsu Jake Auchincloss. Govoreći o članku na Atlantiku, rekao je: “Za razliku od toga s Donaldom Trumpom, koji je odbio čak posjetiti groblje poginulih u američkom ratu, uključujući židovske ratne mrtve u Normandiji jer mu je bilo neugodno.”

Unatoč upozorenjima i kritikama, činilo se da okupljeni na konferenciji vole Trumpa. Bivši predsjednik zaokupio je publiku govorom dugo o ekstravagantnim tvrdnjama i kratkim činjenicama. Trump je pozdravio svoje pristaše u publici, uključujući zastupnike, donatore i zvijezdu reality showa History Channel “Zvijezde zalagaonice”. Nazvao je Miriam Adelson “fantastičnom ženom”.

Trump se hvalio svojim postignućima, izvlačeći brojeve i povijesne datume iz ničega.

“Nastavili smo im plaćati 742 milijuna dolara godišnje”, rekao je o američkom financiranju Palestinske samouprave, koje je smanjio. (Bilo je oko 564 milijuna dolara.) Rekao je da je novo veleposlanstvo u Jeruzalemu koštalo 500.000 dolara, nakon što je rekao svojim savjetnicima da ne budu tako jeftini. (Procjenjuje se da je koštao 21 milijun dolara. Ranije je rekao da je svojim savjetnicima rekao da udvostruče iznos s 200.000 na 400.000 dolara). Rekao je da je okončao 72-godišnje molbe da prizna izraelsko pravo na Golansku visoravan. (Izrael drži Golan 56 godina, otkako je zauzeo teritorij od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967.)

Pohvalio je mađarskog predsjednika vlade Viktora Orbána što ga je pohvalio. “Viktor Orban je neki dan rekao da je jedini način na koji će se ovaj svijet riješiti vrlo snažan čovjek”, rekao je Trump. Također je ustvrdio da bi, da je ostao na dužnosti, u roku od tri mjeseca, uvjerio cijeli Bliski istok da uspostavi diplomatske odnose s Izraelom.

I republikanski čelnici i dalje su oklijevali kritizirati Trumpa zbog njegovih nedavnih komentara o Hezbollahu i Izraelu. Rick Scott, u kratkom intervjuu, odbio je komentirati Trumpove napade na Netanyahua. “Imam vrlo dobar radni odnos s premijerom Netanyahuom”, rekao je Scott. “Samo ću pričati o svojoj vezi.”

Matt Brooks, izvršni direktor RJC-a, i Ari Fleischer, bivši tajnik za medije predsjednika Georgea W. Busha koji je član uprave RJC-a, rekli su da je Trumpov rekord važniji od njegovih balističkih retoričkih tendencija.

“On govori da Hezbollah, ne kaže da ih podržava, ne kaže da ih podržava, govori da su strateški i usredotočeni na to kako se ponašaju”, rekao je Brooks na brifingu s novinarima nakon Trumpova govora. “To ne mijenja sve što je ranije i trenutačno rekao i sve što je učinio. Njegov dosje je neokaljan.”

Fleischer je rekao: “Nije to trebao reći.” Dodao je: “Ali njegov rekord je tako jak i tako dobar. Još uvijek ima duboku količinu dobre volje, jer ju je zaslužio – kao što ste vidjeli u ovoj sobi.

S druge strane, kandidatkinja koja je zaradila najveće zvižduke bila je Christie, koja je oblikovala svoju kampanju oko napada na Trumpa. Ronna McDaniel, predsjednica GOP-a, pokrenula je postupak s molbom za okončanje internecinskih borbi republikanaca, koje su se također odigrale u dugotrajnoj, modrici i dosad neviđenoj borbi u Kongresu oko toga tko će biti predsjednik Zastupničkog doma.

“Ne možemo se boriti jedni protiv drugih”, rekla je uz pljesak. “Molim vas, odlučite se ujediniti oko našeg konačnog kandidata.”

Taj je apel imao odjeka, čak i za ljude koji su prisustvovali i koji su se divili Trumpovom najozbiljnijem suparniku, guverneru Floride Ronu DeSantisu. Sharon Kattan, agentica za nekretnine u New Yorku, rekla je da podupire DeSantisa zbog preuzimanja optužbi za antisemitizam na kampusu i zbog načina na koji je prekinuo ograničenja COVID-19. Ali bila je spremna glasati za Trumpa s obzirom na njegovu zapovjednu prednost u anketama.

Jesu li dani republikanskih sukoba završeni!?

“Znam da će Trump to obaviti”, rekla je. “Ali dolazi puno podjela, on stvara puno bijesa. A vi samo želite mirniju situaciju u zemlji.”

Zastupnik Mike Johnson, republikanac iz Louisiane upravo izabran za predsjednika Zastupničkog doma, prvi put se pojavio u javnosti u toj ulozi. On i vođa većine Steve Scalise, također iz Louisiane, kazali su kako su dani republikanskih sukoba završeni. Scalise se također kandidirao za govornika.

Johnson je opisao jedan od svojih prvih poziva kao govornika, s Netanyahuom. “Uvjeravao sam premijera u našu nepokolebljivu nepokolebljivu potporu Izraelu i njezinu narodu i uvjeravao sam ga kako ćemo naš Kongres i pod mojim vodstvom biti tamo do kraja”, kazao je.

Gotovo svaki govornik na konferenciji iznio je prvo kongresno glasovanje u Johnsonovom mandatu, rezoluciju kojom se osuđuje Hamas i podupire Izrael koja je usvojena velikom većinom, 412-10, uz šest glasova. Johnson je rekao da je mali broj glasova progresivnih demokrata protiv rezolucije “naglasio alarmantan trend antisemitizma”.

Također je citirao povoljnog G. K. Chestertona, pisca koji je rekao da je Hitlerova filozofija “gotovo u cijelosti židovskog podrijetla”.

“Primijetio je da je Amerika jedina nacija na svijetu koja je utemeljena na vjeri i rekao je da je navedena s gotovo teološkom lucidnošću”, rekao je Johnson o Chestertonu.

Napetosti između nekih židovskih republikanaca i ljudi s duboko kršćanskim pogledima poput Johnsona – koji je u prošlosti govorio da je homoseksualnost “sama po sebi neprirodna” – postale su očite nakon što je Johnson napustio pozornicu, a komičar Modi zatvorio vikend.

Modi je pokrenuo niz šala o razlikama između generacije Z i milenijalaca spominjući svog supruga Lea, koji je mlađi od njega.

“U redu je”, rekao je Modi. “Mike Johnson više nije ovdje. Možemo razgovarati o tome.”

Bilo je nervoznog smijeha.

Ron Kampeas, Jewish Telegraphic Agency, https://www.jta.org/2023/10/30/default/at-a-republican-jewish-gathering-trumps-first-term-inspires-pride-the-idea-of-a-second-spurs-anxiety

Povezane objave

Bruxelles protiv Kine u Europi

HF

(Ne)čisti panamski papiri

HF

Nisam uveo obvezno cijepljenje protiv COVID-19 jer je opasno i nedjelotvorno

hrvatski-fokus

Velika dvojba SAD-a s Turskom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više