Hrvatski Fokus
Društvo

Osmi FRA MA FU festival od 21. do 23. listopada

Trodnevni program festivala pun je zanimljivih i atraktivnih sadržaja

 

U Daruvaru se od petka 21. do nedjelje 23. listopada 2022. održava Fra Ma Fu festival reportaže i reportera, koji po 8. put organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i virovitički Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO. Ovo je četvrti put da se festival održava u Daruvar u suorganizaciji Grada Daruvara i turističke zajednice Daruvar – Papuk, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija.

Trodnevni program festivala pun je zanimljivih i atraktivnih sadržaja, od proglašenja pobjednika natječaja za najbolje reportaže, preko tribina i panel rasprava, izložaba, promocija knjiga i filmskih projekcija, pa do tematskih sadržaja vezanih uz zdravstveni turizam, upoznavanja privrednih subjekata i obiteljskih gospodarstava. Sudjeluje više desetaka novinara iz cijele Hrvatske i inozemstva, a vas drage kolege  i vaše redakcije pozivamo da u skladu sa svojim mogućnostima i interesom posjetite festival i predstavite ga u svojim medijima.

PROGRAM

Petak, 21. listopada 2022.

13:00

Dolazak u Končanicu. Predstavljanje tvrtke Ribnjačarstvo Končanica. Obilazak ribnjaka. Izjave za medije. Predstavljanje riblje gastro ponude.

Odlazak u Daruvar

Dvorac Janković Daruvar

17:00 

Svečano otvaranje Festivala, pozdravni govori i dodjela nagrada Fra Ma Fu za najbolju reportažu u 2021. godini.

17:30

Martin Lukavečki: Oteto zaboravu – sjevernohrvatske putositnice, predstavljanje knjige

18:10

Dejan Šorak: Kupelj boga Silvana, detektivki roman, predstavljanje knjige

19:00

Boris Pavelić: Smijeh slobode, peto izdanje, predstavljanje knjige

19:30

Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala, dokumentarni film

 

Subota, 22. listopada 2022.

10:00

Pivska Torta (izrada, degustacija i priča, pekarnica Imako, Matea Kolaček) Proces izrade inovativnog i autentičnog proizvoda u suradnji pekarnice Imako i Daruvarske pivovare. Bit će predstavljen proces izrade torte, priča o torti te degustacija.

Lokacija: pekarnica Imako Josipa Jelačića 17. Vodič: Matea Kolaček

11:45

Šetnja do Daruvarskih toplica

12:00

Daruvarske toplice: Priča o blatu i vodi.

Lokacija: recepcija hotela Termal. Vodič: Melita Bartoš;

15:30

Interpretacija kulturne baštine: Vode Daruvara.

Lokacija: Julijev park, ispred centralnog blatnog kupališta. Vodič: Lidija Premec.

17:00

Daruvarska pivovara: Pivo i čokolada. Okusi piva su različiti i mogu se kušati na puno mjesta, ali pivo iz fermentora nećete moći kušati kada poželite. Kroz ovu edukacijsku radionicu kušat ćete i čuti cijelu edukativnu priču o njemu.

Lokacija: Pivovara Daruvar, Antuna Matije Reljkovića 2

18:30

Slavka Pavić, Subjektivna fotografija (Dvorac Janković)

18:45

Bojana Guberac, Put oslobađanja (Dvorac Jankovič)

19:00

Tribina: Ratni reporteri (Dvorac Janković)

22:00

Zvijezde kao lijek (Promatranje zvijezda, po želji i za one koji prošle godine nisu promatrali). Malo koje mjesto se može pohvaliti da ima certifikat Međunarodnog parka tamnog neba i jedno je od rijetkih mjesta u Hrvatskoj s kojeg možemo vidjeti i doživjeti zvijezde bez svjetlosnog onečišćenja. Saznat ćemo zanimljivosti o zvijezdama i shvatiti kao one mogu biti interesantne i edukativne.

Lokacija: Planinarski dom Petrov vrh. Vodič: Dunja Županić

 

Nedjelja, 23. listopada 2022.

08:30

Šumske kupke. Koliko zabavan i opuštajući boravak u prirodi može biti saznat ćemo uz kvalitetnog i educiranog vodiča kroz periodnu terapiju koja je u europskim zemljama već dobro poznata. Započeti dobar dan uz jednu takvu kupku je zagarantiran.

Lokacija: Ispred glavnog ulaza u hotel Termal. Vodič: Tanja Novotni Golubić

10:00

Panel: Wellbeing temeljen na prirodi u funkciji razvoja održivog turizma.

Lokacija: Dvorana Janković, Termal. 

13:00

Polazak za Bjelovar. Predstavljanje turističkih potencijala Bjelovara i OPG-a, pozdravni govor gradonačelnika. Zatvaranje festivala.

O festivalu

Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu, nazvan po znamenitom potpisu međuratnog novinara Franje Martina Fuisa, osmislio je i pokrenuo virovitički novinar Goran Gazdek 2015. godine. Festival je krenuo iz Virovitice, u kojoj je 1908. godine rođen legendarni reporter Franjo Fuis, nakon tri izdanja otputovao u Fažanu, a nakon toga preselio u Daruvar. Festival putuje, baš kao što je i Franjo Fuis putovao od grada do grada i u redakciju slao svoje glasovite reportaže. Festival nastoji reafirmirati reportažu, žurnalističku vrstu koja se smatra kraljicom novinarstva, ali čija je kruna s vremenom potamnjela jer su je mediji u nemilosrdnoj jurnjavi za publikom i njezinim klikovima zapostavili, zanemarili i gotovo zaboravili. Uz reportažu kao dominantnu vrstu kojom se Fuis bavio, festival nam pokušava približiti i druge stvari po kojima je Fra Ma Fu upamćen – njegov ukupan stvaralački rad i uzbudljiv život – novinarstvo, književnost, film, kazalište, strip, maštu, pustolovinu, bicikl, avion, i putovanja. Sve to čini nam se dobrom podlogom za multimedijalni festival, priredbu kojom baštinimo Fuisovo djelo, predstavljamo recentno stvaralaštvo i potičemo mlade.

FRA MA FU

Franjo Martin Fuis (1908. – 1943.), autor je besmrtnih reportaža o malim ljudima čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Njegove pjesme slamale su srca obožavateljica, songovi u kabaretskim predstavama nasmijavali publiku, a stripovi za koje je pisao scenarije čitatelje su ostavljali bez daha. Crtao ih slavni Andrija Maurović, a dosezali su goleme naklade.

Pisao je novele i romane, bio nesuđeni redatelj prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma, napisao je i scenarij za kazališnu predstavu, bio je začetnik turističke reportaže u našem tisku, pisao o dalekim nepoznatim mjestima, a u kinodvoranama držao predavanja o krajevima koje je proputovao. Svoje prve uratke u novinama potpisivao je pseudonimom Fra Ma Fu.

Kako bi u reportažama što vjernije dočarao ugođaj, prerušavao se u skitnice i prosjake, s ribarima veslao do najudaljenijih jadranskih otoka i biciklom proputovao cijelu Hrvatsku. Sve to priskrbilo mu je veliku popularnost za života i epitet legendarnog reportera nakon tragične i prerane smrti u avionskoj nesreći.

Anđelka Felja

Povezane objave

AFORIZMI – Bara je svinjama more

hrvatski-fokus

MALI OGLASI – Postojim i mislim

HF

AFORIZMI – Akutno i aktualno

HF

Pokret otoka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više