Hrvatski Fokus
Društvo

Kad ljubav progovori u Tebi sam oslobođena

Rođena Slavonka u Đakovu tiho probija se kroz hrvatske književne vode

 

Sanja Pažin, mlada književnica duhovne književnosti, autorica tri knjige, prvu napisala je na pragu punoljetnosti. Voditeljica je nakladne kuće Kerigma-pia.

Duhovna književnost je danas popularna, pa je mlada zagrebačka studentica Sanja Pažin, inače iz Đakova, napisala svoj prvi duhovni roman s osamnaest godina. Tri godine kasnije ima tri objavljene knjige, sprema četvrtu. Uz to je prvi čovjek nakladnika Kerigma-pia iz Zagreba i usput volontira. Sve to radi uz studij Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Rođena Slavonka u Đakovu tiho probija se kroz hrvatske književne vode i polako pliva u Zagrebu.

 “Svoj prvi roman Bože hvala ti objavila sam 2017. godine u svojoj osamnaestoj godini života. Započela sam ga pisati u drugom razredu srednje škole, nakon duhovne obnove i priprave za krizmu. Roman ima četrdeset poglavlja, simbolika četrdeset Isusovih dana u pustinji. Tiskan je u dvije knjige, pa moja prva knjiga su zapravo dvije knjige u nastavku“, kazuje Sanja Pažin.

Ovaj prvjenac kao duhovni roman priča o djevojci koja se budi i ne zna gdje je. Spašava ju lik, simbolika Isusa. Poruka je Bog čeka da mu se vratimo i prima nas natrag. Preko profesora matematičke gimnazije u Đakovu Sanja Pažin je našla nakladnika, imala je promocije u Đakovu i okolici, ali prodaja nije baš išla. U Zagrebu je kao studentica nastavila pisati svoj drugi roman koji je objavila “Kerigma-pia”.

Roman “Kad ljubav progovori” 2018. godine objavio je zagrebački nakladnik Kerigma-pia koju je vodio mr. sci theo. Anto Pranjkić, teolog i književnik. Na svojih stotinjak stranica govori o djevojci koja mrzi vjeru, a ukazuje joj se anđeo koji je zove k sebi, jer ima misiju. Djevojka je dobila tumor na mozgu od kojeg umire. Anđeo ju vodi na posljednje putovanje svijetom, ona vidi ljude koje je svojim ponašanjem promjenila, to je bila njena misija.

“Imala sam ponudu od Kerigma-piae i Ante Pranjkića da pišem za web stranicu, pa sam rekla da pišem roman. Svidio mu se moj rukopis, potpisali smo ugovor, knjiga je tiskana i 2019. imali smo jednu uspješnu promociju. No, došla je korona, iako se knjiga dobro prodavala, zbog korone nisam imala promocija. No Kerigma-pia je 2020. objavila moj treći roman koji je tiskan 2021. Na stotinu i trideset pet stranica, “U Tebi sam oslobođena”, kazuje Sanja Pažin.

Roman opisuje kako je djevojka saznala da je usvojena, te uz šok i stres ima halucinacije. Kroz lik Luke, koji joj kasnije postane suprug, knjiga opisuje događaje iz djetinjstva i vraća se trideset godina poslije u sadašnjost. Djevojka opet ima halucinacije, ali shvaća da ju je Isus osobno vodio kroz život, pa je knjiga nastala kao pisma Isusu. Zato i naziv “U Tebi sam oslobođena”.

 “Sama se pitam što me pokreće pisati? Odjednom mi se počne slagati misao u glavi. Drago mi je ako sam mojim pisanjem dotaknula bar jednu osobu. Zato spremam svoj četvrti roman, a Kerigma-pia dala mi je priliku da radim za njih. Kroz program radim grafičko uređivanje knjiga za ovog nakladnika i suradnja je dobra“, kazuje Pažin.

Tiha studentica s osmijehom je postala voditeljica nakladnika, uz redovno studiranje na četvrtoj godini i pisanje, tako da Sanja Pažin i volontira. Na web stranici “7cups.com” piše kao volonter i savjetima pomaže ljudima. Obraćaju se ljudi koji imaju depresiju, anksioznost, razne poremećaje. Mnogi joj kažu da je pomogla riječima, jer ljudima danas dosta znači saslušati ih. Sanja Pažin ima dva starija brata, koji su joj sa roditeljima velika potpora. Skromno živi u zagrebačkom studentskom domu i piše…

Boris Ćavar

Povezane objave

Neptunov bijes

HF

Fragmenti dnevnika Miroslava Krleže

hrvatski-fokus

Bojimo li se istine?

HF

Blaženi Jakov Zadranin

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više