Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Konjska Dužijanca bez hrvatskih obilježja

Bila je i slovenska zastava, ali ne i hrvatska!?

 

“Dužijancu”, skup velikog broja manifestacija u vezi bunjevačkih običaja sa sjevera Bačke oko uzgoja žita, čelnici ovdašnje hrvatske nacionalne zajednice, u većini takozvani “bunjevački Hrvati”, nameću kao najveću kulturnu manifestaciju svih Hrvata u Republici Srbiji. Te iste manifestacije najvećim svojim kulturnim događajem smatraju i Bunjevci koji niječu da su Hrvati (u Srbiji su priznati kao poseban narod, po poslijednjem zvaničnom popisu stanovništva u Srbiji ih ima 16.709), a gdje god se održava bilo koja manifestacija “Dužijanca”, posebno u velikim gradovima (Subotici, Somboru, u poslijednje vrijeme i Novom Sadu), daje im se karakter turističkih manifestacija s naglaskom da su bunjevačke, tako da na njima nema hrvatskih obilježja, već samo bunjevačkih!!! Koliko se i u svašta trpa “Dužijanca” pokazuje i to da ona ima i svoju “konjsku” verziju! Naime, dvije trke na hipodromu u Subotici su pod nazivom “Dužijanca”, ali i ova “Dužijanca” pokazuje da nije hrvatska manifestacija. Istaknuta je čak slovenska zastava, ali nema niti jednog hrvatskog obilježja!

Na portalu subotica.info od 2. kolovoza 2021. godine pod naslovom Bez dileme oko pobednika “Dužijance”, autora Dejana Vukovića, uz brojne fotogravije, stoji: “Usprkos vremenskim prilikama koje su pretile da pokvare ugođaj, nedeljne trke u okviru dvodnevnog programa „Dužijanca“ su uspele, na radost organizatora – Konjičkog kluba Bačka, ali i na radost učesnika i ljubitelja kasačkog sporta.

Najvažnije pitanje je, naravno, bilo oko „Dužijance“. U najavi je kao glavna borba označena ona između grla Amy del Duomo i Iago d’Amore, a tako je i bilo, kroz oba trčanja. Prvi deo „Dužijance“ bio je izuzetno brz, a iako je grlo Iago d’Amore vodilo u dobrom delu trke, finiš je bez dileme pripao grlu Amy del Duomo. Drugo trčanje je donelo više taktike, na uštrb brzine. Prvi favorit trke iz somborkse štale „Deram Catcher“ bio je zatvoren u većem delu nadmetanja, ali je opet Vlada Pribić, koji je vozio grlo koje drži srpski rekord kasa, pronašao način da proslavi pobedu. U konačnom plasmanu, iza dva najbolja grla, slede Urus Caf, Sabath Black AT, Grumetti i Vulcano Nal. Uz uobičajeni trofej, pobednik je zaslužio i tradicionalna obeležja „Dužijance“, prekrivač za konja, ali i venac od žita koji simboliše „Dužijancu“, običaj kojim žitelji severa Bačke proslavljaju okončanje uspešne žetve”.

Fotografije sa hipodroma još bolje govore o ovoj „hrvatskoj“ manifestaciji. Samo je predsjednik udruge koja se zove Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca” iz Subotice, Marinko Piuković (zaokružen), došao na hipodrom u fijakeru s državnom zastavom, a jedan mladić i jedna djevojka u bunjevačkoj nošnji držali su vijenac od žita i pehar za pobjedničkoga konja, odnosno jahača!  Ništa od hrvatskih obilježja i niti jedne riječi o hrvatskom karakteru ove manifestacije. (vidjeti: https://www.subotica.info/2021/08/02/bez-dileme-oko-pobednika-duzijance )

„Dužijanca“ je još jedna velika podvala Bunjevaca nad 57.900 Hrvata u Srbiji (time i nad svim Hrvatima u cijelom svijetu) za koju mala skupina „bunjevačkih Hrvata“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju u zemlji u kojoj živimo) dobija veliki novac od poreskih obveznika iz Republike Srbije, ali još veći od poreskih obveznika iz Republike Hrvatske!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Nova zbirka Franje Mladena Nikšića

HF

Kratak prikaz povijesti Gradišćanskih Hrvatov u Austriji (2)

HF

Šestoga svibnja – sjećanje na protjerivanje Hrvata iz Srijema

hrvatski-fokus

Ugrožena bijela Europa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više