Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrtkovački doboš čuje se do Pennsylvanije ali ne i do Subotice

Dobošari – autentični svjedoci svoga vremena

 

Književna radionica “Kordun” (KRK) je neprofitna i nevladina dobrotvorna organizacija, osnovana 2009. godine u gradu West Chester, država Pennsylvanija, USA, gdje se i danas nalazi. Njen osnivač i vlasnik je književnik i dobrotvor Ilija Šaula. KRK je ponosni pokrovitelj literarnih uradaka talentiranih pojedinaca.

Ramiz Hadžibegović

DOBOŠARI, autentični svedoci svog vremena

(ulomak)

Svaki dobošar imao je svoj reon koji treba obići i mjesta na kojima priopćava vijesti.  Bili su uniformirani, sa okačenim dobošom na ramenima, koji ima karakterističan, snažan, oštar i kratak zvuk. Najbrži i najprodorniji, sa svojom autentičnom pojavom, imao je ustaljeni ritual, poput religioznog obreda: došavši na „svoje mjesto”, udario bi nekoliko puta u doboš i sačekao da se okupe mještani. Broj okupljenih je zavisio od važnosti informacije. Potom bi, uz obvezno: Čujte i počujte, daje se (građanstvu) na znanje (pažnja, pažnja; svakom se javlja; svakom gazdi daje se na znanje), glasno i jasno, napamet izustio objavu ili je pročitao. Duže objave su se čitale i po potrebi ponavljale dok svatko ne bi shvatio smisao. Poslijee objave lupio bi još triput udaraljkom u doboš i završio sa – javljeno. Svaki od njih posjedovao je napisan tekst koji je služio kao podsjetnik i svjedočanstvo za radoznale i nepovjerljive građane. Ako objava nije bila obavezujuća, bila je začinjena nekom šeretskom dosjetkom. Očekivano, sve to nije moglo funkcionirati bez učešća djece. Zato ne treba da čudi što su djeca bila najčešći vjesnici poruka, ponekad i vlasnici lijepih muštuluka. Dječje prisustvo doprinjelo je atmosferi i utjecalo na objave kakve god bile.

Na točku lagano se vozi dobošar,

za njim trčkaramo mi, bosa djeca,

da čujemo novosti i da li je vašar,

kao svake godine, na istog sveca.

 

Mali doboš na svoj trbuh namiče

i snažno dobuje, tam, tam, tama,

zgužvani papir vadi i teško sriče,

a iz sveg glasa, oglase viče nama.

Zabilježio poeta Branimir Tomlekin (https://www.literaryworkshopkordun.com/latinica/strana/1295/dobosari)

Povezane objave

Treba nam treće hrvatsko zajedništvo

HF

HRVATSKA EMIGRANTSKA PRIČA – I oni su stvarali Hrvatsku

HF

Kako žive Hrvati u Irskoj

hrvatski-fokus

Reportaža o bunjevcima sa salaša

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više