Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– U Hrvatskoj imamo inflaciju pohlepe! To je strateški hrvatski problem kojemu se vlast u Hrvatskoj mora posvetiti. Plenković nije učinio ništa da tome stane na kraj, jer da bi tome stali na kraj treba se malo zamjeriti stranim trgovačkim lancima i bankama, ne puno – malo. Ali kao što bespogovorno klima glavom u Briselu tako klima glavom pred bankama. Tome se mora stati na kraj, država ima instrumente kojima može obuzdati inflaciju pohlepe i financijsko haračenje hrvatskih ljudi. Ako to ne napravimo, bojim se i zamisliti kako bi Hrvatska izgledala nakon 12 godina vlasti Plenkovića i HDZ-a.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik na facebooku

– Crkva je politički neutralna i ni za koga ne navija, no odlučila se oglasiti pred ove izbore jer poštuje pluralnost društva i pluralnost vjernika, bilo da pripadaju različitim strankama ili govore o društvenim pitanjima.

Vladimir Dugalić, tajnik Komisije HBK Pravda i mir tijekom predstavljanja Izjave HBK uoči izbora, Večernji list

– Ne mislim da se HBK svrstao na bilo koju političku stranu.

Gordan Jandroković, tehnički predsjednik Sabora, Hina

 – Ne poznajem čovjeka kojem je više novaca prošlo kroz ruke, a da je siromašniji od mene. Ja danas nemam ništa! Imam ime i prezime, imam sebe, imovine nemam, nula, račun ni u jednoj banci ne mogu otvoriti, ni u Europi, ni u BiH. To je moja situacija – naglasio je nekad najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa.

Zdravko Mamić, nogometni menadžer, Dnevni avaz

– U sjeni srpskog i hrvatskog nacionalizma Bakir Izetbegović je godinama prikrivao svoj nacionalizam i polako ga širio među Bošnjacima. On je u svoj drugi entitet ucrtao, uz ostala većinska bošnjačka područja, i središnju Bosnu – danas jedinu multietničku hrvatsko-bošnjačku sredinu. Njegov nacionalni entitet bez središnje Bosne bio bi neodrživ. Bez nje je neodrživa i država BiH. To smo znali i u vrijeme agresije i zbog toga je akcent bio na očuvanju središnje Bosne. To je znao i Alija i zbog toga nije odobravao ulazak Armije u ta područja. Da se to dogodilo, BiH bi se odmah podijelila i to u pregovorima koji su tada vođeni i u kojima sam sudjelovao.

Ivo Komšić, bivši jugoslavenski političar iz Kiseljaka, Report, Sarajevo, https://raport.ba/ivo-komsic-kome-treba-bih-bez-hrvata/; slobodna-bosna.ba/vijest/337900/komentar_ive_komsica_zasto_zele_trojku_odvuci_u_sukob_s_dodikom_i_kome_treba_bih_bez_hrvata.html

 – Trener je u četvrtak ujutro ponudio ostavku. Ali, ne zato što ne vjeruje, nego zato što je častan i zato što je hajdukovac te osjeća dio odgovornosti. Ostati do kraja je također dio odgovornosti. Imamo osam kola do kraja, sedam bodova je razlike. I puno i malo. Od svih koji su sada tu očekujem da ovo dovedu do kraja. Čija je krivica? Onoga tko je prvi, moja je krivica. Niti sam ovo ovako zamišljao, niti sam to htio, međutim to ne znači da ovo ne moram dovesti do kraja. Mogu razumjeti kako su brojni razočarani i kako su se možda umorili od podrške. Mi bi nekada htjeli da sve ide preko noći, međutim ne ide tako. Ali, to ne znači da nećemo dati sve od sebe do kraja. Što će na kraju biti, mogu se samo nadati, ali vjerujem da možemo i moramo ovo izgurati.

Lukša Jakobušić, predsjednik Hajduka nakon dva poraza u Splitu u četiri dana od Dinama, Hina

 – Kao što sam od njih i očekivao, muljavi i nedorečeni do bola. Pa taj “ustavni poredak” koji tumači Ustavni sud, zaključio je kako pobačaj u RH ne smije biti zabranjen, još gore, kako o tome Hrvati NE SMIJU odlučivati na referendumu. I to treba poštivati? Pa dalje, njihova favoritkinja Petir podržala je HDZ zakon sa rodnim ideologijama – i ništa joj nisu imali za prigovoriti?! I tsl. Ne spominju porez na nekretnine (od kojeg su se sami izvukli), onemogućavanje referenduma, pogodovanje SPC… Uglavnom, dosadna, uvijena agitacija za HDZ.

goran2hr, https://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-pozvali-izadimo-na-izbore-narusavanje-ustavnog-poretka-ne-zasluzuje-povjerenje-gradana-1758850/komentari?page=2

TVRDNJE

– Domovinski pokret će zastupati interese hrvatskog naroda i građana, a ne bruxelleskih čelnika, globalista i multinacionalnih korporacija.

Ivan Penava, čelnik Domovinskog pokreta, Hina

 – Hajdukovci i dalje igraju po svojem scenariju, a to znači izazvati u kaznenom prostoru kazneni udarac u svoju korist, samo kako bi parirali protivniku. Ako nikako drugačije, onda kaznenim udarcima. Za takve uloge završili su najprestižnije svjetske škole. Tako da ako se Hajdukov igrač spotakne i padne bez kontakta u kaznenom prostoru, to znači dizanje ruku u zrak svih igrača u isto vrijeme i navesti suca da sudi kazneni udarac. Tu nema premca Hajdukovcima u svijetu. I do sada su im suci išli na ruku i sve im sudili pa su tako zabili golova više iz kaznenih udaraca nego iz igre. Ali, eto, suci se promijeniše a oni u čudu zijevaju što se to zbiva da im sudac ne dosuđuje kaznene udarce, čak nema kontakta niti s VAR sobom. Težak šok za Hajduk jer im sudac “ne sudi pravično”.

Crocro, https://www.vecernji.hr/sport/uzivo-dva-sata-do-velikog-derbija-cekamo-sluzbene-sastave-sto-ce-odluciti-karoglan-i-jakirovic-1758051

– Žitelji Bosne i Hercegovine, izuzev nešto malo drugih plemena, sami su Hrvati. Ovo se ime doduše malo čuje, jer je narodna sviest u narodu zamrla, pa se više spominju ili pokrajinska (Bošnjak, Hercegovac) ili vjerska imena (Turčin, Srbin, Latin); nu jezik narodni, taj jedini biljeg narodnosti, pokazuje i svjedoči, da je taj narod hrvatskoga poriekla.

Vjekoslav Klaić, hrvatski povjesničar u knjizi Bosna: Podatci o zemljopisu i poviesti Bosne i Hercegovine iz 1878. godine

– Sramota od Crkve! Kada su Kolinda i HDZ vodili kampanju onda se Crkva nije oglasila, u Ustavu nigdje ne stoji da se Milanović ne može natjecati za mjesto Premijera. Ovo je očiti primjer miješanja Crkve u parlamentarne izbore!

Krkamte, https://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-pozvali-izadimo-na-izbore-narusavanje-ustavnog-poretka-ne-zasluzuje-povjerenje-gradana-1758850/komentari?page=2

 – Palestinci su uhvaćeni u sukobu koji u ovom trenutku nije samo lokalni, već i međunarodni, jer globalni igrači stoje iza bilo koje strane, Izraela i Hamasa, i nitko ne čini ništa da spasi stanovništvo i djeluje u skladu s međunarodnim zakonima i zaštitom naroda. Stanovnici Gaze zaboravljeni su i prepušteni sami sebi, a sve demokratske vlasti i zemlje usredotočuju se na narativ koji ne misli na narod Gaze, niti na mnogo širu zajednicu. Jer dugoročno, posljedice ovog sukoba bit će pogubne za daleko više ljudi nego samo za stanovnike Gaze.

Widad Tamimi, talijanska spisateljica koja živi u Ljubljani. Ima majku Židovku i ova Palestinca. Diplomirala je politologiju i magistrirala međunarodno pravo, Delo, 21. X. 2023.

– Đokovićevi komentari su bili deplasirani, jer je pričao o pozivnici baziranoj na rejtingu. Ono što vidimo u ovom slučaju, kao i na primjeru nekih NHL igrača poput Ovječkina, primjer je društvene zatupljenosti. Oni doslovce ne razumiju što se događa. A događa se zločin koji nije viđen od Drugog svjetskog rata. Ne želim da umanjim zločine u balkanskim ratovima, ali veličina toga je bila takva da nije usporediva s ovim što se sada događa u Ukrajini. Da, bilo je i to vrlo tragično na Balkanu, sada to imamo u većem opsegu. I od toga se ne smije bježati.

Gari Kasparov, bivši šahovski svjetski prvak, Dnevno

JUGONOSTALGIJA

– Dakle, s jedne strane imali smo za vođu čovjeka neospornih zasluga za relativno mirno djetinjstvo i mladost koje smo dotad imali. Ali vidjeli smo da je stvar njegove revolucije zastala, da revolucija, kako veli Krleža (ali sigurno to nije rekao Titu, pogotovo ne tete-a-tete, licem u lice), manevrira kao lokomotiva na sporednom, ranžirnom kolodvoru. Nama je režim izgledao star, nesposoban za promjene, koje su doduše deklarativno bile u svačijim ustima, ali u zbilji ništa se nije mijenjalo. U tom se trenutku revolucija prepala svoje vlastite mladosti. Nemojte zaboraviti da je Edvard Kardelj, premda jedan od najpametnijih u Titovu okruženju, pledirao na CK da se na beogradske studente pošalju tenkovi.

Slobodan Šnajder, hrvatski književnik, Cord magazine, Beograd, 1. III. 2024.

– Tito je bio diktator i boljševik. Uništavalo se i protjerivalo sve hrvatsko, od jezika, identiteta, vjere… Ali Tito je likvidirao 1948. godine Dražu Mihajlovića u Beogradu, 1966. Aleksandra Rankovića, omogućio Ustav 1974 godine po kojem su Republike dobile status država,… 1948- odbio Staljina…

Ivan Valek, zagrebački arhitekt i poduzetnik, te bivši košarkaš i mormonski biskup u mrežnoj prepisci s hrvatskim emigrantom Milom Bobanom 20. siječnja 2024., valek.ivan@gmail.com; mileboban748@gmail.com

DEMAGOGIJA

 – Nije nam svejedno kakav svjetonazor ima koja politička opcija i ne možemo podržati one koji pobačaj stavljaju u Ustav i promiču rodnu ideologiju. Jasno smo naglasili da treba promotriti kako se tko želi boriti protiv korupcije i kako gledamo na nju u hrvatskom društvu.

Vladimir Dugalić, tajnik Komisije HBK Pravda i mir tijekom predstavljanja Izjave HBK uoči izbora, Večernji list, https://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-pozvali-izadimo-na-izbore-narusavanje-ustavnog-poretka-ne-zasluzuje-povjerenje-gradana-1758850/komentari?page=2

 – U ime Vlade osuđujemo nasilje, huliganizam i posebno napade na policijske djelatnike. Nema mjesta u sportu za nasilje i nastavit ćemo se snažno odupirati takvim pojavama. Sport je jedna od onih aktivnosti koja je izrazito važna svim Hrvatima, to je područje u kojem smo izrazito uspješni, budimo onda uspješni i u civiliziranom praćenju sportskih natjecanja i pokažimo visoku razinu kulture i pristojnosti.

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a nakon nereda u Splitu poslije utakmice poluzavršnice Hrvatskoga kupa između Hajduka i Dinama (0:1), HRT

HRVATSKI JEZIK

– Hajdukovac je totalno VAN (hrv. izvan) forme, Karoglana pitali o njegovoj budućnosti, evo kako je odgovorio

Naslov članka u Slobodnoj Dalmaciji, https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/karoglana-pitali-hoce-li-u-potpunosti-prekriziti-igraca-koji-je-van-forme-evo-sto-je-odgovorio-1377342

 – Diallo je BIO ODLIČAN NA JESEN (hrv. jesenas bio odličan).

Mislav Karoglan, trener Hajduka, https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/karoglana-pitali-hoce-li-u-potpunosti-prekriziti-igraca-koji-je-van-forme-evo-sto-je-odgovorio-1377342

KOMENTARI

– Kraj nadanju Hajduka za titulu, to je se znalo jer su se rano digli. Ozljeda Livaje je očekivana jer ne možeš igrati a ne trenirati redovno jer glumiš boga dole i misliš da si nezamjenjiv.

Rikavac, https://www.vecernji.hr/sport/uzivo-dva-sata-do-velikog-derbija-cekamo-sluzbene-sastave-sto-ce-odluciti-karoglan-i-jakirovic-1758051

– Za otimačinu i korupciju se ne javljaju. Njima je ok da Škugorovi baba i deda od 500 milijuna kuna, tim otetim novcem plaćaju mjesta u crkvi u prvom redu. Ni slova da bi rekli.

MarkoFind, https://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-pozvali-izadimo-na-izbore-narusavanje-ustavnog-poretka-ne-zasluzuje-povjerenje-gradana-1758850/komentari?page=2 

– Čim HDZ traži pomoć crkve znači da im je voda došla do grla. Ali ni crkva im ovaj puta ne pomaže

ivaaa_777, https://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-pozvali-izadimo-na-izbore-narusavanje-ustavnog-poretka-ne-zasluzuje-povjerenje-gradana-1758850/komentari?page=2

– Svaka ali baš svaka njihova izjava je oduvijek bila brižljivo sročena kao rezultat isključive brige za svoje vlastite interese i ciljeve. Da se jednom konačno transparentno i iskreno objavi koji su to točno ciljevi, mislim da bi nas 3/4 popadaloo na guzice. Od moralnog šoka.

ivan.zorger, https://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-pozvali-izadimo-na-izbore-narusavanje-ustavnog-poretka-ne-zasluzuje-povjerenje-gradana-1758850/komentari?page=2

– Prespavali su mnoge godine a korupciju do sada nisu spomenuli. Osobno, ovo doživljavam kao podcjenjivanje uma. Koliko toga je bilo od korupcije, krađe, lopovluka, iseljavanja, a biskupi mukom zamukoše.

Levanto, https://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-pozvali-izadimo-na-izbore-narusavanje-ustavnog-poretka-ne-zasluzuje-povjerenje-gradana-1758850/komentari?page=2

– Sramota, prodane duše… Boga se ne bojite!

Marijanaana, https://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-pozvali-izadimo-na-izbore-narusavanje-ustavnog-poretka-ne-zasluzuje-povjerenje-gradana-1758850/komentari?page=2

– To nije švicarska populacija već jeftina radna snaga potrebna zapadnim državama kojima je demografija misaona imenica.

Matija Sigur, https://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog-dolaska-ukrajinaca-svicarska-populacija-lani-porasla-najbrze-od-1960ih/2553568.aspx?index_ref=clanak_vijesti_najnovije_d

– Nema ništa ljepše od švicarske socijalne pomoći.

Valerije Dioklecijan, https://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog-dolaska-ukrajinaca-svicarska-populacija-lani-porasla-najbrze-od-1960ih/2553568.aspx?index_ref=clanak_vijesti_najnovije_d

ORJUNA

– Budući da je fotografija već izašla u javnost, ima je svuda na portalima, odlučio sam ipak da je i ja ovdje objavim iako je strahovito degutantna i narušava ljudsko dostojanstvo. Objavio sam je zato da ukažem na svu podlost popova i Crkve koji svoju doktrinu “milosti” koriste kao oružje.

Velimir Visković, poznati orjunaš na svomu facebook profilu https://www.facebook.com/velimir.viskovic/?locale=hr_HR nikako da preboli što je stari lisac na umoru pozvao svećenika da ga ispovijedi

POJAŠNJENJE

– Prosječni životni vijek muslimanskog stanovništva još će se više povećati, u 2020. godini bilo je 68 godina, već 2035. očekuje se 73 godine. Kako je zaliha ljudi iz prošlosti veća, unatoč padu plodnosti, stanovništvo će se nastaviti povećavati.

Ela Porić, magistra kulturoloških studija i vjeronauka iz Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani, Delo, 16. II. 2024.

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više