Hrvatski Fokus
Društvo

YouTubeova nova politika medicinskih dezinformacija 

YouTube će ušutkati neslaganje pobačaja u novim pravilima o “dezinformacijama”

 

YouTubeova nova politika medicinskih dezinformacija cenzurirat će svaki videozapis koji je u suprotnosti sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije o pobačaju. Politika posebno navodi informacije o pobačaju među primjerima sadržaja koji cilja na cenzuru. Prema pravilima, vrste izjava koje YouTube planira cenzurirati uključuju “tvrdnje da pobačaj obično rezultira ili nosi visok rizik od neplodnosti ili budućeg pobačaja” i “tvrdnje da pobačaj uzrokuje rak dojke”.

S obzirom na to da primjeri navedeni u pravilima nisu iscrpni, može se očekivati da će YouTube označiti mnoge druge tvrdnje koje raspravljaju ili postavljaju pitanja o štetnim učincima pobačaja i ukloniti ih. Dr. Garth Graham, direktor partnerstva za zdravstvo i javno zdravstvo na YouTubeu, rekao je da politika doprinosi njihovoj dugoročnoj viziji poboljšanja njihovih “smjernica zajednice”.

“Smjernice zajednice” često su netransparentne i uglavnom nepoznate korisnicima, ali su široko prepoznate kao korištene za uklanjanje konzervativnih mišljenja. Unatoč njihovim prethodnim obvezama da će uravnotežiti cenzuriranje sadržaja s omogućavanjem javnog dijaloga, u ovom se pravilu pojašnjava da će medicinska rasprava i otvorena rasprava biti dopuštene na YouTubeu samo ako su u skladu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

WHO ima jasan stav o pobačaju, odnosno da je općenito siguran postupak ako se poštuju smjernice WHO-a i da je “nedostatak pristupa sigurnoj, pravovremenoj, pristupačnoj skrbi o pobačaju s poštovanjem kritično pitanje javnog zdravlja i ljudskih prava”. Izjavom da je pobačaj ljudsko pravo, WHO daje normativnu izjavu koju bi YouTube mogao koristiti za označavanje ili uklanjanje sadržaja koji odbacuje ovo gledište.

YouTube ne navodi što bi se dogodilo ako se SZO i lokalna zdravstvena tijela raziđu u tumačenju ili preporuci prevencije ili liječenja bolesti.

Također nije jasno kako bi politika mogla utjecati na mnoga osobna svjedočanstva žena koje su podvrgnute pobačaju i doživjele komplikacije i negativne nuspojave za svoje fizičko i mentalno zdravlje. YouTubeova pravila omogućuju korisnicima da prenesu svoja osobna iskustva medicinskih stanja ili tretmana putem značajke police osobnih priča platforme, ali samo dok ne skreću s osobnih na općenitije činjenične izjave ili zagovaranje.

Jedina druga iznimka u kojoj bi se informacije suprotne smjernicama SZO-a mogle tolerirati jest ako se smatra da su u “javnom interesu”, ali to se vjerojatno neće odnositi na osobne priče koliko na izjave javnih osoba koje bi mogle biti politički relevantne.

Novi okvir YouTubea nastavak je iste vrste platformi društvenih medija za kontrolu sadržaja, uključujući YouTube, Meta i Twitter, koje se provode u vezi s bolešću COVID-19. Meta i Twitter uklonili su postove na temelju istog načela u pravilima YouTubea, naime, kada su podijelili informacije koje su u suprotnosti sa smjernicama Centra za bolesti i kontrolu (CDC) ili WHO-a i procijenjeno je da mogu “proizvesti štetu”.

Tijekom protekle tri godine, mnoge “opasne” objave koje su tvrtke društvenih medija skinule ili označile u skladu s tim politikama moderiranja sadržaja pokazale su se točnima ili su barem predstavljale valjane javne zabrinutosti ili znanstvena pitanja.

https://c-fam.org/friday_fax/youtube-to-silence-abortion-dissent-in-new-misinformation-policy/

Povezane objave

Osmi FRA MA FU festival od 21. do 23. listopada

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Post festum

HF

Učiteljica i njezini učenici

HF

Stoljeća Dalmacije pod turskom vlašću

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više