Hrvatski Fokus
Kultura

Hamlet na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta

Praizvedba baleta Hamlet autorskog rada koreografa Lea Mujića

 

Slavnu tragediju Williama Shakespearea Hamlet baletno će na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uprizoriti koreograf i redatelj Leo Mujić. Riječ je o velikoj ansambl predstavi, temeljenoj na klasičnoj literaturi koja će publici predstaviti novi narativni balet ansambla zagrebačkog HNK, a koji će biti praizveden 17. studenoga u 19:30.

Narativni baleti za mene uvijek predstavljaju izazov. To je istovremeno nešto najteže, najzanimljivije, najkompliciranije, ali i najrizičnije, jer se hvataš u koštac s klasikom za koju se uvijek pitaš kako je neko djelo postalo klasik, kako se održalo do današnjih dana i koja je stvarna vrijednost nekog književnog djela  – dakle, činjenica da se neko djelo održalo toliko dugo je nešto što u meni izaziva strahopoštovanje ka tom djelu i pokušavam ga zaista prenijeti na scenu onakvog kakvo ono jest, rekao je koreograf Leo Mujić nadovezavši se kako će u predstavi biti angažiran veliki broj plesača, te kako će u predstavi koristiti i neke manje dramaturške zahvate poput onoga da je neke muške uloge dodijelio ženskim interpretkinjama.

Priča o sinu koji se ne može pomiriti s naglom očevom smrću, sinu kojemu duh ubijenog oca otkrije svoga ubojicu već više od četiri stoljeća intrigira i inspirira umjetnike diljem svijeta te ne prestaje očaravati publiku svih naraštaja. Uz napetu priču Hamlet je također i velika tragedija koja postavlja pitanja o smislu života, o smrti, osveti i borbi za istinu.
Shakespeare je u ovom djelu dosegao jedan od vrhunaca svoga stvaralaštva. S mnoštvom likova, pregrštom intriga, paralelnih radnji i zapleta, Shakespeareov Hamlet je bezvremensko je remek-djelo koje nudi bezbrojne mogućnosti interpretacije. No inspiraciju za uloge u Hamletu zagrebačkog HNK-a Leo Mujić pronašao je upravo među plesačima baletnog ansambla:

U toj suradnji i “razmjeni“ ideja i inspiracije između koreografa i plesača se, između ostaloga ostvaruje uspjeh predstave. Mislim da svi ti ljudi/umjetnici moraju zadržati pravo na interpretaciju jer bez te nadogradnje moje zamisli ostaju suhoparne. Plesači su na neki način otjelotvorenje mojih ideja. Moram reći da je izvođačko/umjetnički nivo u zagrebačkom Baletu vrlo visok i ja ne moram spuštati ljestvicu očekivanja, naprotiv, svaki puta ju podižem. U ovom ansamblu se pojavilo jako puno novih lica, svi su zastupljeni u predstavi što znači da su pozitivno odgovorili na izazove koji su pred njih postavljeni.

Za balete Ana Karenjina (2014.) i Gospoda Glembajevi (2017.) u izvedbi Baleta zagrebačkoga HNK-a Leo Mujić dobio je 2015. i 2017. godine Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju koreografiju dok je Najboljom baletnom predstavom u cjelini 2021.godine proglašen balet Ponos i predrasude, a Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje.

Anđelka Felja

Povezane objave

Slomljeno krilo

HF

Izložba replika starih majstora

HF

Znaš Dunave, volim tvoju vodu

HF

Dim cigarete

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više