Hrvatski Fokus
Aktualno

Objavljena »Priča o njoj« Miljenka Stojića

Tople ljudske priče, kao kapi dobrote, blagotvorno djeluju na um i svako dobronamjerno srce, a u hrvatsku književnost bacaju stojićevske “snopove zlatne svjetlosti”

 

Iz tiska je izišla treća knjiga kratkih priča hercegovačkog franjevca, književnika i novinara Miljenka Stojića pod naslovom »Priča o njoj«. Knjiga sadrži 12 kratkih priča: »Pivac«, »Profesor«, »Dragec, Mate, pravi…«, »Narodni neprijatelj u selu«, »Minobacačka priprava«, »Riki«, »Adresa«, »Maći«, »Ne će dvaput«, »Samo ja«, »U planini« i »Glasnije«. Priče oslikavaju hrvatsku zbilju zadnjih stotinjak godina, želju za slobodom, za vlastitom slobodnom zemljom.

Recenzent Zdravko Kordić ovako govori o ovoj knjizi. »Moram priznati da sam pjesnika Miljenka poznavao i kroz priče za djecu (npr. Računalko), ali ovu jednostavnost i jedinstvenost, a takovu dubinu i misaonost do sada nisam sreo kod Miljenka. Ove su me priče dirnule i dodirnule, ne samo u srce već su me intelektualno i spiritualno jednostavno ostavile nemirnim – uz/nemirenim.« Recenzent Mate Kovačević, pak, o knjizi piše ovako. »Stojićeve su priče ispredene na standardnom hrvatskom jeziku, a u karakterizaciji i oslikavanju pojedinih likova rabi dijalekt, što pričama uz bogat kolorit daje i svojevrsnu uvjerljivost, a na određen način locira i životni prostor glavnih junaka svojih priča. Ove tople ljudske priče, kao kapi dobrote, blagotvorno djeluju na um i svako dobronamjerno srce, a u hrvatsku književnost bacaju stojićevske “snopove zlatne svjetlosti”.«

Ovo djelo izišlo je u nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Čitluku i Opuzenu, koje zastupaju Andrija Stojić i Miroslav Vidović. Knjigu je uredio Ljubo Krmek, a lekturu i korekturu potpisuje Zdenka Leženić. Za tisak je zaslužna tiskara FRAM-ZIRAL iz Mostara.

Miljenko Stojić piše pjesme, oglede, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku, stručne i novinarske članke, uređuje knjige te prevodi. Zastupljen je u mnogobrojnim antologijama te prevođen, a o njegovu životu i radu govori portal miljenko.info.

Lucijana Kožul

Povezane objave

Drugi Festival kršćanskog kazališta

HF

Tjedan globalne akcije protiv UPOV-a

hrvatski-fokus

U zrcalu tišine Ljiljane Vasilj

hrvatski-fokus

Istine i laži Ive Josipovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više