Hrvatski Fokus
Znanost

Minijaturni i nanoroboti

Predstavljena nova knjiga prof. dr. Gojka Nikolića

 

U dvorani udruge Prsten u ulici Ljudevita Gaja br. 2., u četvrtak, 26. listopada 2023. održana je promocija knjige Minijaturni i nanoroboti profesora dr. sc. Gojka Nikolića.

Na promociji, kojoj je prisustvovalo tridesetak uzvanika, govorili su recenzenti doc. dr. sc. primarius Vjekoslav Jeleč, dr. medicine, neurokirurg iz KB Dubrava, prof. dr. sc. Dubravko Rogale, dipl. ing. s Tekstilno-tehnološkog fakulteta i prof. dr. sc. Željko Šitum dipl. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Početno izlagane i najavu promocije u ime nakladnika Centra izvrsnosti kompetencija iz Zagreba održala je urednica Sonja Vrban, profesorica. Urednica kao i recenzenti knjige ukazali su na važnost knjige i njenu kvalitetu. No, i autorovo jasno i razumljivo pisanje, prihvatljivo za širu publiku.

Ukazali su da je ovo prva knjiga o minijaturnim i nanorobotima napisana u Hrvatskoj. Smatraju da je prikladna za širi krug čitatelja ali i kao udžbenik za liječnike, inženjere robotičare i za studente tijekom tih studija. Naglasili su da je ovo sasvim novo multidisciplinarno područje. Koje već sada, a pogotovo će u budućnosti, ima važnu ulogu u medicini, kao i u drugim područjima ljudske djelatnosti. Knjiga ukazuje na mnogobrojna rješenja koja postoje u prirodi a temeljem kojih su osmišljena tehnička rješenja. Priroda je ogromni „inženjerski ured“ i neiscrpno vrelo ideja.

Autor knjige prezentirao je sadržaj knjige kao i razloge koji su ga potakli da je napiše. Godinama se bavi tim područje, predavao je nekoliko godina studentima robotike na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, kao i na poslijediplomskom studiju na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. U sklopu tima za daljnje unapređenje nastave u strukovnim školama tehničara za mehatroniku predložio je i uvođenje izbornog predmeta Mikro i nanomehatronika. Sadržaj ove knjige dobrim dijelom pokriva i potrebna znanja nastavnika tog predmeta.

Primjena u medicini

Razvoj i istraživanja načina rada te proizvodnje minirobota, mikrorobota i nanorobota danas je jedno od najvažnijih područja kojima se bave brojni znanstvenici i razvojni inženjeri. Najveći broj istraživanja usmjeren je prema njihovoj primjeni u medicini. Dio njih je već u standardnoj uporabi u bolnicama. To su minijaturni roboti, nazvani centroboti, u obliku endoskopskih kapsula.

Roboti nanoveličina još uvijek nisu primijenjeni u praksi, iako su u fokusu istraživanja. Od njih se očekuje najveća korist. Zanimljivo je mnoštvo novih ideja i raznolikost pristupa u rješavanju tih minijaturnih uređaja. To je područje multidisciplinarno.

Osim što je zastupljeno široko tehničko područje koje obuhvaća mehatroniku, prisutna su i područja kemije, fizike, biologije te medicine. U knjizi se nije mogao izbjeći taj multidisciplinarni pristup. Upoznavanjem tih ideja širi se vidokrug spoznaja o mogućnostima izrade i primjene koji je potreban svakom suvremenom stručnjaku, projektantu novih sustava.

S obzirom na to da postoji ili se razvija mnoštvo ideja i rješenja, u knjizi se nastojalo prikazati ona najvažnija koja najviše obećavaju da će se uskoro ostvariti. Mnogo slika i prikaza u knjizi najbolje ilustriraju zamisli inovatora i istraživača. Posebno treba istaknuti grafičko rješenje knjige autorice Anteje Rap iz Kopenhagena.

Uz rješenje ili istraživanje navedena su imena istraživača i istraživačkih institucija kako bi se ukazalo na široko provedena istraživanja i zainteresiranost važnih istraživačkih centara koji daju jamstvo daljnjega razvoja i uspješnost rješenja.

B. Jagačić, https://zg-magazin.com.hr/promocija-nove-knjige-prof-dr-gojka-nikolica/

Povezane objave

Europska komisija odobrava novi val GMO-a

HF

Priznanje Zaklade Jadranko Crnić

HF

Voda – tekuće zlato XXI. stoljeća

HF

Utjecaj Sunčeve aktivnosti na Zemlju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više