Hrvatski Fokus
Kultura

Revija suvremenog filma iz Austrije, Njemačke i Švicarske

Film o slavnoj spisateljici Ingeborg Bachmann otvorio FILMŠNITE

 

Projekcijom filma Ingeborg Bachmann – putovanje u pustinju autorice Margarethe von Trotta sinoć je zagrebačkom kinu Kinoteka započela revija suvremenog filma na njemačkom jeziku Filmšnite, kojeg organiziraju Austrijski kulturni forum, Goethe-Institut Kroatien i Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj, potpomognuti s Erste bankom Hrvatska. Cilj ovog programa je pobuditi interes javnosti za međukulturnu razmjenu i prezentirati kulturne raznolikosti zemalja njemačkog govornog područja.

Mnogobrojnu publiku su pozdravili domaćini programa: Veleposlanik Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj Urs Hammer, direktorica Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Marina Chrystoph i direktor Goethe Instituta u Zagrebu Árpád Sölter. 

Posljednjih godina smo kao diplomatski i kulturni predstavnici Austrije, Njemačke i Švicarske prepoznali potrebu da suvremeni umjetnički film iz zemalja njemačkog govornog područja učinimo vidljivijim hrvatskoj publici i time podupremo kulturni dijalog između Hrvatske i germanofonih krajeva.” – kazao je Urs Hammer.

Ciklus Filmšnite otvorio je hvaljeni biografski film Ingeborg Bachmann – putovanje u pustinju, koji prati život velike austrijske spisateljice, a dotiče se njezine strastvene veze sa švicarskim piscem Maxom Frischom. Film je nominiran za nagradu Zlatni medvjed na filmskom festivalu u Berlinu, a glavnu ulogu tumači najznačajnija suvremena austrijska glumica Vicky Krieps. Uoči projekcije filma, nova direktorica Austrijskog kulturnog foruma Marina Chrystoph je rekla: ”Ingeborg Bachmann je bila jedna od najvećih pjesnikinja iz Austrije i jedna od najvećih spisateljica na njemačkom jeziku. Njezini su nezaboravni stihovi i originalna proza nadahnuli mnoge…bila je majstorica i inovatorica njemačkog jezika, te prisutna na međunarodnoj sceni.

Direktor Goethe Instituta Kroatien Árpád Sölter u svom je uvodnom govoru naglasio da su Filmšnite divan početak prijateljstva između hrvatske publike i kulturnih instituta u Hrvatskoj ali i najavio skori početak Berlinalea: ”Potrudit ćemo se zabilježiti uzbudljive nove filmove u tamošnjem izboru, ali i na drugim festivalima u Austriji i Švicarskoj, kako bismo i sljedeće godine pokazali neke od najboljih novih naslova na njemačkom jeziku.”

Program Filmšnite se nastavlja danas, u kinu Kinoteka u 18 sati, projekcijom dokumentarnog filma Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca, u režiji Claudije Müller. Film se fokusira na autoričin umjetnički pristup jeziku, a osvojio je nagradu kritike na filmskom festivalu u Münchenu, kao i nagradu za najbolji dokumentarac na dodjeli njemačkih i austrijskih filmskih priznanja. Sljedeći tjedan na Kinotekom rasporedu su još dva filma iz programa:  Sisi & ja Frauke Finsterwalder (19. veljače u 20 sati) i Teorija svega Timma Krögera (20. veljače u 20 sati).

Istovremeno, filmove iz ciklus Filmšnite mogu se pogledati od 13. do 18. veljače u riječkom Art kinu Croatia, a raspored projekcija dostupan je na stranicama kina.

Anđelka Felja

Povezane objave

Izložba Imaginarni prostori u Dubravi

HF

Put u beskraj

hrvatski-fokus

Broj života

HF

Skulpture i reljefi Petra Ujevića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više