Hrvatski Fokus
Društvo

Houellebecq: Velika zamjena stanovništva je činjenica, šokiran sam što se to naziva teorijom urote

Bijeli Europljani mogu sudjelovati u napadima na muslimane

 

Michel Houellebecq jedan od najuspješnijih suvremenih književnika je kazao da je Velika zamjena stanovništva, koja opisuje zamjenu europskih domorodaca ne-Europljanima diljem Zapada, činjenica, tijekom opsežne rasprave s utjecajnim francuskim filozofom, inače ljevičarom, Michelom Onfrayem. “Velika zamjena, bio sam šokiran što se zove teorijom. To nije teorija, to je činjenica”, rekao je Houellebecq. “Što se tiče useljavanja, nitko ništa ne kontrolira, to je cijeli problem. Europa će biti odnesena ovom kataklizmom.”

“Objektivno je ono što brojke govore”, dodao je Onfray, koji je dodao da misli da je pad Zapada prvenstveno demografski pad, prenosi Remix.

Činjenica da je najveći živući francuski pisac, kako ga često opisuju tamnošnji mediji, rekao da je Velika zamjena činjenica samo će pridonijeti rastućem broju intelektualaca, akademika i političara koji su sve više spremni u javnom govoru spomenuti Veliku zamjenu stanovništva. Oba mislioca također su raspravljala o islamu, ali su imala različita mišljenja o njegovoj putanji. Onfray je rekao kako vjeruje da islamizam “nije tako moćan fenomen” nego prije “reakcija na američku moć”. Tvrdi da će se muslimani na Zapadu na kraju postrojiti pod zastavu konzumerističkog materijalizma i odbaciti svoju vjeru, kao što su to već u velikoj mjeri učinili mnogi drugi narodi, poput Europljana.

Houellebecq vjeruje drugačije: “Kada čitavi teritoriji budu pod kontrolom islamista, mislim da će se dogoditi otpor. Bit će napada i pucnjave u džamijama.” Zatim je dodao da predviđa “obrnute Bataclane” – referenciju na islamiste koji su ubili više od 100 Francuza u noćnom klubu Bataclan u Parizu. Čini se da Houellebecq implicira da bijeli Europljani mogu sudjelovati u takvim napadima na muslimane, kao što je viđeno s pucnjavom u Christchurchu na Novom Zelandu.

“Ti misliš da građanski rat dolazi, ja mislim da je već potiho ovdje”, odgovorio je Onfray.

Houellebecq i Onfray, bavili su se nizom tema, uključujući Europskom unijom, Bogom, migracijom i eutanazijom u dijalogu na 45 stranica. “Želim braniti Zapad, ali on mora biti vrijedan obrane”, rekao je Houellebecq u francuskom časopisu Front Populaire.

Filozof i pisac su uvjereni u neizbježni pad Zapada, detaljno raspravljaju o opasnostima koje čekaju Europljane, uključujući transhumanizam, Veliku zamjenu, amerikanizaciju, europsku birokraciju, dekristijanizaciju, ekologizam i tekući rat u Ukrajini.

Rasprava, pretvorena u esej, već je dobila pohvale, okarakterizirana kao “izniman dijalog koji nije depresivan, pa čak ni apokaliptičan. Briljantan je, dubok, često smiješan i na svaki način fascinantan. Houellebecqov genij za apsurd prekrasno je emulgiran s Onfrayevom retoričkom snagom.”

“Houellebecq i Onfray ne samo da dijele optužbe da su reakcionari, kao što ih medijska ljevica često označava. Oni su, svaki na svoj način, proroci naše dekadencije. Oni istražuju utrobu naše civilizacije s iskrenošću i uvidom. Također su oboje vrlo različiti”, piše Le Figaro.

Oba autora također su opisana kao “vezana za narod”. “Ti si poput mene. Ti si populist!” Onfray je kazao Houellebecq, na što mu je on odgovario: “Meni je to u redu. Iz desnog, imam svoje sumnje, ali meni ‘populizam’ odgovara.”

narod.hr/eu/houellebecq-velika-zamjena-stanovnistva-je-cinjenica-sokiran-sam-sto-se-to-naziva-teorijom-zavjere

Povezane objave

AFORIZMI – Držimo se društvenog razmaka

HF

AFORIZMI – Zašto postepeno, a ne postupno?

hrvatski-fokus

Naša djeca nisu glupa

HF

Trudeau globalno ismijan zbog propisivanja menstrualnih proizvoda u muškim kupaonicama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više