Hrvatski Fokus
Aktualno

Dvije knjige Davora Dijanovića: O Starčeviću i Matošu

‘Politička misao Ante Starčevića u svjetlu modernih europskih integracija’ i ‘Europski obzori književno-publicističke ostavštine Antuna Gustava Matoša’

 

Novinar, publicist i politički komentator Davor Dijanović objavio je dvije knjige sljedećih naslova: „Politička misao Ante Starčevića u svjetlu modernih europskih integracija“ i „Europski obzori književno-publicističke ostavštine Antuna Gustava Matoša“. Oba rukopisa objavljena su u nakladi konzervativnoga intelektualnog thinka tanka New Direction iz Bruxellesa.

U knjizi „Politička misao Ante Starčevića u svjetlu modernih europskih integracija“ razmotreni su ključni elementi i argumenti Starčevićeve nacionalne ideologije nakon čega će ih se reaktualizira u kontekstu modernog sraza između suverenističke i unionističke vizije europske budućnosti. Autor polazi od toga da nam Starčevićeva misao i danas može predstavljati jasan smjerokaz za odnose prema drugim narodima i nadnacionalnim organizacijama.

Europski obzori i nadahnuća književno-publicističkog rada Antuna Gustava Matoša tema su druge knjige u kojoj se, radi dobivanja ukupne slike, razmatra i njegov odnos prema drugim relevantnim pojavama i fenomenima njegova vremena kao što su odnos prema jugoslavenstvu i prema Srbiji.

Iako omanjeg formata, knjige se temelje na opširnoj bibliografiji koja zainteresirane čitatelje upućuje na detaljnije studiranje ovih dvaju velikana hrvatske povijesti.

U nakladi New Direction knjige su tiskane u ograničenom broju primjeraka, ali su dostupne za besplatno preuzimanje u pdf formatu na web stranici ovoga think tanka. (d.d.)

Povezane objave

Tajne Griča 2016.

HF

Krvava košulja Ličkih drvosječa

HF

Raspetom Kristu mrtve kosti vape

HF

SKANDAL NA POMOLU? – Ugovor HRT-a i ZAMP-a vrijedan 67 milijuna kuna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više