Hrvatski Fokus
Hrvatska

Suđenje u Gorici nastavak je ovosezonskog pomaganja Hajduku

U Splitu otvaraju šampanjac kada im sudi Darijo Bel

 

Suđenje u Gorici nastavak je ovosezonskog pomaganja Hajduku. Nadamo se samo da u tim sudačkim odlukama nije bilo namjere. Bijeli su ove sezone uz pomoć sudaca dobili barem 5-6 bodova.

Nakon Marka Livaje, najviše bodova ove sezone Hajduku su donijeli – ljudi u crnom! Posljednja(e) u nizu pogrješaka na račun protivnika Hajduka dogodila se u Gorici, jer Splićani su do pobjede stigli uz itekakvu pomoć suca utakmice Darija Bela. Prvo, jedanaesterac nad Biukom bio je dvojben, a čak ako je i bio, Biuk je bio preblizu Baniću da bi se šansa mogla okarakterizirati čistom šansom za pogodak, što se onda kažnjava i crvenim kartonom.

Također, sudac Bel imao je vrlo dvojbenu situaciju na drugoj strani, no moguće igranje rukom Awaziema nije procijenio kao jedanaesterac. Što je još i opravdano, jer i iz ponovljene snimke teško se može sa stopostotnom sigurnošću donijeti odluka.
No, dojam, tijekom svih 90 minuta, jest da je Bel nedvojbeno navlačio za Hajduk. A takve su stvari najgore, pogotovo za momčad koja mora trpjeti tu nepravdu, ovaj put to je bila Gorica. U posljednjih nekoliko kola suci su zaista pomogli Hajduku, potvrdila je to uostalom i sudačka komisija HNS-a u svojim izvještajima. U prošlom kolu Hajduk je do pobjede protiv Varaždina (1:0) stigao uz očiti sudački poguranac, jer kod rezultata 0:0 sudac Ante Čulina nije dosudio čisti crveni karton Fossatija nakon grubog starta.

U pretprošlom kolu veliku je grešku napravio sudac Igor Pajač, koji u 21. minuti susreta Rijeke i Hajduka nije dao očigledan žuti karton Chidozieju Awaziemu. To bi mu bio drugi žuti, a ova odluka imala je velike posljedice jer je Awaziem u 51. minuti zabio jedini gol na utakmici za pobjedu Hajduka. U tjednu igranja devetoga kola odigrana je i zaostala utakmica Hajduka i Rijeke, a i tada se Chidozie Awaziem izvukao od crvenoga kartona protiv momčadi s Kvarnera. Tada je Awaziem ne samo trebao napustiti teren nego je i zbog igranja rukom u vlastitom kaznenom prostoru to trebao biti i jedanaesterac za Riječane. Ova velika pogrješka koja je sa sobom nosila dvije velike posljedice s komisijske je strane pripisana glavnom sucu Dariju Belu i njegovoj procjeni.

Posebno je simptomatično da je Hajduku najviše ove sezone pomagao baš Darijo Bel. Kad na Poljudu vide da im sudi taj Osječanin, otvara se šampanjac! Bel jednaku količinu “talenta” pokazuje i na europskim utakmicama, igrači Shamrock Roversa bili su bijesni ovaj četvrtak nakon što Bel i njegov pomoćnik nisu dosudili zaleđe koje bi vidio i slijepac.

No, vratimo se na naš HNL. Sudačke analize su jasne i nedvojbene, Hajduk je uvjerljivo najprivilegiraniji klub HNL-a ove sezone, pomaže im se. I to ne treba prešućivati, već jasno reći. Zašto je to tako, teško je tvrditi, nadajmo se samo da među sucima nema namjere ili ne daj Bože instrukcija sa strane. Srećom, na utakmici u Gorici jučer je bio i šef sudačke komisije Bruno Marić. Valjda će što prije uspjeti popraviti neke stvari, početi propisno kažnjavati suce koji tako očito griješe. Jer, ako kažnjavaju predsjednike klubova oštećenih klubova kada se pobune na nepravdu, onda jednaka mjera, ustvari još i veća, treba biti i za suce koji griješe.

Jer, tablicu HNL-a trebaju krojiti isključivo igrači, a da je tako, Hajduk bi imao barem 5-6 bodova manje nego sada, i bio bi iza Osijeka na tablici. 

Karlo Ledinski, Večernji list, 16, X. 2022., https://m.vecernji.hr/sport/hajduk-je-privilegiran…

Povezane objave

Na zgarištu Vukovara

HF

U Dubravi otkriven spomenik biskupu Duhu

HF

Nebo iznad Vukovara

HF

Komu davati mandat za sastavljanje vlade?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više