Hrvatski Fokus
Intervjui

Bili smo avangarda, jer smo preferirali ulicu

Nastupe na ulici morate stalno graditi s nečim novim

 
 
Vlado Martek, najzastupljeniji je domaći umjetnik u fundusu Muzeja suvremene umjetnosti, filozof i kroatist po struci, bibliotekar po zanimanju, izgradio je izniman, specifičan i neponovljivi autorski opus u proteklim desetljećima. Zanimanje za njegovo djelo i djelovanje Grupe šestorice nije prestalo do danas. Sredinom srpnja predstavlja se obimnom i složenom izložbom u splitskoj palači Milesi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/22_Kopiraj1-1024x654.jpg
• Izložba se otvara 14. 7. 2018.
= Izložba se otvara, na početku Splitskog ljeta, 14. 7. 2018. i bit će otvorena mjesec dana. Izvrstan termin, koji svaki umjetnik može samo poželjeti da bi prezentirao što radi.
 
• Što izlažete?
= Izložba je pomalo retrospektivnog karaktera, s radovima od sedamdesetih godina  do danas. Izlažem preko 200 radova koji zorno govore o „slučaju Martek“. Prostor je na dva kata. Radovi će biti i na zidovima ali i u vitrinama. Uz izložbu će biti objavljen i katalog s osamdesetak stranica, s oko četrdeset reprodukcija,prvi tekst piše Tonko Maroević i Željko Kipke. Oni govore o mojim umjetničkim razmišljanjima.
 
• Zašto „slučaj Martek“?
= Slučaj Martek – kao autor želim biti autoironičan, on sugerira autorovu otvorenost.
 
• Je li se promijenio odnos prema Vama, prema Vašem djelovanju?
= Odnos prema mojoj umjetnosti-promijenio se i nije se promijenio, to je stav publike. Sada su moji radovi puno pristupačniji. GRUPA ŠESTORICE JE TRAŽILA OZBILJAN PRISTUP PUBLIKE.
 
• Jeste li bili avangarda?
= JESMO, BILI SMO AVANGARDA, pogotovo za ovu sredinu. Preferirali smo ulicu i zato smo bili avangarda, bilo je rizično i bilo je autodestruktivno i postojala je opasnostr da sami sebe izgubimo u tome, da se potrošimo. Nastupe na ulici morate stalno graditi s nečim novim. Većina komentara bila je negativna.
http://www.urbancult.hr/Images/im.ashx?Id=59997
• Ima li danas avangarde u hrvatskoj umjetnosti?
= Nisam siguran. Umjetnost je jedna od stvari kao i sve ostalo.Avangarda je idealizam čovjeka čiji je korijen u unutrašnjosti čovjeka.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sudsko vijeće nečuveno je griješilo u presudi za dužnosnike Herceg Bosne

HF

Sliku ili objekt nosi boja

hrvatski-fokus

Zbog ove zbunjenosti u Crkvi oni ljudi koji su spremni srušiti ju mogu reći: “Vidite, oni su varljivi u načinu na koji to rade!”

hrvatski-fokus

“Stepinac ne prolazi kod pape Franje!”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više