Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus muških aktova Nevena Otavijevića

Otavijevićevi aktovi ponešto sliče divovima, gorostasima iz narodnih bajki

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar iz Zadra, Neven Otavijević, autor većinom smirujućih tihih krajobraza, priobalja, ali i ženskih aktova, nedavno je na zajedničkoj izložbi u gradu pokazao dio svoje nove produkcije, riječ je o motivima muškog akta, dva rada, ulja.

Muški akt nije tako rijedak kako se na prvu čini, no ima ga malo, mnogo izazovniji i privlačniji javnosti jest ženski akt od ulja na platnu do umjetničkih fotografija, od krajnje figurativnih do posve apstraktnih.

Otavijević je u prostor krajobraza, obala s morem, pučina, nebo, ugradio muške aktove neobičnih oblika, koja pomalo podsjećaju na okamenjene figure, netom iskopane, otkrivene u zemlji nakon dugih tisućljeća, iako ti likovi u stvarnosti ovoga trenutka djeluju znatno življe.

Pred nama su zbunjujući likovi nagih muškaraca, za koje nismo sigurni kojem vremenu pripadaju i to je možda glavna ideja ovih slika Nevene Otavijevića, koja je i kakva je uloga muškarca u današnjo obiteljskoj zajednici, u cjelini društva.

Očito je došlo do znatnih promjena koje su uočljive na ovim muškarcima, potvrđujući razvoj svijeta i čovjeka unutar svijeta.

Otavijevićevi aktovi ponešto sliče divovima, gorostasima iz narodnih bajki, probuđeni naglo i ostavljeni, neka se snalaze sami.

Sve ovo skupa otkriva kompliciranu ulogu muškarca našeg doba, dječaka, mladića, muža, oca, ljubavnika, vojnika, djeda, starca…

Gdje je muškarac danas u ovom trenutku?

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Prijava na 57. FHKA

HF

Novi ciklus glava Duška Šibla

hrvatski-fokus

Čisto jugoslavenstvo i velikosrpska gusjenica

HF

Skulpturalni prikazi Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više