Novi restoran hrvatske kuhinje u Zürichu (Dietikon)
Odnedavno, preciznije od 1. travnja 2017., u Dietikonu (Zürich) djeluje restoran koji u svojoj ponudi pruža široku paletu speciijaliteta s Mediterana, s posebnim naglaskom na hrvatsku gastronomiju.Costa Blanca Mediterrana do nedavno je vodio jedan španjolski par, tako da restoran u svom nazivu čuva ime poznate španjolsku plaže.
– Nismo, za sada, željeli mijenjati ime restorana jer je taj restoran u Dietikonu jako poznat i ima dugu tradiciju. To je omiljeno okupljalište ljubitelja mediteranske kuhinje cijele okolice – ističe novi manager Ilija Milić. – Iz poštovanja prema bivšem vlasniku, našem prijatelju, koji je vrlo uspješno vodio ovaj restoran, odlučili smo zadržati ovo ime.
No to ne znači da se u restoranu ne osjeti hrvatski duh. Šef kuhinje Filip Žilić već je poznat mnogim Hrvatima Züricha i okolice kao vrstan kuhar, a njegovo dugogodišnje kulinarsko iskustvo u pripremanju mediteranskih specijaliteta već je došlo do izražaja u kreiranju nekih novih jela kojima je obogaćen jelovnik. – Budući da restoran njeguje mediteransku kuhinju, koja je sve popularnija i u kontinentalnoj Europi, obogatili smo našu kartu nekim dalmatinskim i istarskim jelima – poručuje Žilić i dodaje – naravno da će i ostali hrvatski specijaliteti naći mjesto u našem jelovniku, no, najprije moramo osluhnuti potrebe gostiju i vidjeti kakva jela se najviše traže.
– Za sada najbolje prolazi kvalitetna morska riba sa žara, a imamo i neke specijalitete koji su već osvojili naše goste. Tu prije svega mislim na flambirane steakove te jedan posebni "viseći ražnjić" koji također flambiramo direktno na stolu, pred gostima i služimo uz raznovrsne priloge i umake – ističe Žilić. Navodi i jednu posebnost restorana – specijalni roštilj koji postiže temperature od 800 do 1000 stupnjeva te omogućuje novi način u pripremanju mesa. Tu su zatim specijaliteti sa škampima, školjke, razne vrste ribe, ali i razne vrste rižota, prilozi sezonskog povrća itd.. (U priloženom video-filmu možete pogledati kako maestro Žilić priprema neka jela).
Ilija Milićse nada da će restoran postati omiljeno okupljalište Hrvata, ne samo Züricha, već cijele Švicarske. – Cilj nam je od restorana stvoriti jednu "bazu" gdje će svi Hrvati naći ugodan kutak, bilo da se ovdje okupe poslije nedjeljne mise ili da ih ovdje uslužimo za neko njihovo obiteljsko slavlje ili da ih ugostimo kao udrugu. Zbog toga smo odlučili da restoran bude otvoren svaki dan. S vremenom očekujemo da će u restoran zaviriti i poslovni ljudi iz Hrvatske, koji dolaze na neke sajmove ili drugim poslom u Zürich. Ukratko, željeli bismo da restoran u budućnosti bude jedna poznata adresa za sve Hrvate u Švicarskoj i sve one koji budu navraćali u ovu zemlju.