Hrvatski Fokus
Društvo

Izbjeći spornu definiciju roda

Hrast daje podršku inicijativi 'Istina o Istanbulskoj'

 
 
Uskoro bi na Dnevni red Hrvatskog sabora trebala doći ratifikacija Istanbulske konvencije, međunarodnog ugovora koji je pravno jači od nacionalnih zakona. Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Vijeće Europe prihvatilo 11. svibnja 2011. u Istanbulu. Države koje ju ratificiraju trebaju svoje ostale zakone podrediti i prilagoditi zahtjevima Konvencije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/genderideology.PNG
Neke političke grupacije guraju ratifikaciju Istanbulske konvencije isključivo radi promocije rodne ideologije. Ta ideologija se temelji na tvrdnji da svaki muškarac može odabrati da je žena, a žena da je muškarac. Istanbulska konvencija je prvi međunarodni dokument koji donosi definiciju roda kao isključivo društvenog konstrukta koji je odvojen od biološkog spola.
 
S obzirom na važnost suprotstavljanja ovakvom dokumentu smatramo da je važno upoznati javnost sa štetnošću usvajanja ovakvog dokumenta za hrvatsko društvo. Smatramo da inicijativa „Istina o istanbulskoj“ na najbolji način radi na upoznavanju šire javnosti s opasnostima koje se kriju u ovom dokumentu, stoga stranka Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku daje punu podršku Inicijativi u njezinim nastojanjima. Ovim putem pozivamo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo pravosuđa da naprave izmjene i dopune postojećih zakona kojima se sprečava nasilje nad ženama, te da se sve pozitivne odredbe iz Istanbulske konvencije uvrste u njih. Na ovaj način bi se na odgovarajući način pristupilo rješavanju ovog velikog društvenog problema, a izbjegla bi se sporna definicija roda kao isključivo društvenog konstrukta koji je odvojen od biološkog spola.
 
Ovim putem postavljam jednostavno pitanje svim mjerodavnim institucijama: Koja je razlika između spola i roda? Jesu li spol i rod sinonimi? Ako jesu, koristimo izraz spol u svim dokumentima pa ne će biti prijepora, a ako nisu zanima nas koliko ima rodova i koji su to?
 

Hrast Pokret za uspješnu Hrvatsku

Povezane objave

Armenska tradicijska obitelj

HF

AFORIZMI – Susjedni komšije

HF

Houllebecq je vrlo inteligentan tip i nonkomformist s istančanim osjećajem za sadašnji trenutak

HF

Židovsko sve

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više