Hrvatski Fokus
Znanost

SAD ljut što su tradicionalne zemlje blokirale konsenzus o LGBT pitanjima

Amerikanci u UN-u godinama radu na tomu da homoseksualna/trans pitanja postanu tzv. ljudska prava

 

U otvorenoj plenarnoj raspravi na Općoj skupštini UN-a ovog tjedna, očito frustrirani američki delegat u Općoj skupštini u više je navrata odbrusio izaslanicima iz tradicionalnih zemalja zbog prigovora američkom i EU-ovom homoseksualnom/transrodnom programu. To je bila posljednja rasprava prije nego što je Opća skupština prihvatila neobvezujuću rezoluciju nekoliko desetaka.

Tradicionalne zemlje inzistirale su na tome da ne postoje međunarodne obveze u pogledu ljudskih prava temeljene na konceptima “seksualne orijentacije i rodnog identiteta”. To je uznemirilo američkog delegata koji je godinama radio na tome da homoseksualna / trans pitanja postanu ljudska prava.

Vidno iziritirana, ušutkala je zaljevske zemlje, Egipat, Nigeriju i Pakistan i druge koji su ponovili svoje primjedbe na uvjete u američkoj rezoluciji o izborima.

“Preko osamdeset posto članstva podupire ovu rezoluciju”, osudila je, ukazujući na činjenicu da je 155 zemalja glasovalo za rezoluciju, devet više nego što je poduprlo rezoluciju u trećem odboru.

Obećala je da će SAD svejedno smatrati pojmove “sporazumnima”, zbog prigovora bilo koje zemlje koja se ne slaže i koja je ikada mislila da je to očito lažno.

“Preko osamdeset posto govori samo za sebe, a mi ćemo to i dalje smatrati konsenzusom”, odlučno je rekla. Američki delegat rekao je da nije “osobito plodonosno” da tradicionalne zemlje ponavljaju svoje primjedbe na uvjete.

Iste zemlje usprotivile su se jeziku amandmanom na brisanje uvjeta kada je rezolucija prvi put raspravljena u trećem odboru Glavne skupštine, koji se bavi socijalnim pitanjima, prije mjesec dana. Šezdeset i tri zemlje glasovale su za brisanje kontroverznih uvjeta. Sada su ponavljali svoje primjedbe na širem forumu plenarne sjednice Opće skupštine i američki delegat je bio iznerviran.

Amerikanac je govorio drskim i iziritiranim tonom jer sama činjenica da je tako moćna skupina zemalja iz cijele Afrike i Azije govorila protiv homoseksualnih / trans pitanja kao što su ljudska prava zakonski znači da se ove kontroverzne ideje ne mogu smatrati ljudskim pravima.

Delegat iz Egipta istaknuo je kako su 63 zemlje glasale za uklanjanje uvjeta u trećem odboru i nazvao američko inzistiranje na homoseksualnim/trans pitanjima “nedemokratskim nametanjem”.

Delegat iz Pakistana usprotivio se američkoj karakterizaciji rezolucije kao sporazumne. “Izaslanstva koja su glasovala za ovu rezoluciju učinila su to jer u cijelosti podupiremo demokraciju, ali ne i one koncepte koji nisu sporazumno dogovoreni i nisu dio domaćih zakona brojnih zemalja koje su poduprle amandmane”, kazala je. Pakistan je bio među izaslanstvima koja su glasovala za rezoluciju iako su se protivili kontroverznim uvjetima.

Nigerijski delegat rekao je da je stajalište SAD-a “iscrpljujuće”. Kazala je kako pojmovi “seksualna orijentacija i rodni identitet” nisu spomenuti ni u jednom međunarodnom sporazumu.

Delegat iz Džibutija rekao je da “nemaju prihvaćeno pravno ili znanstveno značenje”.

Izaslanici Bjelorusije, Malezije, Malija, Mauritanije, Nigera i Jemena također su rekli da uvjeti nisu u skladu s njihovim vjerskim i kulturnim vrijednostima te da se uvjeti ne mogu smatrati “međunarodno dogovorenima” ili “sporazumnima”. Ovo je tehnička, ali važna oznaka.

Kada se rezolucije UN-a dogovore konsenzusom, odnosno bez ikakvih prigovora, smatraju se snažnim dokazom nove norme u skladu s uobičajenim međunarodnim pravom. Uobičajeno međunarodno pravo obvezujuće je za sve države. Proizlazi iz interakcija između država i međunarodnih organizacija.

Ideja je da, ako zemlje opetovano usvoje rezoluciju UN-a i ona se s vremenom dosljedno provodi, ona može postati obvezujuća međunarodna norma. Sam prigovor takvoj normi može spriječiti njezino postojanje i obvezuje sve države članice. Vidljiva frustracija američkog delegata izdala je njezin osjećaj poraza.

Stefano Gennarini, https://c-fam.org/friday_fax/u-s-angry-that-traditional-countries-blocked-consensus-on-lgbt-issues/

Povezane objave

Parazitski razvojni oblici otkriveni su u 244 (81,33 posto) od 300 (100 posto) ispitanih farmi insekata

hrvatski-fokus

Pandemijska plastika – otpad o kojem se ne priča

hrvatski-fokus

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (16)

HF

Čelnik SZO-a optužen za ‘pomaganje u genocidu’: Je li ova vijest prešućena?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više