Hrvatski Fokus
Kultura

Sjajni ciklus tekućih ulja i akrila Mladena Žunjića

Autor ostvaruje osebujni i nesvakidašnji učinak u realizaciji cjelovitog ciklusa specifične motivike

 

U brojnim likovnim eksperimentima kombiniranih tehnika, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar respektabilnog i nadahnutog opusa velikih formata ulja i akrila na platnu, Mladen Žunjić ostvaruje osebujni i nesvakidašnji učinak u realizaciji cjelovitog ciklusa specifične motivike.

Svaki njegov ciklus obilježen je jedinstvenom i izazovnom motivikom, gotovo isključivo nefigurativnom, uz blagu prisutnost ponešto prepoznatljivijih oblika, kvadrata, ovala, rombova ili pravokutnika.

Najnoviji ciklus tekućih ulja i akrila, u kombiniranoj tehnici na platnima za njega uobičajenih ali ne i prevelikih formata, 100 x 100 cm, posvećen je izazovnoj motivici hijeroglifa nepoznatog, tajanstvenog jezika i govora u tvorbi oživljavanja sjećanja na davne događaje, na izbrisane i potisnute  povijesne likove paralelnog svijeta, na figure koje su izronile iz pijeska zaborava,na svijet koji je možda postojao.

Svaka slika u novom Žunjićevom nizu postoji kao izdvojena, samostalna tvorevina, povezana s drugima oblicima koji u njima žive, kroz raznolike narative i izraziti, razigrani kolor i čudesan međusobni odnos oživjelih formi u oblacima boja.

Žunjić je maestralno ispričao priču vješto koristeći novostvorenu simboliku o životu zagonetnog svijeta, stvarnog  i istodobno nestvarnog.

I ovaj nadahnuti ciklus Mladena Žunjića potvrđuje njegove iznimne autorske, likovne dosege i realizirane opcije.

Žunjićev slikarski opus i brojnošću i umjetničkom razinom zauzima posebno mjesto u aktualnoj likovnoj produkciji.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Varijacije na Pollocka

hrvatski-fokus

Večer na moru

HF

Slika s motivom iz nove serije “Meduze”

HF

Vala

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više