Hrvatski Fokus
Kultura

Hamlet na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta

Praizvedba baleta Hamlet autorskog rada koreografa Lea Mujića

 

Slavnu tragediju Williama Shakespearea Hamlet baletno će na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uprizoriti koreograf i redatelj Leo Mujić. Riječ je o velikoj ansambl predstavi, temeljenoj na klasičnoj literaturi koja će publici predstaviti novi narativni balet ansambla zagrebačkog HNK, a koji će biti praizveden 17. studenoga u 19:30.

Narativni baleti za mene uvijek predstavljaju izazov. To je istovremeno nešto najteže, najzanimljivije, najkompliciranije, ali i najrizičnije, jer se hvataš u koštac s klasikom za koju se uvijek pitaš kako je neko djelo postalo klasik, kako se održalo do današnjih dana i koja je stvarna vrijednost nekog književnog djela  – dakle, činjenica da se neko djelo održalo toliko dugo je nešto što u meni izaziva strahopoštovanje ka tom djelu i pokušavam ga zaista prenijeti na scenu onakvog kakvo ono jest, rekao je koreograf Leo Mujić nadovezavši se kako će u predstavi biti angažiran veliki broj plesača, te kako će u predstavi koristiti i neke manje dramaturške zahvate poput onoga da je neke muške uloge dodijelio ženskim interpretkinjama.

Priča o sinu koji se ne može pomiriti s naglom očevom smrću, sinu kojemu duh ubijenog oca otkrije svoga ubojicu već više od četiri stoljeća intrigira i inspirira umjetnike diljem svijeta te ne prestaje očaravati publiku svih naraštaja. Uz napetu priču Hamlet je također i velika tragedija koja postavlja pitanja o smislu života, o smrti, osveti i borbi za istinu.
Shakespeare je u ovom djelu dosegao jedan od vrhunaca svoga stvaralaštva. S mnoštvom likova, pregrštom intriga, paralelnih radnji i zapleta, Shakespeareov Hamlet je bezvremensko je remek-djelo koje nudi bezbrojne mogućnosti interpretacije. No inspiraciju za uloge u Hamletu zagrebačkog HNK-a Leo Mujić pronašao je upravo među plesačima baletnog ansambla:

U toj suradnji i “razmjeni“ ideja i inspiracije između koreografa i plesača se, između ostaloga ostvaruje uspjeh predstave. Mislim da svi ti ljudi/umjetnici moraju zadržati pravo na interpretaciju jer bez te nadogradnje moje zamisli ostaju suhoparne. Plesači su na neki način otjelotvorenje mojih ideja. Moram reći da je izvođačko/umjetnički nivo u zagrebačkom Baletu vrlo visok i ja ne moram spuštati ljestvicu očekivanja, naprotiv, svaki puta ju podižem. U ovom ansamblu se pojavilo jako puno novih lica, svi su zastupljeni u predstavi što znači da su pozitivno odgovorili na izazove koji su pred njih postavljeni.

Za balete Ana Karenjina (2014.) i Gospoda Glembajevi (2017.) u izvedbi Baleta zagrebačkoga HNK-a Leo Mujić dobio je 2015. i 2017. godine Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju koreografiju dok je Najboljom baletnom predstavom u cjelini 2021.godine proglašen balet Ponos i predrasude, a Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje.

Anđelka Felja

Povezane objave

Dan sjećanja

HF

U Kaštel Sućurcu predstavljena knjiga Mali bolji svijet – Nada Marija Žuvele

hrvatski-fokus

Zoran Šimunović izlaže u Beču

hrvatski-fokus

Skulptorski ciklus Ferdinanda Pađena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više