Hrvatski Fokus
Društvo

Osmi FRA MA FU festival od 21. do 23. listopada

Trodnevni program festivala pun je zanimljivih i atraktivnih sadržaja

 

U Daruvaru se od petka 21. do nedjelje 23. listopada 2022. održava Fra Ma Fu festival reportaže i reportera, koji po 8. put organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i virovitički Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO. Ovo je četvrti put da se festival održava u Daruvar u suorganizaciji Grada Daruvara i turističke zajednice Daruvar – Papuk, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija.

Trodnevni program festivala pun je zanimljivih i atraktivnih sadržaja, od proglašenja pobjednika natječaja za najbolje reportaže, preko tribina i panel rasprava, izložaba, promocija knjiga i filmskih projekcija, pa do tematskih sadržaja vezanih uz zdravstveni turizam, upoznavanja privrednih subjekata i obiteljskih gospodarstava. Sudjeluje više desetaka novinara iz cijele Hrvatske i inozemstva, a vas drage kolege  i vaše redakcije pozivamo da u skladu sa svojim mogućnostima i interesom posjetite festival i predstavite ga u svojim medijima.

PROGRAM

Petak, 21. listopada 2022.

13:00

Dolazak u Končanicu. Predstavljanje tvrtke Ribnjačarstvo Končanica. Obilazak ribnjaka. Izjave za medije. Predstavljanje riblje gastro ponude.

Odlazak u Daruvar

Dvorac Janković Daruvar

17:00 

Svečano otvaranje Festivala, pozdravni govori i dodjela nagrada Fra Ma Fu za najbolju reportažu u 2021. godini.

17:30

Martin Lukavečki: Oteto zaboravu – sjevernohrvatske putositnice, predstavljanje knjige

18:10

Dejan Šorak: Kupelj boga Silvana, detektivki roman, predstavljanje knjige

19:00

Boris Pavelić: Smijeh slobode, peto izdanje, predstavljanje knjige

19:30

Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala, dokumentarni film

 

Subota, 22. listopada 2022.

10:00

Pivska Torta (izrada, degustacija i priča, pekarnica Imako, Matea Kolaček) Proces izrade inovativnog i autentičnog proizvoda u suradnji pekarnice Imako i Daruvarske pivovare. Bit će predstavljen proces izrade torte, priča o torti te degustacija.

Lokacija: pekarnica Imako Josipa Jelačića 17. Vodič: Matea Kolaček

11:45

Šetnja do Daruvarskih toplica

12:00

Daruvarske toplice: Priča o blatu i vodi.

Lokacija: recepcija hotela Termal. Vodič: Melita Bartoš;

15:30

Interpretacija kulturne baštine: Vode Daruvara.

Lokacija: Julijev park, ispred centralnog blatnog kupališta. Vodič: Lidija Premec.

17:00

Daruvarska pivovara: Pivo i čokolada. Okusi piva su različiti i mogu se kušati na puno mjesta, ali pivo iz fermentora nećete moći kušati kada poželite. Kroz ovu edukacijsku radionicu kušat ćete i čuti cijelu edukativnu priču o njemu.

Lokacija: Pivovara Daruvar, Antuna Matije Reljkovića 2

18:30

Slavka Pavić, Subjektivna fotografija (Dvorac Janković)

18:45

Bojana Guberac, Put oslobađanja (Dvorac Jankovič)

19:00

Tribina: Ratni reporteri (Dvorac Janković)

22:00

Zvijezde kao lijek (Promatranje zvijezda, po želji i za one koji prošle godine nisu promatrali). Malo koje mjesto se može pohvaliti da ima certifikat Međunarodnog parka tamnog neba i jedno je od rijetkih mjesta u Hrvatskoj s kojeg možemo vidjeti i doživjeti zvijezde bez svjetlosnog onečišćenja. Saznat ćemo zanimljivosti o zvijezdama i shvatiti kao one mogu biti interesantne i edukativne.

Lokacija: Planinarski dom Petrov vrh. Vodič: Dunja Županić

 

Nedjelja, 23. listopada 2022.

08:30

Šumske kupke. Koliko zabavan i opuštajući boravak u prirodi može biti saznat ćemo uz kvalitetnog i educiranog vodiča kroz periodnu terapiju koja je u europskim zemljama već dobro poznata. Započeti dobar dan uz jednu takvu kupku je zagarantiran.

Lokacija: Ispred glavnog ulaza u hotel Termal. Vodič: Tanja Novotni Golubić

10:00

Panel: Wellbeing temeljen na prirodi u funkciji razvoja održivog turizma.

Lokacija: Dvorana Janković, Termal. 

13:00

Polazak za Bjelovar. Predstavljanje turističkih potencijala Bjelovara i OPG-a, pozdravni govor gradonačelnika. Zatvaranje festivala.

O festivalu

Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu, nazvan po znamenitom potpisu međuratnog novinara Franje Martina Fuisa, osmislio je i pokrenuo virovitički novinar Goran Gazdek 2015. godine. Festival je krenuo iz Virovitice, u kojoj je 1908. godine rođen legendarni reporter Franjo Fuis, nakon tri izdanja otputovao u Fažanu, a nakon toga preselio u Daruvar. Festival putuje, baš kao što je i Franjo Fuis putovao od grada do grada i u redakciju slao svoje glasovite reportaže. Festival nastoji reafirmirati reportažu, žurnalističku vrstu koja se smatra kraljicom novinarstva, ali čija je kruna s vremenom potamnjela jer su je mediji u nemilosrdnoj jurnjavi za publikom i njezinim klikovima zapostavili, zanemarili i gotovo zaboravili. Uz reportažu kao dominantnu vrstu kojom se Fuis bavio, festival nam pokušava približiti i druge stvari po kojima je Fra Ma Fu upamćen – njegov ukupan stvaralački rad i uzbudljiv život – novinarstvo, književnost, film, kazalište, strip, maštu, pustolovinu, bicikl, avion, i putovanja. Sve to čini nam se dobrom podlogom za multimedijalni festival, priredbu kojom baštinimo Fuisovo djelo, predstavljamo recentno stvaralaštvo i potičemo mlade.

FRA MA FU

Franjo Martin Fuis (1908. – 1943.), autor je besmrtnih reportaža o malim ljudima čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Njegove pjesme slamale su srca obožavateljica, songovi u kabaretskim predstavama nasmijavali publiku, a stripovi za koje je pisao scenarije čitatelje su ostavljali bez daha. Crtao ih slavni Andrija Maurović, a dosezali su goleme naklade.

Pisao je novele i romane, bio nesuđeni redatelj prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma, napisao je i scenarij za kazališnu predstavu, bio je začetnik turističke reportaže u našem tisku, pisao o dalekim nepoznatim mjestima, a u kinodvoranama držao predavanja o krajevima koje je proputovao. Svoje prve uratke u novinama potpisivao je pseudonimom Fra Ma Fu.

Kako bi u reportažama što vjernije dočarao ugođaj, prerušavao se u skitnice i prosjake, s ribarima veslao do najudaljenijih jadranskih otoka i biciklom proputovao cijelu Hrvatsku. Sve to priskrbilo mu je veliku popularnost za života i epitet legendarnog reportera nakon tragične i prerane smrti u avionskoj nesreći.

Anđelka Felja

Povezane objave

Ljubav, ah ljubav

HF

Razlozi protiv umjetnih oplodnji!

HF

Prvi referendum

HF

Vilino polje, pušćanje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više