Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Puno pitanja o pobačaju na Odboru za ljudska prava

UN-ovi birokrati za ljudska prava zabarikadirali su SAD pitanjima o pobačaju tijekom periodičnog pregleda UN-ovog Odbora za ljudska prava

 

Revizija, održana u Ženevi u utorak i srijedu, trebala bi biti dijalog između stručnjaka koji čine odbor koji preispituje poštivanje sporazuma i izaslanstva Bidenove administracije.

Iako pobačaj nije dio sporazuma koji se razmatra, članovi odbora ipak su ispitivali SAD o statusu pobačaja nakon rušenja Roe protiv Wadea. Pitali su kako SAD provodi smjernice o pobačaju iz 2022. od Svjetske zdravstvene organizacije, koja poziva vlade da uklone sve zakone koji ograničavaju pobačaj ili zakone koji štite prava savjesti zdravstvenih radnika koji se protive sudjelovanju u pobačaju. Raspitivali su se i kada će SAD vratiti nacionalno pravo na pobačaj.

Američki izaslanici potvrdili su prioritet Bidenove administracije da osigura pristup onome što se eufemistički naziva reproduktivnom zdravstvenom skrbi koja je zapravo kod za pobačaj, te su istaknuli napore pojedinih američkih država da osiguraju dostupnost pobačaja nakon Srne. Bidenova delegacija nije se protivila ideji da je pobačaj međunarodno ljudsko pravo, što su iznijeli birokrati za ljudska prava u UN-u. Ovaj nedostatak prigovora izaziva zabrinutost među američkim pravnim stručnjacima jer se šutnja može tumačiti kao pristanak.

Prije sastanaka, SAD je podnio nacionalno izvješće o svom radu na provedbi Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Izvješće je napisano i podneseno u posljednjim tjednima Trumpove administracije i uključivalo je oštro sročene osude pretjeranog djelovanja tijela sporazuma o pitanju pobačaja: “Kao što su Sjedinjene Države jasno izjavile u više navrata, ne postoji međunarodno ljudsko pravo na pobačaj, niti postoji dužnost država da financiraju, promicati, olakšavati ili pružati pobačaj.”

Izvješće Trumpove administracije uglavnom je zanemareno u dijalogu između izaslanstva Bidenove administracije i odbora. Iako SAD nije izričito ustvrdio da je pobačaj međunarodno ljudsko pravo, koje nikada nije dogovoreno konsenzusom UN-a, neuspjeh izaslanstva da potisne povezana pitanja i spremnost da se izravno uključi u pitanja temeljena na ideji pobačaja kao prava zabrinjava zagovornike života.

Skupine za pobačaj pokušale su zaobići međunarodni konsenzus tvrdeći da je pobačaj međunarodno pravo zbog običajnog međunarodnog prava, gdje opetovano podnošenje zahtjeva za prava, bez osporavanja, može dovesti do prihvaćanja te tvrdnje kao prava. Ne potiskujući odbor da uokviruje pobačaj kao pravo, SAD je pridonosio tom procesu.

Unatoč inzistiranju američkog izaslanstva da radi na osiguravanju dostupnosti pobačaja i potvrđivanju prava ljudi koji se identificiraju kao 2SLGBTQIA +, mnogi članovi civilnog društva koji se zalažu za ova i druga pitanja prisustvovali su pregledu, od kojih su mnogi stajali i okrenuli leđa u znak prosvjeda po završetku sastanka, frustrirani onim što su vidjeli kao neučinkovitost odgovora SAD-a.

Jedan je prosvjednik dobacio da bi odgovori koje generira umjetna inteligencija bili sadržajniji od onih koje je dalo američko izaslanstvo.

Rebecca Oas, https://c-fam.org/friday_fax/u-s-blitzed-with-abortion-questions-at-human-rights-committee/

Povezane objave

Tko je pustio borce IS-a da napuste Rakku

HF

Nakon eliminacije Hamasa Pojas Gaze mogao bi doživjeti razdoblje kaosa prije nego što se uspostavi novi poredak

hrvatski-fokus

Muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge!

HF

Zašto Kissinger izaziva veliku pozornost u Kini?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više