Hrvatski Fokus
Društvo

Biskup Daniel Fernández Torres prekinuo je višemjesečnu šutnju

Godinu dana od smjene biskupa koji se protivio obveznom cijepljenju

 

Biskup Daniel Fernández Torres prekinuo je višemjesečnu šutnju nedavnom izjavom povodom godine dana od “kada sam ‘uklonjen’ iz moje pastoralne službe biskupa moje voljene biskupije Arecibo, Puerto Rico”.

“Još uvijek osjećam istu zbunjenost koju sam osjetio kada je iznenada zatraženo da dam ostavku i kada je na brzinu izvršena smjena”, napisao je u pismu upućenom “svima onima koji ga duhovno prate”.

“Nakon godinu dana ponovno potvrđujem potpuno iste riječi iz javne izjave koju sam dao 9. ožujka 2022.”, dodao je. “U ovom sam vremenu otkrio smisao svjedočenja blaženstava, a ne samo njihovo propovijedanje.“

U svojoj izjavi iz ožujka 2022., biskup Areciba osudio je njegovu smjenu kao “potpuno nepravedan postupak”.

“Protiv mene nije vođen nikakav proces”, rekao je tada, “niti sam formalno optužen za bilo što, a jednostavno mi je jednog dana apostolski delegat usmeno priopćio da Rim od mene traži ostavku.”

“Bio sam obaviješten da nisam počinio nikakav zločin, ali da navodno ‘nisam bio poslušan papi niti sam bio u dovoljnom zajedništvu sa svojom braćom biskupima Portorika’”, dalje je objasnio prelat. “Bilo mi je sugerirano da, ako odstupim s biskupije, ostanem u službi Crkve za slučaj da nekad budem potreban na nekoj drugoj dužnosti; ponuda koja zapravo dokazuje moju nevinost.”

“Nasljednik apostola sada se zamjenjuje čak i bez poduzimanja onoga što bi bio propisani kanonski postupak za uklanjanje župnika.”

Biskupovo novo pismo naglašava njegovu tugu zbog svrgavanja sa stolice, ali poziva katolike ogorčene skandalima u Crkvi da “mole i vjeruju”.

Biskup Fernández Torres godinama je bio jedini katolički prelat na otoku koji se redovito zalagao za život, obitelj i vjersku slobodu, te je služio kao “moralna referenca za cijelu zemlju”, prema riječima jednog portorikanskog senatora.

“Kroz njega je postignuto jedinstvo svrhe za zaštitu ljudskog života u Puerto Ricu, za zaštitu prirodne obitelji u zemlji, za zaštitu temeljnih ljudskih prava ljudskog bića”, rekla je senatorka Joanne Rodríguez Veve .

U izjavi kojom je osudio biskupovo smjenjivanje, nadbiskup Hector Aguer, nadbiskup u miru Plate u Argentini, opisao ga je kao “Božjeg čovjeka, vjernog velikoj crkvenoj tradiciji”.

“Prije nekoliko godina, bio sam pozvan od biskupa Daniela da vodim duhovne vježbe svećenstvu biskupije. Tada sam mogao vidjeti kako Crkva cvate kada je njezin biskup Božji čovjek, vjeran velikoj crkvenoj tradiciji”, prisjetio se. “Ali to ne zanima Rim.”

Amigos de Monseñor Daniel, laička skupina koja zagovara biskupa Fernándeza Torresa, rekla je u priopćenju za javnost prošlog tjedna, da je prikupila više od 30.000 pisama i potpisa koji ga podržavaju, ali da Vatikan “nikada nije odgovorio” na njih.

Skupina se požalila kako “unatoč Papinom pozivu da slušaju glas laika i daju im sudjelovanje u Crkvi, na njihova pisma nikada nije odgovoreno, niti je pokazan interes da ih se sasluša ili primi u Rimu”.

Brutalno postupanje prema portorikanskom biskupu “nije spojivo s pozivom pape Franje na sinodalnu i milosrdnu Crkvu, niti je odraz autentičnog kršćanskog ponašanja”, dodala je skupina laika.

Iako je Vatikan odbio navesti razlog zbog kojeg je papa Franjo smijenio biskupa Fernándeza Torresa, njegova je odluka navodno velikim dijelom posljedica biskupove obrane prigovora savjesti na mandate obaveznog cijepljenja. Apostolski delegat Portorika zatražio je ostavku biskupa Fernándeza Torresa nakon što je odbio potpisati pismo koje je izdala biskupska konferencija otoka u kojem se najavljuje strogi mandat cijepljenje za svećenike i zaposlenike. Pismo, koje također nalaže segregaciju vjernika na misi na temelju njihovog statusa cijepljenje, ponavlja Papinu tvrdnju da je uzimanje cjepiva “moralna dužnost”.

Biskup Fernández Torres nekoliko dana ranije, objavio je zasebnu izjavu u kojoj brani pravo na odbijanje cijepljenja na temelju savjesti, inzistirajući na tome da je “moguće da vjerni katolik ima prigovor savjesti na navodnu obveznu prirodu cjepiva protiv Covid-19”. Njegovo pismo odražava stajališta brojnih drugih prelata i vlastitu doktrinarnu notu Vatikana o cjepivima protiv COVID-a, koja kaže da “cijepljenje u pravilu nije moralna obveza i da stoga mora biti dobrovoljno”.

Ali njegova podrška pravu na priziv savjesti je ipak dovelo do njegove smjene. (v.h.)

Povezane objave

LJETO KOD TESLE – program radionica 23. kolovoza 2021.

hrvatski-fokus

Švedski “migrantski komunizam” islamizacije

HF

AFORIZMI – Latice mladosti

HF

MUDROSITNICE – Teže se vratiti, nego otići

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više