Hrvatski Fokus
Društvo

Norveška – na snazi rat protiv žena koje nisu lezbijke

Sudstvo na srani aktivista za tzv. ženska prava

 

Žena u Norveškoj suočava se s kaznenom prijavom i mogućom zatvorskom kaznom do tri godine zbog izjave da muškarci ne mogu biti lezbijke. Tonje Gjevjon, lezbijska umjetnica, obaviještena je 17. studenog da je pod policijskom istragom zbog govora mržnje zbog izjave koju je objavila na Facebooku.

U svom postu Gjevjon je kritizirala transidentificirane muškarce koji sebe nazivaju “lezbijkama” i trans aktiviste koji nastoje kriminalizirati žene koje se protive rodnoj ideologiji.

“Jednako je nemoguće da muškarci postanu lezbijke kao što je nemoguće da muškarci zatrudne”, napisala je Gjevjon, “Muškarci su muškarci bez obzira na njihove seksualne fetiše.”

Gjevjon je posebno istaknula postupke istaknute norveške trans aktivistice, Christine Jentoft – čovjeka koji tvrdi da je majka lezbijka, a koji trenutno služi kao predstavnik vodeće nacionalne trans aktivističke skupine, Foreningen FRI.

Jentoft je bio u središtu sukoba između aktivista za ženska prava i norveškog zakona o govoru mržnje, koji je revidiran 2020. Amandmani, koji su stupili na snagu prošle godine, uključivali su kategoriju “rodnog identiteta ili rodnog izražavanja” – potez za koji feministice upozoravaju su da će rezultirati zahlađenjem po pitanju slobode govora, posebno kada se to odnosi na stvarnost biološkog spola.

Ranije ove godine Jentoft je podnio kaznenu prijavu protiv Christine Ellingsen, predstavnice Women’s Declaration International (WDI) Norveška, zbog izjave da muškarci ne mogu biti ni lezbijke ni majke. Pokrenuta je policijska istraga o njenoj navodnoj “transfobiji”, a, kao i Gjevjon, prijeti joj do tri godine zatvora ako bude proglašena krivom.

Gjevjon kaže da je njezina izjava na Facebooku bila namjeran pokušaj da skrene pozornost na zakon o govoru mržnje.

tribun.hr/muskarci-ne-mogu-biti-lezbijke-je-govor-mrznje-poznatoj-feministici-prijeti-do-3-godine-zatvora

Povezane objave

Lav, lastavica, Dinara

HF

Seks

hrvatski-fokus

Više ne ćete moći sami odrediti kad je vaš automobil za otpad, o tome će odlučiti EU

hrvatski-fokus

MUDROSITNICE – Dota

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više