Hrvatski Fokus
Kultura

Živim u sjećanjima na mladost

Ne mogu bez slikarstva. Umjetnost je u meni, ja ću slikati i crtati dokle bude snage u meni

 

Slikar Vlado Tuđa, istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor je niza zapaženih ciklusa, izlagač na brojnim samostalnim izložbama, nedavno mu je zagrebački AGM objavio reprezentativnu monografiju s više od tristo ilustracija.

  • Gospodine Tuđa, nažalost, prije nekoliko mjeseci doživjeli ste tešku prometnu nesreću s brojnim zdravstvenim posljedicama za Vas. No, uspjeli ste pronaći snage i motivacije i vratili ste se slikarstvu. Okruženi smo u Vašem atelijeru brojnim novim akrilima.

– Ja živim za slikanje.Moj život je slikarstvo.

  • Je li došlo do stanovitih promjena u slikarstvu?

Slikam i figuraciju i apstrakciju. Ponekad moram nešto i promijeniti, iskriviti jer sve je normalno već viđeno.

  • Sve je više velikih i vrlo velikih formata.

– Da, nastavljam rad na tim formatima. Sve više radim na formatu 2,5 x 1,5 metra. Ciklusi su izvedeni u akrilu ili na platnu ili na posebnom , otpornom kartonu.

  • Aktivni ste svaki dan u atelijeru?

– Da, svaki dan, četiri sata prijepodne i četiri sata popodne. Ne mogu bez slikarstva. Umjetnost je u meni, ja ću slikati i crtati dokle bude snage u meni. Ja naprosto moram slikati i uopće ne pridajem značenju je li moje djelo netko priznaje ili ne. Ako se nisam do sada dokazao, niti ne ću. O meni i mome radu postoji na tisuće tekstova u inozemnim medijima, s brojnim ilustracijama mojih slika, u povodima izložbi vani.

  • Vaš kolor je sve intenzivniji.

– Svatko drugačije prihvaća starenje. Ja ga prihvaćam jako teško,psihički i fizički. No, svejedno osjećam radost u sebi, a mladost je radost. Zato je kolor sve žešći, on je radost. Ja živim u sjećanjima na mladost.

  • Prije više godina objavljena je bogata, reprezentativna monografija o Vašem djelu. Koliko je ona približila Vaš opus širem krugu?

– Tiskana je u 1000 primjeraka. Koliko sam informiran, monografija je rasprodana, gotovo da je i nema više u prodaji. To je za mene dobar znak.

  • Možda je manje poznati, Vi ste i strastveni skulptor.

– Skulpture su mi u velikom atelijeru. Zbog zdravstvenih problema manje sam im posvećen.

  • Kada ćemo vidjeti Vašu novu izložbu u Zagrebu?

– Obećano mi je na jesen. Vidimo se.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Baul

HF

Fragmenti sjećanja Zorana Šimunovića

hrvatski-fokus

Moj rad su često kvalificirali kolorističkim

HF

Ciklus diptiha Drhtaji svijeta Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više