Hrvatski Fokus
Hrvatska

ZASTARA SLUČAJA – kako je Rada Borić prevarila hrvatsku državu

Prijava skrivana u ladici spasila je Radu Borić iz MOŽEMO da Povjerenstvo ne ispita kako je nekretninu vrijednu 4.385.000 kn upisala na tvrtku i prikrila u imovinskoj

 

Od HDZ-a i partnera izabrana predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa poslala nam je rješenje iz kojeg proizlazi kako je u zastaru otišla provjera imovinskih podataka saborske prethodnice Ivane Kekin, te da slučaj provjere imovine Rade Borić nikada nije ni započeo

Prije dvije godine Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa koje je tada vodila Nataša Novaković poslali smo upit u kojem smo naveli kako provjeravamo određene manjkavosti u imovinskoj kartici Rade Borić. Naveli smo kako ta saborska zastupnica čiji je mandat u mirovanju u imovinskoj kartici nije prijavila tvrtku koja je prenesena na njenog izvanbračnog partnera. No, u toj je tvrtci, neposredno nakon što je postala saborska zastupnica, došlo do promjene temeljnog kapitala koji je s 20.000 kn uvećan na 4.385.000 kuna. Tražili smo od Povjerenstvo očitovanje je li na taj način ta bivša saborska zastupnica znatno umanjila svoju privatnu imovinu jer je vrijedna nekretnina prešla u vlasništvo tvrtke koju dužnosnici u pravilu prijave bez navođenja imovine – odnosno nekretnina koju posjeduju preko tvrtki. Odgovor smo čekali godinama i dočekali. Punu istinu je li ta bivša zastupnica Možemo prekršila Zakon o sprečavanju sukoba interesa ili ne – nećemo moći doznati – jer je slučaj otišao u zastaru a da prethodno nije niti mrdnuo iz ladice. Slijede detalji….

Prethodnica Ivane Kekin u 10. sazivu Hrvatskoga sabora koji je konstituiran 22. srpnja 2020. bila je Rada Borić ispred Nove ljevice. Ta poznata feministkinja, aktivistica, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u Sabor je ušla na listi Možemo. No, Borićki je mirovanje saborskog mandata započelo 15. rujna 2021. kada je na njeno mjesto zasjela Ivana Kekin, inače njena zamjenica. Kekin je, kao što je poznato  liječnica te supruga glazbenika Mile Kekina. Rada Borić imala je brojne dodatne dužnosti pa je tako bila: članica Odbora za obitelj, mlade i sport, članica Odbora za ravnopravnost spolova, članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju, članica Odbora za pravosuđe te zamjenica člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. U svibnju 2021. objavili smo članak pod naslovom: ‘LIDERICA MOŽEMO NA GRADSKIM JASLAMA Bandić je Radi Borić dao Zagorkin stan od 134 m2 i donaciju, a Plenkovićeva ministrica 695.319 kn za Zagorku – Ljevičarka koja političke poene ubire na gnjevu prema pokojnom gradonačelniku osim memorijalnog stana od njega je dobila i 170.000 kn’.

U lipnju 2021. objavili smo članak pod naslovom: ‘MRAČNE TAJNE LIDERA NOVE LJEVICE Zbog ugovora s mužem Rade Borić HDZ-ov gradonačelnik dobio Uskokovu optužnicu i uvjetni zatvor – Inkriminiranu tvrtku Modus preuzela je potom od Nenada Klapčića Rada Borić samo je promijenjeno ime u Moderata consulting, sjedište joj je u Hrgovićima 61 gdje i Nove ljevice’. Potom smo 17. lipnja objavili članak pod naslovom: ‘IMOVINSKI PROGRES NOVE LJEVICE Ivana Kekin vodi kućnu stranku milijunaša Nenada Klapčića i Rade Borić-  Čim je postala saborska zastupnica Možemo Rada Borić uvećala je temeljni kapital svoje tvrtke s 20 tisuća kuna na fascinantnih 4.385.000 kuna ‘unosom nekretnine’ te istu prenijela na izvanbračnog muža‘. Nakon objave tog članka Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa 17. lipnja 2021. poslali smo upit o imovinskoj kartici tadašnje saborske zastupnice Možemo Rade Borić.

Pitali smo ih sljedeće: ‘Portal Imperijal.net provjerava određene manjkavosti u imovinskoj kartici Rade Borić. Donedavna saborska zastupnica u imovinskoj kartici prijavila je tvrtku koja je prenesena na izvanbračnog partnera. No, u toj je tvrtci, neposredno nakon što je postala saborska zastupnica, došlo do promjene temeljnog kapitala koji je s 20.000 kn uvećan na 4.385.000 kuna – dokaz link 1 i link 2. Smatra li Povjerenstvo da je na taj način saborska zastupnica znatno umanjila svoju privatnu imovinu jer je vrijedna nekretnina prešla u vlasništvo tvrtke koju dužnosnici u pravilu prijave bez navođenja imovine – odnosno nekretnina koju posjeduju preko tvrtki’– glasio je upit na koji je stigao odgovor.

Citiramo: ‘Nastavno na Vaš upit obavještavamo vas da dužnosnici u izvješću o imovinskom stanju nisu obvezni navoditi podatke o nekretninama u vlasništvu trgovačkih društava u kojima udjele u vlasništvu imaju dužnosnik ili njegov bračni/izvanbračni drug te stoga dužnosnica Rada Borić nije bila obvezna u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju navoditi nekretnine u vlasništvu trgovačkog društva MODERATA CONSULTING d.o.o. u vlasništvu njenog izvanbračnog druga. Dužnosnici su, međutim, sukladno članku 8. stavku 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, obvezni u izvješću o imovinskom stanju navesti podatke o nekretninama u svom vlasništvu te vlasništvu bračnog/ izvanbračnog druga i malodobne djece te će Povjerenstvo provesti postupak redovite provjere imovinskih kartica dužnosnice Rade Borić u dijelu podataka o nekretninama‘.

Tako je glasio odgovor tadašnje glasnogovornice Martine Jurišić. Od tada su prošle dvije godine. Danas smo zaprimili novi odgovor povjerenstva koji je potpisala ravnateljica Aleksandra Jozić – Ileković. U njemu piše kako je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u postupku redovite provjere izvješća o imovinskom stanju obveznice Rade Borić, zastupnice u Hrvatskom saboru do 15. rujna 2021. dana 11. travnja 2023. donio rješenje kojim se ‘obustavlja postupak redovite provjere podataka prijavljenih u podnesenim imovinskim karticama obveznice Rade Borić… s obzirom da više ne postoje pravne pretpostavke za vođenje postupka’. Iz obrazloženja je vidljivo kako je 25. prosinca 2021. na snagu stupio novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa… Člankom 60. ZSSI/21 propisano je kako će se postupci započeti prije stupanja na snagu toga Zakona dovršiti prema odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Sukladno stajalištu zauzetom u dopisu Visokog upravnog suda RH, poslovni broj UsII-187/22-5, od 1. veljače 2023., zaprimljene 7. veljače 2023., u predmetu koji se kod Povjerenstva vodi pod brojem P-269/21, trenutak započinjanja postupka u smislu članka 60. ZSSI/21, vezuje se uz prvu procesnu radnju kojom je Povjerenstvo od drugog tijela zatražilo ili pribavilo podatke o relevantnim činjenicama (zahtijevanje podataka dopisom drugom tijelu ili pribavljanje podataka elektroničkim putem pomoću izravnih veza s javnim registrima) kao prvu radnju poduzetu sa svrhom vođenja postupka, u smislu odredbe čl. 40. st. 3. ZUP-a. Postupak redovite provjere provodi se, sukladno čl. 27. st. 1 ZSSI/21, u svrhu provjere podataka iz čl. 10 do 12. ovog Zakona, prikupljanjem, razmjenom podataka i usporedbom prijavljenih podataka o imovini iz podnesenih imovinskih kartica obveznika s pribavljenim podacima od Ministarstva financija, Porezne uprave i drugih nadležnih tijela RH sukladno odredbama ovog Zakona i podzakonskih propisa donesenih na temelju ovog Zakona.

Povjerenstvo je na temelju prijave zaprimljene u predmetu P-142/21 otvorilo predmet redovite provjere broj: RP-30/22, u odnosu na obveznicu Radu Borić. S obzirom da u predmetu RP-30/22 kao niti u predmetu P-142/21 nisu do stupanja na snagu ZSSI/21 dana 25. prosinca 2021. g. zatraženi ili prikupljeni podaci o imovini ili drugi relevantni podaci od drugih naležnih tijela, smatrase da predmetni postupak redovite provjere nije započet prije stupanja na snagu ZSSI/21, odnosno da se na isti postupak imaju primjenjivati odredbe toga novog Zakona. Sukladno čl. 29. st. 1 ZSSI/21, ako obveznik ne dostavi Povjerenstvu pisano očitovanje iz čl. 28. st. 2 toga Zakona u roku od 15 dana ili ne priloži odgovarajuće dokaze na temelju kojih se osnovano može utvrditi da je stavrno imovinsko stanje bilo istovjetno prijavljenim podacima, a ne podacima pribavljenim od nadležnih tijela, Povjerenstvo će pokenuti postupak zbog povrede odredbi čl. 10, čl, 11 i čl. 12. st. 3 ovog Zakona.

Člankom 41. st. 5. ZSSI/21 propisano je da Povjerenstvo nije ovlašteno pokrenuti postupak protiv obveznika nakon proteka 18 mjeseci od dana prestanka obavljanja dužnosti. Uvidom u Registar obveznika utvrđeno je da je Rada Borić obnašala dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru do 15. rujna 2021. g. nakon čega nije obnašala niti jednu drugu dužnost, pa je stoga na dan donošenja ovog rješenja proteklo više od 18 mjeseci od dana prestanka obavljanja navedene dužnosti. Slijedom navedenog, kako postupak redovite porvjere nije dovršen prije proteka 18 mjeseci od dana prestanka obnašanja navedene dužnosti, na temelju čl. 41. st. 5. ZSSI/21 Povjerenstvo nije ovlašteno pokrenuti postupak protiv bivše obveznice Rade Borić u slučaju eventualnog ispunjenja pretpostavki iz čl. 29. stavka 1. ZSSI/21. U pitanjima postupka pred Povjerenstvom koja nisu propisana odredbama ZSSI/21 pimjenjuju se odredbe ZUP-a.

Člankom 46. st. 5 ZUP-a propisano je da će se, kad se utvrdi da više ne postoje pravne pretpostavke za vođenje postupka, rješenjem obustaviti postupak. Slijedom navedenog, s obzirom da je isteklo ovlaštenje Povjerenstva da pokrene postupak bivše obveznice Rade Borić, otpale su i pretpostavke za daljnje vođenje postupka redovite provjere imovinskih kartica. Stoga je temeljem čl. 46. st. 5. ZUP-a Povjerenstvo donijelo rješenje kao u izreci‘ – piše u dokumentu koji potpisuje predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić – Ileković. Zacijelo ima još puno dužnosnika i dužnosnica koji imaju manjkavo popunjenu imovinsku karticu a koji bi željeli da u slučaju prijave prođu isto kao Rada Borić, izabrana saborska zastupnica Možemo s mandatom u mirovanju. No, pitanje je koliko ima ladica u kojima se mogu kiseliti prijave sve do zastare i koliko dužnosnika, bivših ili sadašnjih, ima tu komfornu poziciju da ih nitko ne stišče za očitovanje tako da procedura provjere  nikad ne otpočne. 

imperijal.net/1/13/radar/4872/prijava-skrivana-u-ladici-spasila-je-radu-boric-iz-mozemo-da-povjerenstvo-ne-ispita-kako-je-nekretninu-vrijednu-4385000-kn-upisala-na-firmu-i-prikrila-u-imovinskoj.html

Povezane objave

AFORIZMI – Na kormilu

HF

Zašto se prešućuje Mladen Schwartz?

HF

Marko Perković Thompson je domoljub

HF

Andrej je sin zloglasnoga oca Marija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više