Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklusi apstrakcije Ferdinanda Pađena

Apstraktna motivika u ovim je ciklusima raznolika, raznobojna, svih mogućih oblika i veličina

 

U svom bogatom i inspirativnom djelu, slikar Ferdinand Pađen, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, svesrdno je prihvaćao i figurativno slikarstvo ali i apstrakciju, realizirajući kompleksni opus s brojnim djelima izazovne tematike, u ulju, u pastelu, u akvarelu i u skulpturi.

Apstraktni ciklus Ferdinanda Pađena ima sve odlike izvornog nefigurativnog slikarstva, oslobođenog bilo kakvih normi, posve je nesputano.

Njegov apstraktni ciklus premrežen je silnim energetskim nabojem, koji istodobno rastvara ali i obnavlja motiv kolorističkih gibanja u stvaranju i nestanku svijeta koji tek počinje postojati a već je unaprijed osuđen na nestanak.

Taj neprestani krug početka i kraja očituje se  na svim slikama ciklusa apstrakcija Ferdinanda Pađena, u svim aspektima kolora i u svim gestama i potezima slikara pri stvaranju ovih čudesnih kompozicija.

Apstraktna motivika u ovim je ciklusima raznolika, raznobojna, svih mogućih oblika i veličina, dramatično uzbudljiva i napeta, nabrijana i hektična, drska i arogantna, lišena svih stega i svih normi.

Izvrsni apstraktni ciklusi Ferdinanda Pađena izranjaju iz umjetnikove nutrine i oživljuju mnoštvo motiva , kolorom i energijom, u stvaranju novoga.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Tiskan katalog stalnog postava rimske zbirke

HF

Nepravedno zaboravljeni geniji

HF

Pobijeni

HF

Ciklus senzibilnih akvarela Gorana Žigolića

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više