Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Nelogično, protuzakonito i opasno ignoriranje predsjednika države

U takvom stanju predsjednik države vjerojatno može raspustiti Sabor i raspisati nove izbore

 

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković je izjavio, povodom objavljenog njemu upućenog Pisma predsjednika države i poziva na suradnju, da vlada s predsjednikom države ne će surađivati do kraja ovog mandata. Ne mogu vjerovati. Predsjednik Republike je državni poglavar i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske. U okviru svoje djelatnosti i svojih ovlasti predsjednik države i predsjednik vlade moraju i trebaju surađivati.

“Predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike. Predsjednik Republike, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, odlučuje o osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu. Također, na prijedlog Vlade i uz mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, donosi odluku o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija Republike Hrvatske u inozemstvu, uz prethodni supotpis predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Republike prima vjerodajnice i opozivna pisma inozemnih šefova diplomatskih misija. Predsjednik Republike Hrvatske predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost svih tijela državne vlasti. Predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.”

“U suradnji s Vladom RH, predsjednik Republike sudjeluje u usmjeravanju rada sigurnosnih službi. Za poslove ostvarivanja te suradnje osnovano je Vijeća za nacionalnu sigurnost, kojim predsjedava predsjednik Republike, a odluke Vijeća supotpisuje zajedno s predsjednikom Vlade. Imenovanje čelnika sigurnosno-obavještajnih službi (SOA-e i VSOA-e), uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, supotpisuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade“. Tako  piše u Ustavu. Premijer sada tu suradnju otkazuje. Što na to reći. Osim zapitati se: Je li to normalno ? Mislim da nije. To je nenormalno. Ako je to tako, onda smo u izvanrednom stanju. Država ne može funkcionirati. U takvom stanju predsjednik države vjerojatno može raspustiti Sabor i raspisati nove izbore. To bi bilo super. Trebalo bi tog napuhanog, oholog, tvrdoglavog premijera, što se igra kralja i glumi Luja XIV. naučiti pameti.

Predsjednika države kao državnika bi trebalo poštivati i poštovati, štogod on rekao i napravio. Ukoliko i ako ne valja i svoju dužnost ne obavlja u skladu sa zakonom i propisima, onda ga treba opozvati. Ovo stanje sada ne vodi ničemu dobrom. Nije to nikakva tvrda kohabitacija. Nije to niti politička kohabitacija. Nije to ništa, osim velike sramote. Nismo to zaslužili.

U svojim prepucavanjima i obostranim vrijeđanjima, čak i na osobnoj razini, više dalje ne može. Dosegnuli su plafon. Nije dovoljno da vrijeđaju jedan drugoga, već obostrano zadiru u užu i širu obitelj. Dodjeljivanje stipendije grada Zagreba, Milanovićevu mlađem sinu izazvalo je nove prijepore i zajedljivi osvrt Plenkovića. Ne želim nikoga braniti, niti biti ičiji odvjetnik. Koliko se zna Marko Milanović je dobio tu stipendiju radi izvrsnosti u sportu. Uz to je još i odličan učenik. One dvije petice ljetos naknadno upisane u svjedodžbu tu ne igraju nikakvu ulogu. To je posebna ne baš lijepa i dobra priča. Škola je tu zakazala i ravnateljica škole pogriješila. O tom, potom. Pojeo vuk magare. U svemu je ni kriva ni dužna loše prošla profesorica matematike, kojoj je naređeno da digne ocjene. Ja to nikad ne bih napravila. Jadno naše školstvo i kadroviranje ravnatelja po školama. Takvim prepucavanjima i vrijeđanjima nema mjesta u javnom prostoru između nikoga, a kamoli dva važna, bitna, glavna i prva čovjeka u državi.

“Snažan i karizmatičan lider” je odlučio. Nema suradnje između Predsjednika Republike i Vlade. Sad se svaka suša obrušava na predsjednika države. Vrijeđa ga i omalovažava. U tome prednjače premijerove ulizice,  odani HDZ-ovci. Sramota!

Može li se i smije na tomu stati!

Ankica Benček

Povezane objave

Njezino Veličanstvo – provizija

HF

Vladajući moraju biti svjesni svojih grješaka

HF

‘Pilot’ AP vozi hrvatsko društvo u ‘Sturzflug’

hrvatski-fokus

“Franačko” granatiranje Ustavnoga suda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više