Hrvatski Fokus
Kultura

Grafika i njezina svakodnevica

Izložba Zdenke Pozaić u Sveučilišnoj galeriji Split

 

Izložba renomirane akademske umjetnice Zdenke Pozaić „Grafika i njena svakodnevica“ otvorena je u utorak, 15. studenoga 2022. u Sveučilišnoj galeriji u Splitu. Likovni postav uključuje dosad neizlagane recentne radove, cikluse ‘Potres Zagreb 2020.’, ‘Agresija 2022.’ i 12 kolaža ‘Golubica nestaje’ iz 2021. Ciklusi radova nastali su pod dojmom teških nedavnih događanja, razornih djelovanja prirodnih sila, iznenadnih pandemijskih okolnosti i ratnih previranja, ali i tankoćutne estetske igre zasićene simboličkim zakrivanjem.

Kako navodi kustos izložbe Dalibor Prančević „Posljednja dionica ovog izložbenog putovanja vrijedna su bibliofilska izdanja koja s posebnim marom osmišljava i sa svojim suradnicima realizira Zdenka Pozaić. Poticaj je u pisanoj riječi, odnosno poeziji i njezinu transferu u vokabular i sintaksu drugog jezika. Međutim, Zdenka se koristi jezikom koji ponajbolje poznaje – onim likovnim – pa poetski tekst suvereno prati svojim grafičkim slikokazima. Započela je pjesnikinjom Vesnom Parun početkom osamdesetih te je zajedno s njom i fotografkinjom Zlatom Vucelić realizirala poetsko-fotografsko-grafičku mapu Magdica potaknutu sudbinom istoimene zabočke prosjakinje. Upravo će tada Zdenka Pozaić doživjeti – riječima Tonka Maroevića – „svojevrsni električni udar pjesništva“ i započeti rad na njegovu gotovo sinestezijskom doživljaju. Od tada do danas realizirala je brojne pjesničko-grafičke radove organizirajući ih sada već u prepoznatljive kolajne različitih naslova, poput: Pjesnik, Pjesnici, Dub, Kajdanka i Riječ i slika. Doista, popis pjesnika i njihovih djela na koja je Zdenka ostavila svoju grafičku impresiju podugačak je i uključuje podjednako autore s ovih prostora kao i one međunarodnog konteksta. Svaka je od ovih mapa zaseban svijet, u čije se poniranje raspetljava individualni doživljaj riječi i slike te složeni proces njihove kolektivne razmjene.“

Zdenka Pozaić rođena je 15. studenoga 1940. u Čazmi. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost (grafički odjel) i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je u klasi prof. Alberta Kinerta 1966., a magistrirala na Specijalci prof. Marijana Detonija 1968. Tijekom višemjesečnih godišnjih studijskih boravaka u velikoj Britaniji (Richmond, Windsor, London) od 1964. do 1969. putuje Engleskom, Škotskom i Irskom. Susret s japanskom grafikom u Muzeju Victorije i Alberta u Londonu inspirira ju na daljnja istraživanja u tehnikama drvoreza i linoreza. Od 1981. godine objavljuje grafičko-pjesničke mape: Magdica (1981.) s Vesnom Parun i Zlatom Vucelić, Čitač snova (1983.) s Vesnom Parun i Tiha pjesma (1986.) s Vesnom Parun . Godine 1997. pokrenula je biblioteku Riječ i slika u kojoj je objavljeno 58 naslova. Pokrenula je i Biblioteku Dub s djelima iz povijesti hrvatskog pjesništva (Marko Marulić, Ivo Vojnović, a u biblioteci Pjesnici objavila je pjesničko-grafičke mape: Češka Deset pjesnika, Dragutin Tadijanović Deset pjesama, Italija Deset pjesnika, Hrvatska Deset pjesnika i Biblioteka Pjesnik (Vάclav Havel, Antun Šoljan, Vladimir Holan). Glazbom je inspirirana najnovija biblioteka Kajdanka: Chopin s Lukom Paljetkom, Franz Liszt s Lukom Paljetkom, Richard Wagner i Mozart sa Zvonimirom Mrkonjićem. Radi obojene reljefe u drvu, keramiku i slike na emajlu. Uz više od 70 samostalnih, sudjelovala je na više od 300 skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za grafiku i ex libris u Hrvatskoj i svijetu, te odličja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Nagrada „Mate Relja“ za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa na području likovne kulture dodijeljena joj je 2017. Radovi joj se nalaze u više muzeja, galerija i privatnih zbirki u Hrvatskoj i svijetu. Monografija autora Tonka Maroevića i Ive Körbler, u nakladi Art magazina Kontura, objavljena joj je 2012. Živi i radi u Zagrebu.

Povodom izložbe na Odjelu specijalnih zbirki Sveučilišne knjižnice predstavljena je i izložena recentna donacija umjetnice pristigle u fundus Grafičke zbirke Knjižnice. Velika i vrijedna donacija obuhvaća čak 42 naslova objavljenih od 1981. do danas Grafičko-pjesničke mape Zdenke Pozaić i autorske biblioteke Pjesnici, Pjesnik, Kajdanka, Dub i Riječ i slika.

Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Dragan Vukčević u HAZU-u

HF

Etnojezična politika u socijalističkoj Jugoslaviji

HF

Otkup knjiga po ideološko-vjersko-rodnoj matrici

HF

Pismo iz Mačkograda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više