Hrvatski Fokus

Utemeljitelj Akademije Strossmayer nosio titulu bosanskog i srijemskog biskupa

 
 
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović posjetio je u petak 1. prosinca Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Akademik Kusić svog je gosta izvijestio o povijesti i radu Hrvatske akademije, pri čemu je istaknuo podatak da je utemeljitelj Akademije Josip Juraj Strossmayer nosio titulu bosanskog i srijemskog biskupa.Predsjednik Čović je govorio o naporima koje on kao hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ostale institucije bosanskohercegovačkih Hrvata poduzimaju na očuvanju opstojnosti i identiteta hrvatskog naroda u BiH. U razgovoru je zaključeno da je u tom smislu neophodna suradnja s institucijama u Hrvatskoj.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/covic1.jpg
Dragan Čović i Zvonko Kusić
 
Uz akademika Kusića, susretu su prisustvovali i potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, akademik Davorin Rudolf i tajnica HAZU-a Marina Štancl. Predsjednik Čović upisao se i u spomen-knjigu HAZU u koju se upisuju najugledniji posjetitelji Hrvatske akademije, a razgledao je i Bašćansku ploču te repliku Škrinje svetog Šimuna iz Zadra koju je 1380. dala izraditi ugarska i hrvatska kraljica Elizabeta, kći bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Izišao 24. broj glasila Stopama pobijenih

HF

Hrvati odlaze!

HF

Svijet bi morao priznati volju narodâ

HF

Srbi ne daju Hrvatima u policiju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više